Dobré ráno, dnes je čtvrtek 25.4.2024, svátek slaví Marek, zítra Oto.

Povislé břicho, absominoplastika

Aby bříško neviselo

Navrácené sebevědomí,nový šatník a hlavně dobrý pocit ze sebe samé,to vše nabízí operace břicha zvaná Abdominoplastika

Každé noviny a časopisy, televize i rádia, zkrátka snad všechna média, která existují, usilují o co největší přízeň čtenářů, diváků či posluchačů. Způsobů, jak ji nejen získat, ale také si ji udržet, je mnoho a každý sdělovací prostředek vsází na neco jiného. Ovšem nejrůznější typy soutěží jsou společné všem - nebo skoro všem. K jedněm z nejoblíbenějších patří ty,které slibují proměnu - pokud možno k lepšímu. Výherkyně, neboť soutěží se zúčastňují převážně ženy, se pak dostávají do rukou kadeřníků, vizážistů a stylistů, kteří je stříhají, barví, líčí a oblékají. Občas se objeví i soutěž, v níž je ve hře některá z plastických operací. Do jedné takové se přihlásila i Hanka Mikolandová. Nevedla ji k tomu ale touha mít například větší prsa nebo menší zadeček. Její pohnutky nebyly zdaleka jenom estetické.

Kluci jako buci

Hanka, které je 35 let, je maminka tří kluků. Nejstaršímu Dominikovi je 16 let a už od sedmi hraje aktivně fotbal. Také prostřední syn Adam se věnuje sportu; jemu učaroval softball. A protože nejmladšímu chlapečkovi je teprve 14 měsíců, sportovně se zatím neprojevuje, ale vzhledem k tomu, že tatínek je velký fanoušek fotbalu, a dokonce ho hrál i v Anglii, dá se předpokládat, že udělá všechno pro to, aby i Matyášek našel k tomuto sportu kladný vztah. Když se Hance před šestnácti lety narodil Dominik, vážil 4725 gramů a měřil 52 centimetrů! Pořádný cvalík, který dal mamince, která měří pouhých 158 centimetrů, dost zabrat - i proto,že v těhotenství přibrala přes dvacet kilo. To ještě netušila, že ani následující dva kluci nebudou žádní drobečkové a oba budou mít porodní váhu přes čtyři kilogramy a na délku stejně jako jejich nejstarší bratr. Asi nikoho nepřekvapí, že Hanka opět přibrala okolo dvaceti kilogramů, u toho posledního dokonce skoro třicet.

Ani cvičení nepomůže

„Protože jsem aktivní a hodně sportuji, po každém porodu jsem vždycky rychle zhubla," napsala Hanka v dopise. Zdálo by se tedy, že neměla žádný důvod hlásit se do soutěže, která slibovala úpravu zevnějšku. Jenomže z dalších slov vyplývá, že: „Už od narození Dominika mám problém s povislou kůží na břiše. Bohužel nemám tak dobré geny, aby moje kůže byla dostatečně elastická a vrátila se do původní podoby." A tak si tři těhotenství, z nichž se narodila velká miminka, vybrala svou daň nejen v podobě výrazně povislé kůže, ale také vypouklé břišní stěny. To pak může žena cvičit od rána do večera, ale nic moc s tím nenadělá. Takové vytahané bříško je problém nejen estetický ale často přináší i určitou psychickou nepohodu, což potvrzuje i paní Hanka: „Už jsem řekla, že ráda sportuji. Celá rodina miluje plavání, ale ja musím nosit pouze jednodílné plavky, o spodním prádle se snad ani nebudu zmiňovat. Nevím, jaké to je vzít si na sebe upnutou košili nebo tričko, nemohu si dovolit oblečení, které by obepínalo postavu," svěřuje se Hanka, aniž by si ovšem stěžovala - je šťastná, že má tři zdravé kluky, kteří, jak sama říká, za takový handicap rozhodně stojí, ale přesto: „Ráda bych se zbavila té ošklivé povislé kůže, za kterou se obrovsky stydím jak před dětmi, tak před manželem."

A jde se pod nůž!

Hanka Mikolandová měla štěstí a vyhrála nejen v samotné soutěži. Po nezbytné konzultaci s chirurgem se mohla těšit na operaci, kterou si tolik přála. Zákrok provedl MUDr. Pavel Horyna, zkušený plastický chirurg a vedoucí lékař MEDICOM Clinic v Ústí nad Labem. „Paní Hanka byla typická adeptka na plastickou operaci břicha neboli abdominoplastiku, která patří k rozsáhlým výkonům, jež estetická plastická chirurgie nabízí,"říká lékař a vysvěduje, jak zákrok probíhá: „Operace, při níž se odstraní přebytek kůže s podkožím a sešívá se rozestup přímých břišních svalů, trvá přibližně dvě hodiny a provádí se v celkové anestezii. Výsledkem je zpevněné břicho, odstraněný val z podbřišku a ploché bříško zepředu i z profilu." A jaké byly pocity paní Hanky před operací? Bála se? „Já jsem se bála hlavně toho, aby rekonvalescence netrvala příliš dlouho, tedy toho, jak dlouho nebudu moci fungovat. Ale po operaci mě nic nebolelo a už po deseti dnech jsem se zase normálně a naplno mohla starat o rodinu." MUDr. Pavel Horyna z MEDICOM Clinic konstatuje, že „jizva po operaci je jemná, přetrvává pouze drobné zarudnutí. Ve spolupráci s našimi dermatoložkami pracujeme na dalším zjemnění a doladění jizvy."

Nové starosti paní Hanky

Ty jsou velmi příjemné. Za své tělo už se nestydí a vrátilo se jí i před mnoha lety ztracené sebevědomí. Lidé z jejího okolí změnu pochopitelně zaznamenali, protože Hanka přestala nosit vytahané oblečení a teď se rozhlíží po nějakých pěkných dvoudílných plavkách. „Těším se, až si po sedmnácti letech poprvé zase opálím pupík," směje se a vzkazuje všem ženám, které mají stejný problém jako ona: „Ničeho se nebojte a rozhodně jděte na operaci. Nebolí to a změna rozhodně stojí za to.

Co si pamatovat - Abdominoplastika, všeobecně známá jako plastická operace břicha, je rozsáhlý chirurgický zákrok, který vede ke zploštění břicha odstraněním přebytečného tuku a kůže a zpevnění svalů břišní stěny. Zákrok může významně upravit vzhled povislého či vyčnívajícího břicha, jehož příčinou může být těhotenství, výrazná redukce hmotnosti s rozestupem přímých břišních svalů a povolením břišní stěny. Operace není určena pouze ženám, ale abdominoplastika (Tumma Tuck) je alternativou pro muže, kteří v některém životním období byli obézní, a po úbytku váhy jim zůstala přebytečná kůže v oblasti břicha. Ale pozor! U pánů často dochází k ukládání tuku do břišní dutiny a nikoliv do podkoží, což je problém, který abdominoplastika nevyřeší. Více informací nejen o plastické operaci břicha, ale i o dalších zákrocích se dozvíte na www.medicomvip.cz.