Náhodné stránky webu
- (17.02.2012) Vertebrogenní algický syndrom VAS, cervikovestibulární syndrom - definice, příznaky
- (06.08.2014) Smlouva o zprostředkování koupě nemovitosti (exkluzivní smlouva) - vzor ke stažení zdarma - nový občanský zákoník 2014
- (26.12.2018) Jak se projevuje syndrom mnohočetné endokrinní neoplázie MEN-2B - příznaky, projevy, fotografie, léčba, příčina
- (30.04.2012) Jak se projevují myomy dělohy, myomatóza - příznaky, projevy
- (30.09.2010) Nesporný rozvod a doba odloučení manželů před rozvodem
Sponzorované odkazy:
Slovník - hledej:
Předpověď počasí



Další dny...
Počet stránek v systému
Eroze zubní skloviny - faktory, příčina, informace, pH nápojů |
![]() |
Neděle, 15. duben 2012 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9034x |
![]() ___ Co je to zubní sklovina
Dnešní životní styl doporučuje konzumaci co největšího množství ovoce, zeleniny a přírodních džusů z nich vyrobených. Z hlediska zdravé výživy jde o věc velmi prospěšnou, ovoce i zelenina obsahují mnoho potřebné vlákniny nutné pro správnou funkci trávicí soustavy i vitaminy a minerály důležité pro chod organismu. Na co ale většina z nás zapomíná, je, že kromě vitaminů a minerálů ovoce a ovocné šťávy obsahují i velké množství ovocných kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Pokud k tomu dochází dlouhodobě a opakovaně, nastává poškození skloviny a vznikají eroze zubní skloviny. Popíjení štáv je rizikové Výzkumy ukázaly, že nejnebezpečnější z hlediska porušení zubní skloviny a následně vzniku zubního kazu je dlouhodobý a opakovaný kontakt ovocných kyselin se sklovinou. Světové studie dokonce uvádějí, že bezpečná doba vystavení zubní skloviny ovocným kyselinám je zhruba pět minut, poté již začíná být narušována. K tomu dochází především u malých dětí, kterým rodiče dávají pít koncentrované ovocné šťávy, konzumenty džusů jsou však i dospívající a dospělí. Tento problém se dá částečně redukovat tím, že k pití používáme brčko. Tekutina tak neprochází přes zuby. Ovocné šťávyjsou pro zuby velmi nebezpečné. Nejen, že naleptáváním likvidují zubní sklovinu, ale vzhledem k obsahu přírodních, zkvasitelných cukrů nejvice ohrožují zuby, jsou-li podávány dětem na noc nebo v noci.Zmínit je třeba i zahánění žízně v noci, kdy je pití jakýchkoli ovocných a slazených nápojů pro chrup velmi škodlivé. Vliv ovoce na erozi zubní sklovinyStejný efekt jako ovocné koncentráty má i samotné čerstvé ovoce. Všichni asi znají trnutí zubů po snědení většího množství kyselých jablek nebo cucání citronů. A to je právě známka kyselinami narušené a oslabené zubní skloviny. Při konzumaci ovoce je nutné dbát dvou zásad
Obojí totiž sklovině nesmírně škodí. Je opravdu důležité, aby si lidé bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje. S čištěním chrupu doporučuji vyčkat alespoň 30 minut, aby se mohl uplatnit neutralizační vliv slin. Pokud je ovoce - zejména u dětí - posledním jídlem před spánkem a čištěním zubů, je třeba vyrovnání kyselosti v ústech trochu pomoci. Neutralizaci je možné urychlit tím, že si po "kyselém útoku" na naše zuby vypláchneme ústa neutrální tekutinou, například vodou. Výhodná může být i žvýkačka bez cukru, protože podporuje sekreci sliny do dutiny ústní a tím neutralizaci urychluje. pH a kyseliny ovlivňující erozi zubní sklovinyOvocné kyseliny, které dokáží oslabit zubní sklovinu, jsou obsaženy nejen v ovoci a ovocných šťávách, ale i v řadě nápojů. V následujím textu je uveden přehled jednotlivých druhů nápojů podle jejich pH. Čímje pH nižší, tím větší riziko existuje pro narušení zubní skloviny. Hodnota pH u nápojů
Barbora Neubergerová odborná spolupráce: MUDr. Ladislav Korábek, CSc. |
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------