Příjemnou noc, dnes je čtvrtek 25.4.2024, svátek slaví Marek, zítra Oto.

Zánět močových cest - nekonečný problém (nejen) žen

Vše co potřebujete pro zdravé ledviny a močové cesty. Zbavují naše tělo odpadních látek. Pro náš život jsou tedy naprosto nezbytné.

Bolest v podbřišku či v oblasti měchýře a časté nucení k močení. Leckterá žena ví o čem mluvíme. Zánět dolních močových cest prodělá totiž alespoň jednou za život každá druhá žena. Toto onemocnění je zhruba stejně rozšířené jako rýma. S muži to mají bakterie složitější protože jejich močová trubice je delší. Než se dokážou dostatečně rozmnožit a probojovat se do zajímavějších území, jako jsou močový měchýř, či dokonce ledviny, tělo si s nimi zpravidla poradí samo. V 80 procentech mohou za zánět močových cest bakterie Escherichia coli. V 5 až 15 procentech pak Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis, Staphylococcus saprophyticus či Streptococcus viridans. Tyto bakterie jsou původně součástí střevní mikroflóry a některé plní důležité funkce při trávení. Jakmile však opustí své přirozené prostředí a vydají se z konečníku do močové trubice a dále do močového měchýře, změní se z pomocníků na protivné a zdraví škodlivé vetřelce.

Pálení není radno přehlížet

Zpočátku se zánět močových cest projevuje podobně, jako když prochladnete - častým nutkáním k močení. Chodíte močit velmi často a malé množství moče. Budete též pociťovat pálení při močení, a zejména při domočování. Některé ženy mohou trpět tupými bolestmi za stydkou sponou. Nejjednodušším řešením je zůstat alespoň týden doma, dodržovat sexuální abstinenci, být v teple a pít až 2,5 litru tekutin denně. Mohou mezi nimi být i bylinné čaje. Výborná je směs zlatobýlu, řepíku lékařského a květu hluchavky bílé v poměru 1:1:1. Při prevenci nebo na začátku slabého zánětu močového měchýře se mohou dobře uplatnit výtažky z brusinek. Samoléčbu však doporučujeme, jen nejsou-li projevy onemocnění příliš silné. Někdy při prudkém zánětu měchýře může žena močit i výrazně krvavou moč. Pokud příznaky infekce dolních močových cest během dvou až tří dnů nezačnou ustupovat, je třeba zajít k lékaři.

Vyšetření se nemusíte obávat

Lékař vás běžným způsobem prohlédne a provede chemické a mikroskopické vyšetření moče. Je-li významné podezření na zánět močového měchýře, nasadí antibiotikum tzv. podle zkušenosti, naslepo (empiricky) - tj. takové, které působí proti nejpravděpodobnějším původcům infekce. Před nasazením antibiotické léčby by měl lékař nabrat vzorek moče na kultivační vyšetření - zejména u opakovaných případů zánětů močového měchýře. Jeho výsledky budou známy za několik dnů a umožní změnit léčbu, pokud by nasazené léky neúčinkovaly. Pravděpodobně vás lékař také pošle na sonografii podbřišku a břicha. Trpíte-li opakovanými a komplikovanějšími záněty močového měchýře, měl by vás ale stoprocentně vidět urolog. V rámci vyšetření vám totiž může doporučit podrobnější vyšetření močových cest - rentgenové a dnes hlavně CT vyšetření, cystoskopii a kalibraci močové trubice. Nad zánětem močových cest byste nikdy neměli mávnout rukou. Téměř u poloviny žen, u nichž spontánně odezněl nekomplikovaný zánět močového měchýře, vznikne do jednoho roku recidiva. Časté záněty dolních močových cest vedou až k chronickým změnám jejich sliznic. Mohou být dokonce příčinou přestavby stěny močového měchýře, a ten má pak menší kapacitu.

Mohou se přidat i ledviny!

Ledviny mají za úkol zbavit tělo odpadních látek, které jsou z těla vylučovány v moči, a rovněž udržovat hladinu tekutin v těle. A také zde vznikají některé pro život důležité látky. Neléčené nebo nedostatečně léčené infekce močového měchýře mohou vyvolat zánět ledvin, a to podle zveřejněných údajů v poměru 18:1 až 28:1. Jak jej poznáte? Cítíte tupou tlakovou bolest a napětí svalstva v bedrech. Pravděpodobně je provází vysoká teplota, která může být doprovázena třesavkou a celkovou zchváceností. Moč může být zkalená, někdy s příměsí krve. A samozřejmě - objevují se tytéž příznaky jako při zánětu dolních cest močových - pálení či řezání a častější nucení na močení. Akutní zánět ledvin patří vždy do rukou lékaře - urologa, internisty nebo nefrologa. Cílem základního vyšetření na urologii je vyloučit jako příčinu zánětu zhoršený odtok moče z ledvin, vyvolaný překážkou v močovodu (močový kamínek, zúženina močovodu, nádor, krevní sraženina). Toto vyšetření je nutné před nasazením antibiotik. Provádí se jednoduchým ultrazvukovým vyšetřením, které vylučuje hromadění moče v ledvinách. Podle závažnosti může lékař doplnit ultrazvukové vyšetření CT vyšetřením. Při nekomplikovaném zánětu ledvin vám po vyšetření lékař předepíše antibiotika podle vašeho stavu a přidružených nemocí na 7 až 14 dní. Součástí léčby je dieta - strava by měla být pestrá a nedráždivá s dostatečným příjmem tekutin. Z bylinných čajů je třeba pečlivě vybírat - ty s močopudným účinkem nejsou vhodné. Rovněž tak byste se měli vyvarovat alkoholu, kávy a silného černého čaje. Při léčení zánětu ledvin je nutný tělesný klid; kromě prvních dnů nemusíte být v posteli, ale fyzická práce, třeba jen v domácnosti, není vhodná. Zánět ledvin je vždy považován za potenciálně rizikové onemocnění, které může být důvodem velmi závažných komplikací. A proto bychom si je měli pečlivě chránit. Přitom podle odborných odhadů trpí téměř každý desátý obyvatel ČR nějakým onemocněním ledvin. Většina z nich to však vůbec netuší. Pro náš život jsou však ledviny stejně důležité jako třeba srdce nebo plíce.

Víte, že záněty močového měchýře jsou druhou nejčastější příčinou absence žen v práci?

Co si pamatovat

Pokud víte, že trpíte opakovanými záněty močových cest, můžete pít preventivně čaj ze směsi kořenu kozlíku, omanu, proskurníku,chmele, mateřídoušky, natě mařinky a semena tykve. Úkolem čajů a dalších přípravků z rostlin je doplnit běžnou stravu a posílit tak obranyschopnost organismu vyčerpaného stresem, fyzickou námahou a třeba i znečištěným životním prostředím. Součástí léčby při zánětech dolních močových cest může být i jóga, a zejména pak akupresura, kterou zvládne každá žena. V žádném případě by ale neměla nahrazovat standardní léčbu. Používat lze tyto akupresurní body: jednu šířku prstu nad stydkou kostí, na horním okraji stydké kosti ve střední čáře, na hřbetu nohy v jamce za skloubením metatarzálních kůstek palce a druhého palce, na hřbetu nohy, půl šířky prstu před skloubením prvního a druhého prstu nohy zkraje. Body je třeba pevně, avšak citlivě zmáčknout a držet po dobu dvou až tří minut. Bylinné čaje, jóga i akupresura pak mohou být vhodnou součástí léčby zvolené praktickým lékařem nebo lépe rovnou urologem.