Příjemnou noc, dnes je sobota 27.4.2024, svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav.

Vlašáky, vlašské ořechy - výroba mléka, oleje z vlašských ořechů, namáčení vlašáků

vlasaky-vlasske-orechy-vyroba-mleka-oleje-z-vlasskych-orechu-namaceni-vlasaku

vlasaky-vlasske-orechy-vyroba-mleka-oleje-z-vlasskych-orechu-namaceni-vlasaku
Vlašské ořechy vnímáme jako naše místní, ořešáky se tu totiž zabydlely už před tisíciletími, ale původ mají v Íránu. V celosvětové spotřebě jsou mezi ořechy na druhém místě hned po mandlích. Vlašské ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů vůbec, mají totiž jedno specifikum – jsou bohaté na důležité omega 3 mastné kyseliny, tak důležité pro fungování mozku, kvůli svým protizánětlivým účinkům a schopnosti snižovat škodlivý LDL cholesterol.

___

V rostlinných potravinách jsou nejlepším zdrojem spolu s lněným semínkem a chia. Kvůli tomu jsou však také hodně citlivé a velmi snadno žluknou
(viz Skladování). Vlašské ořechy obsahují mnoho minerálů a také velkou porci antioxidantů, 90 % z nich se přitom nachází ve slupce.

  • Namáčení: 8 hodin, zbarvují vodu dohněda. I vlašské ořechy po namáčení chutnají jako čerstvě vyloupané.
  • Mléko: chutná moc dobře, má smetanovou barvu a lehkou oříškovou vůni, není hořké.
  • Olej: je to olej pro gurmány a nejvíc mu to sluší v salátových zálivkách. Kvůli svému obsahu omega 3 mastných kyselin se užívá i jako doplněk stravy. V kosmetice a aromaterapii je oceňován jako masážní olej, nevstřebává se totiž příliš rychle a je velmi příjemný na kůži.