Dobré ráno, dnes je pátek 26.4.2024, svátek slaví Oto, zítra Jaroslav.

Co je to glykemický index, vliv na hubnutí, redukci hmotnosti

co_je_to_glykemicky_index_jak_ovlivnuje_hubnuti_redukci_hmotnosti.jpgChcete hubnout? To chce mnoho lidí. Ale mnoho hubnoucích neví jak na to. Metod a způsobů je mnoho, jednou z důležitých věcí, které byste měli znát je glykemický index důležitý nejen u diabetiků, ale i u osob redukujících svou hmotnost.

 

___
___

glykemicky_index_graf.gif

glykemicky_index_graf.gif - glykemicky_index_graf.gif
Pojem kalorií či joulů je všeobecně známý, méně už je znám pojem glykemický index (dále jen GI). Sacharidy tvoří vždy základ stravy a jsou významným zdrojem „paliva“ pro organismus. Jsou nezbytné i pro správné fungování mozku. Pro náš život je tedy potřeba, aby se do buněk dostala glukoza – cukr hroznový, která je zdrojem energie.

Vstup glukozy do buněk umožnuje hormon inzulin, který je vylučován slinivkou břišní v závislosti na konzumaci potravy s vysokým podílem sacharidů s vysokým GI. Po konzumaci potravin obsahujících sacharidy se tedy zvýší hladina cukru v krvi.  V důsledku toho se začne vyplavovat inzulín, který hladinu cukru v krvi snižuje. Při správném fungování si tělo hlídá, aby hladina cukru v krvi, tzv. glykémie, byla pokud možno stálá. Pokud je v buňce málo receptorů pro inzulin, který umožňuje vstup glukozy do buněk, zůstane nadměrné množství glukozy vstřebané z jídla v krvi, což provokuje slinivku k ještě většímu vylučování množství inzulinu, který podporuje ukládání tuku v těle.


U některých jedinců se naopak glykémie sníží více, než je optimální – dochází k tzv. hypoglykémii, tj. velmi nízké hladině cukru v krvi. Příznaky hypoglykémie jsou velký hlad (hlavně na sladké), sevřený žaludek, pocit slabých nohou, váznoucí myšlenkové a mentální funkce, porucha soustředění, nervozita, celková nevolnost, někdy bolest hlavy. V takové situaci je obtížné se soustředit na práci a vycházet dobře s okolím. Všechny myšlenky se točí kolem jediného – „dejte sem něco k jídlu!“, protože vzniklé nepříjemné pocity lze potlačit další konzumací většinou sladkého jídla. Tím však opět stoupne množství cukru v krvi a nastartují se všechny výše uvedené negativní procesy. Celý proces se tedy stále opakuje, což vede ke zvýšené konzumaci potravy, především pak potravy bohaté na sacharidy. Navíc doprovodné nadměrné vylučování inzulínu podporuje ukládání tuků.


Dříve se brala pro ovlivnění hladiny cukru v krvi v úvahu mimo jiné složitost molekuly. Za „rychlé cukry“ byly brány ty, které měly  jednoduché molekuly (cukr do kávy)  a zvyšovaly údajně hladinu cukru v krvi rychleji než pomalé cukry, kam byly řazeny  sacharidy  (obiloviny, brambory, rýže), jejichž složená molekula musela být při trávení chemicky rozložena na cukr jednoduchý.

 

GI potravin  však není podmíněn složitostí molekuly sacharidu. Měřením bylo zjištěno, že některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. To lze vyjádřit právě pomocí GI, který určuje, jak dalece daná potravina vychyluje po její konzumaci hladinu cukru v krvi. GI je tedy založen na rozdílné hladině cukru v krvi po konzumaci téhož množství sacharidů v různém jídle. Hodnoty GI se zjišťují experimentálně, přičemž hodnota GI = 100 je přiřazena glukóze. Čím vyšší hodnotu glykemického indexu potravina má, tím více se po jejím požití  zvýší hladina cukru v krvi, a tím hůře pro hubnutí (cukry v krvi navíc si tělo schovává "do zásoby na horší časy" v podobě tuků, které se speciální chemickou reakcí v organismu tvoří) Obecně lze říci, že pokud budou dva lidé držet dietu o stejné energetické hodnotě, je pravděpodobné, že zhubne více ten, který bude jíst převážně potraviny s nižším glykemickým indexem. Nutno je též vzít v úvahu, že každý je individuálně citlivý na kolísání hladiny cukru v krvi, a tudíž výběr potravin s ohledem na GI je pro daného člověka různě významný.

 
Legenda: Obrázek zobrazuje aktuální zvýšení cukru po konzumaci potraviny s vysokým GI a nízkým.