Dobrý večer, dnes je neděle 5.5.2024, svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav.

Co obsahuje omega 3 mastné kyseliny - seznam potravin

Přišel mi do schránky dopis od nejmenované farmaceutické firmy, že pokud nejím denně 500 gramů mořské štiky nebo 100 gramů sledě, hrozí mi, že budu nemocný a pravděpodobně zemřu na srdeční infarkt. Jak to tedy je? Obsahují tyto kyseliny jen ryby? A na co vůbec jsou dobré? Zdeněk

___

ODPOVĚĎ:
Stejný dopis jako Vy jsem dostal do své schránky i já a má matka. Jedná se o poměrně sugestibilní text, který poukazuje na Vámi zmíněné informace a nabádá k užívání kapslí za 300 Kč. Samozřejmě i toto je řešení, ale jsou i běžné potraviny), které omega-3 obsahují (rád vedu k tomu, zůstat u přírody, když je to možné a vyhnout se tabletkám). Patří mezi ně především vlašské ořechy, lněné a sezamové semínko. Z ryb jsou to pak od největšího obsahu omega-3 k nejmenšímu postupně: sleď, losos, makrela, sardinka, tuňák, sumec a krevety.  Doporučená denní dávka omega-3 je 1,1g (ženy) - 1,6 g (muži).

Co se týče funkce v organismu, zastává jich celou řadu. V přehledu můžeme říct, že ovlivňují kvalitu kostí a kloubů, chrání kardiovaskulární systém před civilizačními chorobami a změnami (ateroskleróza, krevní sraženiny), mají vliv na složení tuků v krvi a na kvalitu pokožky a vlasů, pomáhají léčbě otoků a zánětů, mají vliv na nervové pochody (nálada, poruchy emocí, pozornosti), dále pozitivně ovlivňují plodnost, zasahují do tvorby hormonů, ovlivňují kladně imunitu a tlumí autoimunitní reakce organismu. U dětí napomáhají správnému rozvoji mozkových funkcí. 

Samozřejmě strava a především její složení, stejně jako pohybová aktivita a duševní pohoda významným způsobem ovlivňují kvalitu a případné nemoci kardiovaskulárního systému a tím možnost vzniku chorob typu infarkt myokadu, cévní mozkové příhody apod. Ale je určitě potřeba zmínit, že vznik těchto nemocí je komplexní vícefaktorový děj a nezávisí jen a pouze na omega-3 nenasycených mastných kyselinách.