Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Medicína Zajímavé články a studie Rakovina slinivky břišní a spálené grilované maso

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307
Rakovina slinivky břišní a spálené grilované maso Email
Sobota, 26. září 2009 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6389x
rakovina_slinivky_brisni_a_spalene_maso.jpgMaso upravované při vysokých teplotách našemu zdraví neprospívá. Minnesotští lékaři použili data více než 60.000 lidí, kteří v různých dotaznících odpovídali, kolik jedí masa a jak je upravují. Výsledky velké studie hovoří jasně - čím více sníte masa upraveného smažením, pečením a grilováním při vysokých teplotách, tím více vás ohrožuje rakovina slinivky.

 

___

Vliv připáleného masa na rakovinu slinivky břišní

U největších milovníků tmavých steaků je toto riziko až o 70% vyšší než u těch, kteří maso s kůrčičkou nejedí skoro nikdy. Vědci nevědí, jaká cesta vede od připáleného masa k nádorům slinivky, rozhodně však doporučují snížit teplotu při smažení a grilování. Maso je také možné tepelně upravit ještě před grilováním, aby se délka opékání snížila. Stejně tak není vhodné vystavovat vysokým teplotám grilovací omáčky a nálevy, protože na mase vytvářejí připálené vrstvy.

 


Zdroj: časopis Rodina a zdraví, 05/2009

 

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny