Dobré dopoledne, dnes je pátek 26.4.2024, svátek slaví Oto, zítra Jaroslav.

Jogurt, vejce, drůbeží maso a naše zdraví

jogurty-vejce-drubezi-maso-zdravi

jogurty-vejce-drubezi-maso-zdravi
Jak je to s jogurty, vejci a drůbežím masem? Prospívají nám tyto potraviny? A co vejce? Skutečně nás tolik ohrožují "zlým" LDL cholesterolem? A v čem je drůbeží maso lepší než jiná masa? Na tyto a další otázky vám odpoví následující stránka.

___
___


Jogurt - trávení v rovnováze

"Živé"jogurty se sníženým obsahem tuku, zákysy a podobné výrobky s bifidobakteriemi a laktobacily pomáhají udržovat rovnováhu ve střevech a správnou funkci zažívacího traktu a tím předcházet rakovině tlustého střeva a konečníku (kolorektálnímu karcinomu). Podporují pohyb a stahy hladké svaloviny střev (peristaltiku), a tak usnadňují vyprazdňování. Obsahem bílkovin se sice nevyrovnají tvrdým sýrům ani masu, jsou však výborným zdrojem vápníku a posilují imunitní systém.



Vejce a naše zdraví

Vejce pokrývají nejširší spektrum nutričních požadavků. Jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin a kvalitních tuků, mají velké množstvi vitaminů (A,D, E, B) a minerálních látek (fosfor, železo, vápník, hořčík, draslík, zinek). Získáte z nich esenciální aminokyselinu leucin nutnou k budování svalů i vysoce biologicky využitelný karotenoid lutein pro zdravé oči a dobrý zrak.

Vejce sice obsahuje hodně cholesterolu (jeden žloutek i celou denní dávku), na druhé straně jsou v něm látky, které s jeho snižováním pomáhají (lecitin).

U vejce tedy jednoznačně převládají klady, navíc vliv cholesterolu získaného ze stravy na hladinu "špatného" cholesterolu (LDL) v krvi se u zdravých lidí nepotvrdil .


Drůbeží maso - bílkoviny bez tuků

Krůtí nebo kuřecí prsa sice poskytnou tělu o něco méně bílkovin než jejich nejlepší zdroj (tvrdé sýry typu eidam, gouda nebo ementál), zato nezatíží organismus nadbytkem mléčného tuku. Žádnou potravinu nemůžeme posuzovat jen z jednoho hlediska, musíme ji hodnotit komplexně. V některých, zvláště ve zrajících sýrech je i vysoký obsah soli a pozor i na vysoký podíl nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu "špatného" LDL cholesterolu v krvi". S tím je spojeno riziko rozvoje vysokého krevního tlaku.
Bílkoviny jsou základní stavební jednotkou těla, představují podstatu všech živých organismů. Mají i další funkce: transportní a skladovací (krevní barvivo hemoglobin, transferin), katalytické, řídicí a regulační (enzymy, hormony, receptory ...), ochranné a obranné (imunoglobulin), zajišťují pohyb (aktin, myosin).