Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024, svátek slaví Vlastislav, zítra Robert.

Zácpa - prevence, nenadýmavá strava při zácpě, co způsobuje zácpu

Já i mé kamarádky míváme problémy se zácpou. Jakým způsobem je možné stavu předcházet nebo jej léčit? Martina

___

ODPOVĚĎ:

Obecně se při zácpě doporučuje dostatek pohybu (podporuje díky stahům břišních svalů peristaltiku střev), dále dostatek tekutin, zásadní vliv má zastoupení vlákniny ve stravě (ovlivňuje pozitivně vlastnosti stolice), vlákninu obsahuje ovoce a zelenina – jablka, lněné semínko, celozrnné pečivo, ovesné vločky a otruby (ideálně smíchané např. s dětskou výživou, jablečným pyrém). Vynikající vliv má údajně (dle serveru doktorka.cz) ovlivový olej lisovaný za studena – stačí 1-3 lžičky ráno po snídani. Projímavé účinky mají švestky - můžete je konzumovat syrové, vařené, pečené i sušené. Vhodný je fenyklový nebo anýzový čaj, ovocné šťávy obecně, kromě borůvkové. Důležité je také pravidelné stravování. Některé zdroje považují za dobrý způsob léčby šetrné masírování krajiny tlustého střeva.
Zácpu mohou naopak podporovat sýry, mléčné výrobky, paradoxně kofein (u většiny lidí způsobuje lehký průjem, u někoho působí naopak), bílá loupaná rýže, mrkev, brambory, borůvková šťáva, vejce natvrdo, přezrálé banány, maso, luštěniny, kakao, černý čaj, nedostatek jídla.
I zácpa by se měla kompletněji přešetřit (obzvláště ve vyšším věku) – spočívá ve vyšetření krve na tumormarkery, případně kolonoskopie, irigoskopie, ad. Pokud se ve stolici objeví krev (ať už čerstvá nebo natrávená v podobě černých příměsí), vždy vyhledejte lékaře (může jít o banalitu, ale také nemusí). Dovyšetření řídí praktický lékař, následně případně specialita (proktolog, gastroenterolog).