Koupíte si banány či rajčata a doma je okamžitě strčíte do lednice. Jenže to je chyba. Těmto jedenácti potravinám ale chlad vůbec nesvědčí. Banány, rajčata, meloun či alkohol. To všechno dáváme naprosto běžně do lednice dáváme. Tomu se ale po dalším nákupu raději vyvarujte. Přečtěte si, co se s potravinami v chladničce děje.
___
___
Ovoce
Banány
Ačkoliv banány každý po nákupu dá automaticky do ledničky, příště už je tam nedávejte. V lednici totiž rychleji zčernají a nezískají sladkou chuť, naopak budou moučné. Pokud chcete mít ty nejlepší banány, nechte je dozrát v papírovém sáčku.
Zelenina
Rajčata
Rajčata v lednici ztrácejí svoji chuť. Mohou také moučnět. Přílišné teplo jim také úplně nesvědčí, nejlepší je spižírna nebo sklep.
Meloun
Meloun v chladničce ztrácí prospěšné antioxidanty, proto ho i nakrojený ho raději nechejte venku při pokojové teplotě.
Brambory
Uskladněním v lednici se škrob v bramborách obsažený začne rozkládat na cukry. Brambory pak získají nepříjemnou nasládlou chuť. Nejlepší je brambory skladovat na tmavém, chladném a suchém místě.
Cibule
Cibule v lednici měkne a posléze hnije. Nevyhovuje jí totiž vysoká vlhkost. Raději ji dejte na suché, tmavé místo. Rozkrojenou cibuli pak skladujte v sáčku či sklenici.
Česnek
V lednici česnek rychle hnije a mění se doslova v gumu. Nejvíce zdravých látek v česneku zůstane, když ho budete skladovat při pokojové teplotě.
Další potraviny
Alkohol
Zní to zvláštně a mnohé to překvapí, ale alkohol skladujte při pokojové teplotě.
Med
Také med ztratí v lednici svoji chuť. Také vám začne tuhnout a cukernatět. Med můžete nechávat klidně i na kuchyňské lince.
Chilli omáčka
Pálivé omáčky obsahující chilli nebo feferónky je naprosto zbytečné dávat do lednice. I po otevření vám při pokojové teplotě vydrží až tři roky.
Chleba
Mnoho lidí si myslí, že když dá chleba do ledničky, vydrží déle čerstvý. To je ale omyl. Chléb se totiž vysuší.
Bazalka
Čerstvou bazalku je samozřejmě nejlepší spotřebovat. Když už ji chcete skladovat, dejte ji raději do mrazáku nebo naložte do oleje.