Dobrý večer, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Jak bojovat s plísní, jak se zbavit plísně v bytě, domě, nemovitosti

Jak bojovat proti plísním? Nahromaděné plísně v domácnosti mohou mít nebezpečné vedlejší účinky a proto je nejlepší vymýtit každý náznak přítomnosti těchto nechtěných obyvatel dříve než bude příliš pozdě. Plísně jsou mikroskopické vláknité houby, které tvoří povlaky v nejrůznějších prostředích, náš domov nevyjímaje. I když některé druhy plísní, jako například Penicillium notatum, z níž se vyrábí penicilín, jsme v průběhu staletí využili ke svému prospěchu, většinou nám soužití s plísněmi přináší nejen nevzhledné skvrny, nepříjemný zápach, ale především negativní vliv na naše zdraví. V dechování spor plísní je příčinou trvalého dráždivého kašle a může přerůst až v chronickou rýmu a průduškové astma. Jak se tedy proti plísním účinně chránit?

Jak rostou a jak se šíří

Na světě existuje zhruba 120 000 různých druhů plísní. V našich domovech, především ve vlhčích místnostech, jako jsou koupelny, kuchyně, sklepy nebo bazény, se jich může usídlit až na dvě stě různých druhů. Plísně uvolňují výtrusy neboli spory, které začnou v interiéru růst, jakmile ulpí na vhodném povrchu, například na sprchovém závěsu, ve spárách obkladů či v rozích místnosti. Spory plísně pak kontaminují daný povrch či předmět. Ze spory vyklíčí vlákno, které se rozrůstá. Povlaky plísní mají různou barvu podle jejich druhu - od bílé a žluté přes zelenou až po černou. Plísně ke svému růstu nepotřebují světlo, vyhovuje jim vlhko a jsou nenáročné na živiny. A v tom je jejich velká síla.

Co vám mohou způsobit

Plísně produkují alergeny, dráždivé a v některých případech i jedovaté látky, jako jsou mykotoxiny. Plísně nepříjemně dráždí sliznice nosu, hrdla, průdušek, ale také oči, které mohou být zarudlé nebo slzet, a samozřejmě i pokožku, která může svědět a trpět alergickou reakcí. Velmi časté jsou i bolesti hlavy. Při dlouhodobějším vdechování spor plísní může dojít k trvalému podráždění průdušek, a dokonce i ke vzniku astmatu - asi není třeba zdůrazňovat, že u astmatiků může vystavení plísním vyvolat astmatický záchvat.

Pozor na vlhkost

Věděli jste, že při dvacetiminutovém sprchování se do ovzduší dostane až 200 g vody a pocením a dýcháním uvolníme během jediného dne do vzduchu až 300 g vody? Ruku v ruce s tím jde samozřejmě vlhkost v bytě či domě, která nahrává plísním. Jak ji tedy minimalizovat?
Místnosti s vyšší vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně, je třeba co nejčastěji větrat. Nejúčinnější je otevřené okno, můžeme také použít odsávací ventilátor nebo produkty pro redukci vlhkosti, tzv. odvlhčovače. Obložené stěny a povrchy, kde se vlhkost drží, je nutné pravidelně čistit a dezinfikovat účinným čističem. Všimnete-li si, že se vám na oknech, stěnách či potrubí sráží voda, rychle mokré povrchy osušte a pokuste se vlhkost a její zdroje omezit. Rosení může být znakem narušení tepelných poměrů ve vaší domácnosti.  Pokud sušíte prádlo v bytě nebo delší čas žehlíte, měli byste častěji větrat. Do kuchyně si pořiďte účinnou digestoř. Při rosení květin hlídejte, abyste rozprašovačem zbytečně nestříkali na stěny, nábytek a koberec.

Odvlhčete místnost

Odvlhčovače vzduchu jsou elektrické přístroje, které snižují vlhkost vzduchu v místnosti. Při jejich výběru se zaměřte na údaje o tom, kolik vody je přístroj schopen ze vzduchu odstranit. Tato hodnota se nejčastěji udává v litrech za 24 hodin. Vzduchový výkon ventilátoru by měl odpovídat velikosti místnosti, ve které bude odvlhčovač používán. Za jednu hodinu by měl být schopen zhruba dvakrát přečerpat všechen vzduch v místnosti. Standardní součástí odvlhčovače je snímač vlhkosti, který přístroj vypne, jakmile je dosaženo požadované hodnoty. Odvlhčovač může být navíc vybaven ionizátorem, vzduchovým filtrem nebo jiným zařízením zlepšujícím kvalitu ovzduší.

Jak na povrchové plísně

Pokud není plíseň příliš rozšířená nebo se jedná jen o klasickou plíseň na inkriminovaných místech v koupelně či v kuchyni, sáhněte po dezinfekčním prostředku určeném na plísně. Stačí postižená místa postříkat, nechat několik minut působit a poté zbytky, které na stěně, zárubních či na dlaždičkách zůstaly, opatrně setřít vlhkým hadrem. Zapomeňte na šetření a hadr poté vyhoďte! U práce nezapomínejte na ochranné rukavice a na nutnost větrání, a to v průběhu i po dokončení odstraňování nepříjemných mikroorganismů.

Vrhněte se do boje!

Jestliže se u vás v bytě či v domě objevují plísně opakovaně, je důležité zjistit, proč se tak děje. Velmi často se může jednat o stavební závadu například v podobě nekvalitní izolace či nevhodně zvolených oken, která zabraňují cirkulaci vzduchu v místnostech. Chyba může být i v omítce, kterou je tedy nutné osekat a nanést novou - nejlépe s přísadou biocidu. Dalším zdrojem plísní jsou tapety; ty je samozřejmě v takovém případě nutné strhnout a nahradit jinými, nejlépe z ekologických materiálů. Ať už je příčina vzniku plísní jakákoli, vždy musíte začít s odstraněním plísně samé. Postižené vnitřní stěny je nutné ošetřit speciálními přípravky. Vhodné jsou například koncentrované dezinfekční prostředky, které likvidují plísně, houby, lišejníky, řasy a bakterie a jsou určeny na interiérové omítky. Dezinfekci podle návodu naneste na napadené plochy a plísně ještě zamokra, aby nedocházelo k rozprašování a vdechování jejich částic, mechanicky odstraňte - nejlépe špachtlí. Po zaschnutí celý proces ještě minimálně jednou zopakujte. Stěny ošetřené tímto způsobem je vhodné natřít malířskou barvou, která obsahuje látky bránící růstu plísní. Jestliže je rozsah postižení větší, neváhejte a pozvěte si specialistu.

Co si pamatovat

Chytrá houba je název pro půdní organismus Pythium oligadrum. Tato houba žije jako predátor, který napadá svůj vlastní druh. Svými vlákny proroste do plísně, a tak jí odebírá živiny, dokud ji nezahubí. Houba dokáže odebírat živiny pouze z plísní; pokud plíseň uhyne, houba se uloží do klidového stadia ve zdi či omítce na dobu dvou až tří let, kdy čeká na přísun další potravy. Pokud se plíseň během této doby na zdi neobjeví, houba ztrácí životaschopnost a časem úplně vymizí. Přípravek Bio Repel, který obsahuje chytrou houbu, se skládá ze dvou sáčků. Postižené místo se nejprve omyje první částí přípravku, která musí být namíchaná přesně podle předepsané koncentrace. Omyté místo se pak nechá zhruba půl hodiny až hodinu zavadnout. Tímto prvním nátěrem se spory nežádoucích plísní odstraní z povrchu. Po nanesení druhé části přípravku se na povrchu vytvoří ochranná bariéra, která napadne plísně i uvnitř zdiva. Druhou část přípravku je možné přidat do běžné nefungicidní barvy a místo vymalovat.