Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava Domácí lékárna ve špajzu - cibule, křen, citrony, česnek, med, mrkev, medvědí mléko, máslový čaj

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7306
Domácí lékárna ve špajzu - cibule, křen, citrony, česnek, med, mrkev, medvědí mléko, máslový čaj Email
Úterý, 19. leden 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2498x

domaci-lekarna-ve-spajzu-cibule-kren-citrony-cesnek-med-mrkev-medvedi-mleko-maslovy-cajJe čas chřipek a nepříjemného nachlazení, bolestí v krku i kloubů. Ne vždy je třeba sypat do sebe prášky. Stále znovu se totiž potvrzuje, že pro naše zdraví je velmi důležité zejména to, co jíme. A tak i správně zvolený jídelníček může pomoci při prvních příznacích nemoci a také jí účinně předcházet.

___

___

Cibule

Nejlepším lékem proti nachlazení a kašli je cibule.

 

Cibulový sirup

Nakrájíme 3 cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu, kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.

 

Cibulový čaj

Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vylouhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně.

 

Křen

Křen má úžasně posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin a působí antibioticky. Dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce. V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou nám ale křen prokáže ještě jednu skvělou službu. Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení nebo strouhání, projevuje se typickým slzením stejně jako u cibule.

 

Křen s medem

Křen najemno nastrouháme a 2 lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme. Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám spouští rýma, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

 

Jablečný křen

Potřebujeme 3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťávu z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme jako ozdravnou přílohu k vařenému masu.

 

Křenová šlehačka

Potřebujeme 250 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného křenu. Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme křen. Podává se se šunkou jako šunkové roiky nebo s tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.

 

Citrony

Citrónové kloktadlo

Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citronu a kloktáme ji. Nakonec polkneme. Opakujeme 2 až 3x denně.

 

Teplá citronáda

Šťávu ze 2 citronů smícháme ve vysoké sklenici se 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

 

Citrónové rozinky

Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní „zobání" těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

 

Česnek

Nejuniverzálnějším lékem se zdá být česnek, který dokáže jako přírodní účinné antibiotikum snadno zatočit s kdejakou chorobou. Česnek bychom měli v období zvýšeného výskytu infekce konzumovat co nejčastěji. Ať už jako speciální česnekovou pochoutku, nebo přidáním do polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho konzumaci napijeme mléka.

 

Super zdravá česnečka

Potřebujeme 200g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule, svazek petrželky, toustový chléb, máslo.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmažené tousty.

 

Med

Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže dodávátělu dostatek důležitých látek a energie, ale navíc na rozdíl od rafinovaného cukru nezatěžuje náš organismus.

Řepový med

Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci směsi 5x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

 

Když se cítíte slabí

Při jakémkoli oslabení organismu jsou nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.

Mrkvový tvaroh

Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme podle chuti osladit nebo trochu osolit.

 

Mrkvové hranolky

2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu a 1 lžičkou olivového oleje. Jíme místo čipsů nebo slaných buráků.

 

Sádlový obklad

Při bolestech v krku si připravíme zábal. Na pruh plátěnka namažeme vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme tenkou vrstvu muškátového oříšku. Přikryjeme dalším pláténkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

 

Medvědí mléko

Teď jeden tip pouze pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.

 

Máslový čaj

Bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme.

 

Zázvorový čaj

10 g strouhaného zázvoru vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje přidáme šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče, osladíme a pijeme horké.

 

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny