Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307

Texty

Poradna - Vojtova metoda a fyzioterapie, rehabilitace

Email
Neděle, 30. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 779x   

 

STOP: „Pro koho není Vojtova metoda vhodná?“

Markéta Strnadová: „Dobrý den! Nejsem úplně schopná na tuto otázku odpovědět. Myslí, že všeobecně není vhodná pro ty, kteří mají problém důvěřovat terapeutovi, protože je u ní nutné jisté "odevzdání se". :-) Jinak se dá aplikovat a aplikuje při chronických i akutních obtížích, ani akutní onemocnění jako třeba chřipka není překážkou, nejsem teď žádnou jasně danou kontraindikaci schopná vymyslet.“

Dotaz: „Má Vojtova metoda i účinky psychické?“

Markéta Strnadová: „Má.Velmi uklidňuje. Psychiku stabilizuje a dá se použít třeba u hyperaktivních jedinců k jejich uklidnění. Ladí funkci nervové soustavy i s její psychickou složkou.“

GF: „Má Vojtova metoda nějaké nevýhody?“

Markéta Strnadová: „Má, je při ní nutná spolupráce terapeuta. Je tedy metodou, která by mohla vytvořit závislost na terapeutovi, proto ji používám jako doplněk terapie, ve které se klienti sami učí o sebe starat.“

Ella: „Prosím vás, může tato metoda pomoct i lidem na vozíčku? Mám příbuzného, který po autonehodě nemůže chodit. Chodí na různé rehabilitace a cvičení.. Ale stav pořád stejný. Děkuji. E.“

Markéta Strnadová: „Přesně pro takové klienty je jako stvořená. Zkušený terapeut ví, jak ji aplikovat.“

Jan: „Dobrý den, na internetu jsem četl, že Vojtova metoda může pomoci i při psychických problémech, je to pravda? A jak konkrétně? Děkuji“

Markéta Strnadová: „Může. Uklidňuje a stabilizuje psychiku. Je skvělá u hyperaktivních jedinců a samotnou by mě zajímal nějaký vědecký výzkum, kdyby se aplikovala i u jiných psychických poruch. Myslím, že její léčebný potenciál stále není plně prozkoumám, natož plně využit. :-)“

Petr: „Dobrý den, nebudu mít čas se na Sama doma dívat. Co to vlastně Vojtova metoda je? A jaké má výhody? Děkuji :)“

Markéta Strnadová: „Dobrý den. Podívejte se tedy na záznam, bude veřejně dostupných na stránkách české televize. :-)“

Dana: „Dobrý den, mám syna, kterému budou teď 16.10. 4 měsíce, při pasení koníčků občas přepadává na pravou někdy i na levou stranu. Lékařka nám řekla, že má syn slabé bříško a že musíme chodit na rehabilitace. Ráda bych s ním cvičila i doma, jaké cviky jsou vhodné? Děkuji s přáním pěkného dne“

Markéta Strnadová: „Dobrý den, nejedná se o "cviky", ale o polohy, ve kterých se jemně stimulují reflexní zóny. Je nutné, aby vás to naučil kvalifikovaný fyzioterapeut. Dostanete se k němu skrz vaši lékařku, která by vám měla dát poukaz na rehabilitaci, přímo na Vojtovu metodu.“

Eva: „9-měsíční holčička nejde na "4",ale tahá nožičku narovnanou a zapírá se o něco. Je lepší metoda Vojtova nebo Mackenzie? Děkuji.“

Markéta Strnadová: „Nevím o tom, že by se metoda McKenzie aplikovala na tyto obtíže. Možná myslíte Bobath koncept. Znám terapeutku, která s ním má skvělé výsledky také. Myslím, že spíš nepůjde o to, která metoda je lepší, ale o to, abyste našli dobrého terapeuta, který se specializuje na miminka a pak respektovali jeho specializaci. S čím bude pracovat, v čem bude nejzkušenější, to bych respektovala a nechala se vést.“

Pavlína: „Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor ohledně obuvi pro děti na doma - je pro roční dítě lepší na vývoj nožiček chodit bos (pokud máme plovoucí podlahu), nosit bačkůrky či zdravotní sandálky? Děkuji za odpověď a přeji hezké odpoledne“

Markéta Strnadová: „:-) Já bych volila chůzi naboso. :-) Napíšu teď 3 články, které vás tímto tématem provedou, budou postupně přibývat na webu.“

Renáta: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám doma syna kterému je 4 a půl měsíce, chodíme pravidelně každý týden na rehabilitaci, jelikož špatně pásl koníky a má zatnuté svaly a musíme cvičit vojtovu metodu, chtěla bych se zeptat jestli někde na internetu najdu video kde bych si ověřila, že to dělám správně, nechce se mi pořád otravovat naše fyzioterapeutka jelikož mě všechno trvá než se něco naučím:-).. a také bych to chtěla dělat správně abych mu pomohla a taky bych se chtěla zeptat co říkáte na nošení v šátku i v nosítku, jestli se to stalo tím že jsem občas nosila ho v šátku proto ted musíme cvičit vojtovu metodu, nebo to není na škodu?Můj syn se od malička šponoval, je těžké ho dát do klubíčka děkuji moc za odpověd“

Markéta Strnadová: „Myslím, že šátkem to nebude, že spíš šátek byl dobrou volbou, aby mu pomohl uklidnit se. Instruktážní kvalitní video neznám, bylo by hrozně těžké ho připravit, ale věřím, že vás to terapeut naučí nejlépe, s ohledem na vaše konkrétní problémy a s ohledem specielně na vás a vaše miminko. Nebojte se "otravovat" terapeuta. Od toho tam přeci je a snad ho jeho práce baví.“

Markéta F.: „Dobrý den,chtěla jsem se prosím zeptat na Váš názor...Mám 11 letého syna, který má o malička hodně ploché nohy,má úplně spadlé kotníky dovnitř.Asi od 4 let se s nim snažím cvičit pod dohledem fyzioterapeuta, nosil i vložky do bot,nyní je na doporučení nemá.Nohy má stále stejné bez zlepšení,k tomu se přidalo i vadné držení těla, ale snažíme se cvičit.Chtela jsem se zeptat, jestli vy doporucujete vložky do bot, pokud ano,tak jaké...Jemu nebyly doporučeny, že je ti pasivní podpora nohy...Ještě jsem zapomněla, nohy také tejpujeme...Děkuji s pozdravem Markéta“

Markéta Strnadová: „Markéto, já bych vložky nedávala. Spíš bych se podívala na to JAK cvičíte a jestli na to dítě reaguje, jak reaguje. A kdyby ne, tak proč. Doporučím na webu nějaké odborníky.“

Lada: „Dobrý den, nejde spíš o to, ukázat a naučit, jak má rodič s dítětem cvičit, než s ním cvičit v neznámém prostředí v ordinaci?“

Markéta Strnadová: „Ano, přesně o to jde! Ordinace je jen místem, kde se to má naučit maminka. :-)“

Marketa Dufkova: „Dobry den, jsme ceska rodina zijici v zahranici. Nejmladsi syn 4 mesice zacal cvicit Vojtovu metodu behem prazdnin v CR, ted pokracujeme v Nemecku. Nedavno jsem narazila na velmi kriticky clanek nemecke pediatricky http://www.medizin-im-text.de/blog/2016/7277/umstrittenes-vojta-liebe-mamas-habt-mehr-mut/. Uvadi se tam mimo jine, ze muze dojit k naruseni vztahu mezi ditetem s rodicem, miminko nechape, jak jeho milujici ruce, ktere jej hyckaji, mu mohou zpusobovat bolest (Vy jste vyvratila) ci diskonfort. Doporucuji mirnejsi metody napr. Bobath. Jaky mate, prosim, nazor? Vojtu jsem uz cvicila pred 8 lety se starsim synem. Zacinali jsme s Vojtou a nasledne vice zapojovali prave Bobatha. Cvicili jsme do roka. Syn byl ve 2 letech v porovnani s vrstevniky hodne osvaleny. Ma velmi dobry fyzicky fond a ve sportu je velmi dobry. Myslite, ze k tomu cviceni prispelo? Dekuji za odpoved.“

Markéta Strnadová: „Myslím, že cvičení mu asi velmi prospělo. :-) Vojta se musí umět aplikovat, aby nedocházelo k psychické újmě. Ale je skvělý. Stejně jako Bobath. I u Bobatha děti pláčou, když je aplikován nemoudře. Musí se to prostě umět.Podle mě nejde tak o metodu jako o terapeuta, který ji aplikovat. Je to stejné jako třeba s akupunkturou atp.“

Veronika: „Muze vojtova metoda srovnat nozky do O u ditete 21 mesicu?“

Markéta Strnadová: „Může. :-)“

Renáta: „Ještě bych se tedy chtěla zeptat, váš názor na nošení v šátku, je tedy dobré i když má problémy s pasením koníku, nestabilní na bříšku??“

Markéta Strnadová: „Já jsem pro. Ale možná by bylo lepší, kdyby se někdo na prcka podíval, jak to probíhá, když v tom šátku je, jestli ho to "nerozhazuje". Šikovný terapeut se specializací na dětičky to umí zkontrolovat. Stejně je ale všeobecně mezi terapeuty různý pohled na šátky. Někdo je pro, někdo proti. Takže jde spíše o to, co chcete vy a podle toho si vybrat terapeuta. Takový, který je PRO šátkování, bude hledat cesty, jak vám to umožnit a najde je. Takový, který je ze zásady proti, najde důvod, jak vás odradit. Jde zejména o vás.“

Lucie Lukšová: „Dobrý den, se synem (6 měsíců, narozen 25tt, nyní korigovaný věk 2,5 měsíce) cvičíme Vojtovu metodu. Máme ji zavedenou již z neonatologie, cvičíme 2 cviky (na zádíčkách mačkáme bod na žebrech a druhý cvik je na bříšku, kdy mačkáme body na lokti a pánvi). Nyní je velmi vystresovaný, vždy když jej položím na záda (i pokud jde pouze o přebalení, nebo "odložení"), začne hysterčit a jakoby se lekat, máchá rukama a vysloveně hysterčí. V nemocnici toto chování moc nebylo, to byl vzteklý a nechtělo se mu, ale nyní čím dál více od tohoto ustupuje a jen co jej položím, tak začne řvát! Někdy se mi ho povede uklidnit, ale v momentě, kdy ho začnu odslíkávat, tak je zle! Cvik na bříšku mu tolik nevadí, to se "pouze" vzteká, že se mu nechce cvičit... Jsem z toho nešťasná, protože to již všude řeší a neustále mi někdo říká, že by to již neměl dělat vzhledem k věku, ale já si myslím, že to dělá kvůli tomu, že očekává něco nepříjemného... Chtěla bych se zeptat, čím to může být a jak by to mohlo jít odbourat? Nevím, jak s ním mám cvičit, když je takto nevztekaný, tak nevím, jestli je cvičení účinné, bojím se toho, abych mu nějak neublížila když jde vysloveně silou proti mě a je "zaťatý"(když se vzpouzel, že se mu nelíbilo, bylo to jiné). Mockrát děkuji za odpověď!“

Markéta Strnadová: „Lucie okopírujte, prosím, ten dotaz a pošlete mi ho na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Odpovím vám šířeji a udělám na to článek, když mi to takto připomente. Bylo by dobré, kdyby vás někdo nahrál, jak to probíhá, abych viděla na malého, tu jeho reakci, a to video mi zašlete. Budu pak vědět více.“

Renata Růžičková: „Dobrý den, mám 15 měsíčního chlapečka, který ještě nechodí sám, předchozí psychomotorický vývoj v normě, leze asi od 10měsíců. Doma vodí židli nebo cokoli jiného, ale moc se bojí pustit, přijde mi, že by chtěl ale vždy klekne na zem a někdy i začne plakat. Ani ještě nestojí sám a prakticky to nezkouší. Mám to už nějak řešit? Další věc je, že dosud nepoužívá žádné slovo vědomě. Děkuji moc za odpověď.“

Markéta Strnadová: „Já bych mu ještě dala čas, Renátko s tou chůzí. I to, že upadne a lekne se a pláče je tzv. "v normě", dětský zdravý vývoj. Jen se mi nezdá, že ještě nestojí. Možná by bylo dobré ho už nechat zkontrolovat. Ale možná vážně potřebuje jenom více času, i s tím se musí počítat.“

KACHLA: „Krasny den Marketo, je mi 50+ , cvicim pravidelne jogu , dale cviky na bolava zada od Davida Chaba(kontakt na nej mam prave od Vas) a obcas se mi stava,ze se mi zablokuje SI . Cviky na automobilizaci mi vetsinou nepomohou a musim navstivit fyzioterapeuta,ktery me SI odblokuje. Chtela bych vedet,jestli existuje nejaka metoda,jak si mohu pomoci s odblokovanim SAMA DOMA ? :) Znam spousty cviku na uvolnovani bederni a panevni oblasti a snazim se je provadet aspon 3-4 behem tydne.Vim ze idealne bych mela cvicit denne,ale znate to...:( nekdy to proste nedam....:) Dekuji za odpoved. Ivana Kachlikova-Slavkov u Brna“

Markéta Strnadová: „Ivanko můj VyprošŤovák obsahuje cvik Stehna, který odblokovává esíčka jedna báseň. :-) Možná by to byla moudřejší verze než stále platit terapeuta, kór když už jste zvyklá se o sebe starat. :-)“

Eliška Fenclová: „Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na nošení Frajkovy peřinky jako prevence dysplázie kyčle. Lze Vojtovu metodu použít ke zlepšení dysplázie kyčle? Děkuji.“

Markéta Strnadová: „V praxi se dysplázie vojtovkou běžně léčí nebo alespoň upravuje. Na peřinku nemám konkrétní názor, nemám tolik zkušeností. Osobně bych ale "prevenci" nepoužívala, pokud není třeba, protože nedovolí přirozené pohyby a tím stimulaci ke zdravému vývoji. Dobrou prevenci je nošení dětí v šátku "na vertikálů".“

Dagmar Goňová: „Dobrý den mám dotaz ohledně mého 4měsíčního syna.Nechce zvedat hlavičku,vždy jen malinko a pak si hlavičku položí na pravou stranu,na tu se více otáčí.Pokud je na rukou drží hlavičku pěkně.Paní doktorka nás objednala na neurologii,ale až na konec října.Jak jsme byli na ortopedii tak pan doktor říkal,že to má hodně uvolněné-hlavičku.Chtěla bych se zeptat jak ho podpořit jestli je nějaké cvičení,které by mu pomohlo děkuji Dáša“

Markéta Strnadová: „Kdybyste mi tohle řekla do telefonu, odpověděla bych "ano, najděte terapeuta, bylo by podle mě dobré prcka zkontrolova." Chci vás ale uklidnit, že to není nic vážného a má jenom 1 měsíc "zpoždění", což je v dnešní době poměrně běžné. :-) Takže hlavně klid a v klidu zavolat terapeuta.“

KACHLA: „Dekuji za radu :) Mimochodem moc Vam to v tech kratkych vlasech slusi. Ivana“

Markéta Strnadová: „Oh, DĚKUJI, Ivanko. :-) :-) :-)“

Míša: „Dobrý den, jak se jako fyzioterapeutka díváte na barefoot obuv pro děti? Děkuji za odpověď.“

Markéta Strnadová: „JEDNOZNAČNĚ, ale opravdu JEDNOZNAČNĚ jsem pro!!! :-) Všemi deseti. Jediné, co je lepší je chůze naboso. :-) Tu bych aplikovala co nejvíce, boty pouze, když je to opravdu nutné.“

Martina: „Dobrý den, zajímalo by mě, proč se tato metoda předepisuje preventivně předčasně narozeným, ale jinak úplně zdravým dětem. Proč se nevyužívá šetrnější metoda manželů Bobathových? Děkuji za odpovêď“

Markéta Strnadová: „Já nevím, Martinko, možná je tu více proškolených lidí na vojtovku, přecijenom je to původem česká metoda. Nemyslím si ale, že by Bobath byl šetrnější. Mně to tak rozhodně v praxi nepřipadalo. :-) Jinak jsem velmi pro, aby se vojtilo preventivně, má to velmi dobré důvody, protože ti drobečky hůře dýchají a právě tohle vojtovka hojí, stimuluje mozek ke zrání, protože oni musí zvládnout věci dříve, než jiné děti, které tou dobou byly ještě v bříšku. Jen si OPRAVDU, ale OPRAVDU myslím, že tady se k terapii děťátka musí přistupovat OPRAVDU citlivě.“

Iva Turková: „Dobrý den, 2 letá dcerka má mírně nožičky do X, je třeba s tím něco dělat nebo je to normální?“

Markéta Strnadová: „Má ještě čas. Hlídala bych, jestli se to lepší nebo horší. Kdyby se to lepšilo, sledovala bych dál. Kdyby se to zhoršilo, šla bych s ní k fyzioterapeutovi. Chůze a s tím i nožičky zrají do 6 let, takže je nutné sledovat tu tendenci, kudy se to vyvíjí.“

Michaela culkova: „Dobrý den můj syn se narodil dost dlouhý 3480 g a 53 cm. Měl delší ručičky a prstíky. Proto se fyzio.zdalo že má ochable svaly a neuzvedl ani dlouho svoji hlavičku dostali jsme cvičení vojtovky. Paní fyzio byla tak agresivní malý plakal pokaždé víc a víc. Podepsala jsem po ukončení negativní reverz s tím že mu hrozí skolióza a já nevím jaká všechna onemocnění. Dneska je mu 15 měsíců syn krásně chodí, obalili se mi svaly a je velmi sikovny :-) proč lékaři dávají cvičení vojtovky téměř všem bez konkrétního cíle nebo diagnózy ?“

Markéta Strnadová: „To je skvělé, že se malý srovnal sám, gratuluji!!! :-) Protože oni to neumí, není to jejich specializace, učí se to minimálně v půlročním speciálním kurzu, někdy až ročním a terapii provádí zásadně fyzioterapeuti. Lékař na to nemá čas, jeho úkolem jsou jiné záležitosti, tuto činnost přenechává na to vyškoleným specialistům a je to velmi dobře, v pořádku.“

Gabriela: „Jsem tři měsíce po klíštové encefalitidě. mám ochrnutou pravou nohu, je pro mě vhodná Vojtova metoda, jak a jak často cvičit.“

Markéta Strnadová: „Myslím, že by MOHLA pomoct, Gábi. Terapeut si vás musí okouknout, zjistit, jak na tom jste a jak reagujete na terapii. Podle VAŠICH JEDINEČNÝCH REAKCÍ se volí jak a jak často a jak dlouho cvičit. Doporučila bych také konzultaci s nějakým šikovným terapeutem třeba čínské medicíny. Možná by to také bylo vhodné.“

Roman: „Vážená paní Markéto Strnadová, jsem muž, 61 let, dotaz nemám: jste úžasná, hluboce se klaním a děkuji za všechny ty malé.“

Markéta Strnadová: „Oh, děkuji, mám husinu až na prdelce. :-) Díky. Je to krásná doba, tohle zjemňování, které si už můžeme dovolovat.“

Lucie: „Pokud cvičím vojtovku špatně, že třeba držím špatně konkrétní místo. Můžu ublížit? Může se vojtovka přecvičit, jako že dítěti spíše škodí než pomáhá? děkuji“

Markéta Strnadová: „Úchop jindě způsobí to, že se reakce nespustí. Nemělo by mu to tedy ublížit. Musí se ale hlídat, jestli když už reakci spustíte, jestli běží správnou cestou. To je úkolem terapeuta, aby to ohlídal a naučil vás to správně.“

Zuzana P.: „Dobrý den, syn 16 měsíců má vrozené plochonoží- extrémníbo stupně dle LZ. Ortoped mu předepsal Nancy Hilton ortézky na míru. Syn se v nich začal stavět, ale stoje jako Chaplin do stran. Před ortézkama stál také tak, ale ještě i na palcové hraně nohy. Když se staví nezapojuje nohy, ale táhne to rukama a zádama. Ortoped mi řekl, že Rbb je zbytečná, když jsem řekla, že chci řešit, aby zapojoval správně svaly a nespokojila jsem se s tím, že postoj a pak chůze jako Chaplin mu zùstanou. Myslíte, že mw Rhb smysl? Již jsem na ní byla, máme doporučenou Vojt.metodu, ale já v ní syna neudržím, je moc živý. A já se také bojím, že mě kopne do břicha- jsem v 15 týdnu těhotenství. Můžu poprosit o váš názor? Děkuji, ZP“

Markéta Strnadová: „Promiňte, budu teď neprofesionální, ale PROBOHA, co to je za radu od lékaře? Ihned bych ho vyměnila za někoho, kdo spojí ortézku s fyzioterapií. Je třeba zjistit, proč klenba nestartuje a uzdravit to! A pak bych našla citlivého terapeuta, který vás naučí vyřešit vše, čeho se bojíte. Držení prcka i strach o bříško. Jistě to spolu zvládnete.“

Romana Antonnová: „Dobrý den, velice děkuji za tento pořad, kdy jste mě uklidnila, že i vojtova metoda jde provádět bez pláče. Všude čtu, že děti pláčou, že vojtovka je bolestivá, maminky se bojí vojtovky, že to psychicky nedají, když jim miminko bude plakat apod. Mám 5m dvojčátka, cvičíme od začátku a mě nebrečí, kolikrát se na mě i smějí a já si několikrát říkala, že něco dělám špatně, že prostě "MUSÍ" brečet...děkuji, takto se mi bude s miminky cvičit mnohem lépe :)“

Markéta Strnadová: „Cha, Romčo!!!! :-) To jste mě pobavila, že i taková verze v realitě existuje. ŽE to děláte správně a bojíte se, že nebrečí. To je legrační, že? :-D“

Tereza: „Muzu poprosit o tip ke komu v Praze s miminkem?“

Markéta Strnadová: „Hana Nováková, rehacentrum na Břevnově. Má učitelka, NEJLEPŠÍ!!! :-) To ona nás to naučila bez pláče. :-)“

Jitka Musilová: „Zdravím vás, máte nějaký tip na komunikaci s dítětem i při modelu plazení? U ostatních poloh se mi při očním kontaktu daří dvojčata uklidnit, ale to břicho, to je jim stále dost nepříjemné, řvou, tak se spíš dnažím dělat to co nejpřesněji, aby rychle bylo odbyto.“

Markéta Strnadová: „Jé, to je ale oříšek, to jste mě zaskočila. Musela byste se naučit oči svést tak, aby nerozhodily tu reakci. Nikam nahoru, ale spíše dolu. Mám v hlavě představu, ale neumím to takhle popsat. Zkuste to vymyslet s terapeutem, on ví, co má hlavička udělat. Nebo zkuste prostě jenom zpívat, protože to "možná nebude možné" být v očním kontaktu, já bych to musela vyzkoušet. :-) Zpívala bych, pohladila předtím, uklidnila, vnímala svůj hlas, jestli jsem klidná. Ona by i ta poloha na bříšku měla být v pohodě a příjemná, když se dobře udělá. A klidně neuklidňujte, ale zkuste ráznější tón, že třeba budete vyprávět nebo vyluzovat nějaké zvuky, třeba vyprávět o štěňátku, jak štěkalo a jemně zaštěkat. Vím, že nebudou rozumět, ale aby ten tón hlasu, výška a intenzita byly jiné, i to by mohlo upoutat pozornost. Také jim můžete zkusit přiznat, že víte, že to je nepříjemné a říci "Já vím, že to nemáš rád, já tomu rozumím, to se ti nelíbí, viď..." Klidně je nechat s respektem a úctou poplakat, trochu se zavztekat, to je také v pořádku. Já také ráno vstávám z postele s fňukáním, že se mi nechce, ale není to nic traumatizujícího. Pro život může být někdy v danou chvíli vhodné zabojovat, i když to není zrovna příjemné a tenhle prožitek může být paradoxně cesta, pokud cítíte, že to je v pořádku. Jsou to vaše děŤátka a vy jediná tohle budete asi umět odlišit. :-) Držím palce.“

Alena: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je Vojtova metoda vhodná pro hypertonické děti. S pětiměsíční dcerou chodíme na rehabilitace kvůli přílišnému zaklánění hlavičky a preferenci hlavičky k jedné straně. Naše fyzioterapeutka právě z důvodu hypertonie vojtovku nedoporučuje. Hrozí ale, že kdyby se nám to zhoršilo, že by k ní musela přistoupit. Ráda bych se jí vyhla, je to pro mě takový strašák, ale kdyby nebylo zbytí, tak bych chtěla, aby to dobře zvládla. Předem děkuji za odpověď.“

Markéta Strnadová: „Já si myslím, že to je právě strašák i pro vaši terapeutku. Tak bych se jí zeptala, jakou jinou variantu terapie teď má, protože tohle se musí řešit. Jestli nemá, našla bych jinou terapeutku. Dobře zvolené šátkování by také mohlo pomoci. Zkuste třeba Mateřství s.r.o. na internetu, Mirka Valašníková. Mohla by na to mít odpověď.“

Zdeňka: „Dobrý den, chci se zeptat trochu téma. Jaký je váš názor na frejkova peřinku? Je nutné ji nosit 24 hodin denně? Dekuji“

Markéta Strnadová: „Drahá Zdeni, v tomto se bohužel neorientuji a nemohu vám poradit. :-( Zkuste nakontaktovat Hanku Novákovou, Rehacentrum, Praha Břevnov, ona se vyzná dost, má celoživotní praxi.“

Hana Bartáková: „Dobrý den, pomůže Vojtova metoda pomoci 24 měs. dítěti při pupeční kýle? Předem děkuji za zodpovězení mého dotazu.“

Markéta Strnadová: „Myslím, že může. Musí se vyzkoušet, jak se to bříško při Vojtovce naaktivuje, aby kýla nevylezla, ale zalezla. :-)“

jana nejedlova: „dobry den, ted jsem vas naladila a zminila jste fixaci kotniku u deti mam doma mimino 9m za chvili bude chodit.. jake boty mame zvolit jako první? moc moc dekuji za odpověď“

Markéta Strnadová: „Nejlépe žádné. A když, tak "barefoot". Facebook skupina: Barefoot (nejen) pro děti“

 

 

Poradna - prevence kardiovaskulárních nemocí (nemocí srdce a cév)

Email
Neděle, 30. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 554x   

Dotaz: „Co prevence onemocnění srdce může dokázat a co ne?“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Může ovlivnit velké množství množství onemocnění a to nejen onemocnění srdce ale i dalších orgánů, dolních končetin, mozku atd... a ta prevence je nesmírně důležitá, řekl bych až klíčová... S pozdravem LZ“

 

ANTIMONY: „Podceňuje se prevence onemocnění srdce v ČR?“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, bohužel stále ano. Ono dokud se nás to konkrétně nedotkne, tak si to onemocnění podceňujeme a prevence se nás netýká :-(“

 

Dagmar: „Dobrý den, prosím zda věnovat pozornost tomu, že na domácím digitálním tlakoměru se mi při naměřené hodnotě téměř vždy zobrazí symbol arytmie a tlak jakob kolísá- v jednom momentu 115/60 o malouch chvíli pozdji 130/85. U nikoho jiného z rodiny se tento symbol, ani rozdíl v tlaku takto neobjevuje. Byla jsem s tímto problémem u obv. lékaře, ta mě ale odbyla s tim, že se na domácím tlakoměru nemám měřit a že nic poslechem nezjistila, tím to uzavřela. Děkuji za odpověď“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „U dělala jste jiste dobře že jste navštívila lékaře. Na tom domácím tonometru to mohou být extrasystoly, které nemusí být škodlivé. Pokud Vás lékařka vyšetřila tak je to v pořádku, jinak rytmus srdce zcela přesně ozřejmí záznam EKG.“

 

DAYD: „Jaká je nejlepší prevence onemocnění srdce?“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobržovat správnou životosprávu, jíst pravidelně ryby, dostatek zeleniny a ovoce, vynechat uzeniny, nepřejídat se, nekouřit a pravidelně se pohybovat cca 3x týdně po dobu 30 až 45 minut.“

 

Eva: „Dobry den pane doktore, muj tchan prodelal pred 2 mesici CMP. Ted je v domacim leceni, nicmene jeste neni schopen se sam pohybovat. Jedine s pomoci a v choditku. Sam rika, ze nema jistotu v rovnovaze a boji se, ze spadne. Ted ho ceka dalsi rehabilitace. Ma otazka zni, jaka je pravdepodobnost, ze jeho stav bude stejny nebo podobny, jak pred prihodou. Dekuji“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To bohužel nelze zcela přesně říci, záleží, jak velkou část CMP postihla, jeho regenerační schopnost, ale co je klíčové je ta intenzivní rehabilitace. S pozdravem LZ“

 

Katka38: „Dobrý den pane doktore, je vyšší tlak rizikem, který může vést k mozkové příhodě? Mám tlak cca 145/60 a velmi nízký tep cca kolem 48-50. Existují léky jen na znížení horního tlaku?“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Určitě, tento krevní tlak zasluhuje terapii, obratte se na svého praktického lékaře, který Vám nastaví vhodnou terapii. jistě nesjte kandidátem terapie léky, které současně se snížením tlaku snižují tepovou frekvecni. S pozdravem LZ“

 

Alena Žalčíková: „Pane doktore, maminka a bratr zemřeli na mozkovou příhodu, tatínek na srdeční infart. Je mi 71 roků a nikdy jsem nebyla odeslána na odborné vyšetření, je nutné se nějak nechat vyšetřit ? Děkuji za odpověď“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Uričtě ANO, tato rodinná anamnéza je sama riziková a vyžaduje podrobné vyšetření: zjistit hladinu cukru, cholesterolu, krevního tlaku, ....DOUFAM ze nekouříte !!!! S pozdravem LZ“

 

Jaroslava: „Dobrý den a přeji krásný den všem ve vysílání "Sama doma", mám na obě oči stejné dioptrie 3,75 a cylindr 0,75. Cca před 10ti lety jsem chtěla podstoupit operaci, ovšem mi nebyla doporučena, mám multifokální čočky. Na blízko vidím dobře bez brýlí i malá písmenka. Myslíte, že dnes již bych se mohla zbavit brýlí? Je mi 63 let. Děkuji a zdraví Vaše posluchačka Jarka.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, prosím svou otázku položte očnímu panu doktorovi. S pozdravem LZ“

 

Karolína: „Dobrý den paní doktorko,je mi 55 let,nemám problémy se srdcem nebyly zjišťěny , ale vzhledem k mému věku mě zajímá,jaký účinný doplněk stravy doporučujete každodenně užívat.Vím,že zdravý životní styl je důležitý.Děkuji za radu a mějte se krásně.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Já osobně nejsem zastáncem doplňků stravy, pokud budete jíst racionálně a zdravě, jíst ryby, dostatek zeleniny a ovoce, nejíst uzeniny, vaše strava bude pestrá a nebudete kouřit tak doplňky stravy nepotřebujete. S pozdravem LZ“

 

Alena Žalčíková: „Pane doktore, děkuji za odpověď, nekouřím a myslím si, že i celkem dodržuji životosprávu a vycházky. Žalčíková“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To je správné, ale určitě se nechte dovyšetřit (cholesterol, cukr, krevní tlak) S pozdravem LZ“

 

Marie: „Dobrý den, mám rodinné dispozice k onemocnění srdce. Matka zemřela ve 47 letech na plicní embolii. Otec na infarkt v 68 letech. Mě je 55 let na rentgenu mi zjistili hraniční velikost srdce. Je to nebezpečné. Chtěla bych se nechat někde důkladně vyšetřit Mám kolísavý tlak. Můžete mi prosím doporučit nějakou kliniku, kde si nebudu připadat hloupě , že obtěžuji. Moc děkuji“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, obrátil bych se na Centra preventivní kardiologie, která jsou ve větších městech, nebo na spádového internistu. S pozdravem LZ“

 

Jaroslav Bidlo: „Moje manželka prodělala v minulosti mozkovou příhodu. Ležela v nemocnici a po magnetické rezonanci ji bylo zjištěno drobné poškození mozku. Minulý měsíc ji postihly obdobné potíže a tak jsme zajeli do menocnice Náchod na neurologickou ambulanci. Tam mají plagáty, které upozorňuji, že každá minuta rozhoduje, ale manželku odmítli vyšetřit a objednali ji až za čtrnáct dní na kontrolu. Kontroly se dožila, ale postup dokrorů je šokující. Jak má tedy člověk se zkušeností s atakem mrtvice postupovat ? Jarosla Bidlo Náchod“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Při další atace bych kontaktoval RZS 155 a myslím, že dnes jezdí v RZS skupiny profesionálů, kteří správně rozhodnou jak psotupovat. A věřím, že podobně stejně rozhodli i v nemocnici. Ony některé změny CNS mohou být staršího data... S pozdravem LZ“

 

vladimír kořínek: „dobrý den, přibližně před rokem jsem prodělal TIA bez následků a byla mi zjištěna fibrilace síní. po třech měsících se mi TIA v menší míře zopakovala. léčím se Warfarinem na zmenšení srážlivosti krve INR 3. Co dalšího je potřeba udělat, aby se další ataka neopakovala? děkuji za odpověď, Vladimír“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, tato prevence je asi z tech nejdulezitejsich, jedna se o další rizikové faktory, cholesterol, krevní tlak, hladina cukru, nekourit. A to INR udržovat v dostatecnem rozmezí... S pozdravem LZ“

 

František Zacharník: „Pane doktora, mám dotaz ohledně vhodnosti operace šedého zákalu . Před dvěma lety jsem následkem temporální arteritidy oslepl na jedno oko, druhé mi bylo částečně zachráněno trombolýzou. Nyní se na tomto vidoucím oku objevuje šedý zákal. Lze ho operovat s rizikem, kdyby se operace nepovedla,že bych vůbec neviděl?_ F.Zacharník“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Prosím tuto otázku polozte kolegovi. S pozdravem LZ“

 

Jarka: „Dobrý den, byla jsem před dvěma lety již potřetí od svých 55 let, odvezena záchrankou do nemocnice pro prudké snížení tlaku, velmi pomalý tep a junkční rytmus. Z JIP mě pro nedostatek místa (rekonstrukce) propustili domů, ale hned následující noc mě záchranka odvážela na neurologii s příšernou bolestí hlavy, kterou se týden snažili diagnostikovat všemi dostupnými vyšetřeními. Konečná diagnoza byla Thunderclap headaches. Když jsem vás dnes poslouchala, napadlo mě, že nikdo neuvažoval o možné souvislosti s předchozími potížemi. Jaký je váš názor? Děkuji za odpověď.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Pokud se jednalo o pomalý srdecní rytmus a ataka by se opakovala, je nutno toto dovysetrit a nastavit terapii.“

 

Zdeňka: „Dobrý den, pane doktore, moje kamarádka prodělala před pěti lety (v 55 letech) mozkovou příhodu. Měla zasaženou pravou polovinu těla a bohužel i centrum řeči. Rehabilitací dospěla do stavu, kdy fyzicky se dostala téměř do normálu. Bohužel přes docházení na logopedii má stálé problémy s vyjadřováním, pomalu a těžko hledá slova a velmi by chtěla tento stav zlepšit. Lze předpokládat, že to je ještě možné? Pomohla by ještě intenzivnější pomoc odborníků? Kde? Děkuji za vyjádření, Zdena K.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, ano ta rehabilitace je klíčová, lze predpkládat opetovne zlepšení. S pozdravem LZ“

 

Jarka: „Dobrý den,pane doktore, před 10 lety jsem prodělala CMP, beru denně Stacyl, musím už do konce života brát léky a tyto zabrání opakování CMP? Mám tři děti, je CMP dědičná ? moje matka na ni zemřela v 63 letech. Děkuji za odpověď.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ano Stacyl je klíčový lék a ten opravdu musíte stále brát. CMP dedicna není ale denicné jsou ty predispozice. VAse deti by si uricite měli enchat zmerit cholesterol cukr tlak... S pozdravem LZ“

 

Jana: „Dobrý den. Manželův tatítek měl mozkovou příhodu asi v 60, jeho sestra ve 40. Měl by podstoupit nějakou "větší" prohlídku? Obvodní lékař tvrdí, že předpoklady jsou většinou "do kříže", tedy z otce na dceru a z matky na syna.Je to pravda? Děkuji za odpověď. Pavlasová“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Určite, ne velice ohrozen CMP a vysetrit by se nechat mel, cholesterol, cukr, krevní tlak.... S pozdravem LZ“

 

Marie: „Dobrý den pane doktore, mám familiérně zvýšený " cholesterol" , hodnoty 6,8 ale " hodný " je 2,34, takže mi moje obvodní lékařka říká, že se to vykompenzuje a nenasadila mi žádnou léčbu vysokého cholestetrolu. Je tento postup správný? Děkuji“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „No Je pravda ze HDL je ten protektivní. ALe je třeba zohlednit všechny rizikové faktory, vek, rodinnou anamnézu, atd atd.. event. je možno se obrátit na tzv MEdPeD centra, viz www.athero.cz. S pozdravem LZ“

 

Lída: „Vážený pane doktore, je mi 58 let, nemám nadváhu (170/62), stravuji se zdravě, přesto mám cholesterol kolem 9,0. Pohyb mám celý den, pečuji o těžce nemocnou maminku. Krevní tlak mám dobrý. Je nutné brát léky na cholesterol nebo stačí přírodní forma léčby, která je k dispozici v lékárnách? Je toto číslo hodnoty chol. nebezpečné? Děkuji Vám za odpověď a přeji krásné podzimní dny.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Tuto hodnotu považuji opravdu za nebezpečnou a vyžaduje podávání leku i vzhledem k veku. Obratte se na centra projektu MEDPED vice na www.athero.cz. S pozdravem LZ“

 

Renata Strnadova: „Pane doktore, preslechla jsem, kde je akce DEN SRDCE, dekuji“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „hlavní nádraží v Praze 20.10. S pozdravem LZ“

 

Milena: „Dobrý den pane doktore, s manželem si pravidelně měříme tlak a já si většinou naměřím kolem 120 - 135 na 85. 90 někdy i 95. Je hodnota přes devadesát nebezpečná? Dějuji Vám za odpověď . Divačka Milena z Českých Budějovic“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ano i zvýšený diastolický krevní tlak je nebezpečný a je třeba jej léčit i když klíčový je systolický TK. S pozdravem LZ“

 

Jarka: „Ráda bych se zeptala, zda je vyšší nebezpečí vzniku mozkové příhody po vysazení Warfarinu. Mám 50 let,vysoký tlak, prodělala jsem hlubokou žilní trombózu dolní konćetiny s následnou oboustrannou embólií plic.Velmi se obávám, že po vysazení Warfarinu ( mám ho půl roku ) se mi může něco takového stát. Děkuji a hezký den Jarka“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ne to jsou 2 onemocnění která spolu nesouvisí. S pozdravem LZ“

 

Svobodova: „Dobry den pane doktore, je zvysene riziko mrtvice ci infarktu v pripade, ze mam sinove a komorove extrasystoly, ktere nejsou nijak leceny? Mela bych se obratit na jineho specialistu? Delsi nepravidelne stahy srdce mivam, ale nybyly zachyceny na ekg holteru.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „extrasystoly nevadí, jen je třeba je sledovta, rpotoze později ve vyssím věku "mohou" prejit do fibrilace, zejména při poruše minerálů, excesu alkoholu. S pozdravem LZ“

 

Petra: „Dobrý den, pane Doktore manžel si již asi 2x stěžoval na bolest levé pulky tváře, chtěla jsem mu volat záchranku, ale on odmítl, žádné jiné příznaky neměl. Mohlo by to být něco vážného ? Předem děkuji za odpověd.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Muze to být obrna licního enrvu anpř z jízdy v aute s otevreným okénkem, ale rpsite bych volal. S pozdravem LZ“

 

Daniel: „Dobrý den. Někdy mám pocit krátkodobého bušení srdce, pak se to uklidní. Je to arytmie srdce?“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Velice ano by mohla být....“

 

Miloš: „Před měsícem jsem byl na ablaci srdce.Prášky Rivocor jsem přestal užívat.Srdeční puls mám 80-85 za minutu.Je to v pořádku.Děkuji za odpověď“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To musí urcit Váš lékař....S pozdravem LZ“

 

hela: „Dobrý den, je mi 48, sportuji, zdravě se stravuji, jsem štíhlá. Mám hypoterozu - beru Euthyrox. Před rokem mi byl naměřen chol. 8,4. Během roku se mi je podařilo snížit na nynějších 6,9,hdl:1,44, ldl:5,1. Praktická lékařka mi chce předepsat statiny. Pokud by se mi chol. podařilo ještě snížit, jsou nezbytné? Je opravdu prokázáno, že statiny prodlužují život? (ne pouze snižuji hladinu cholesterolu) Děkuji a přeji krásný den H.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ano statiny opravdu prodluzuji život a při těchto hodnotách s pani doktorkou zcela souhalsim... S pozdravem LZ“

 

Daniela Zlatohlavkova: „Dobrý den pane doktore, jak se chránite Vy před onemocněním srdce. Děkuji za odpověď. Daniela Zlatohlavkova“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Já mám skvělou manželku, která o me pecuje. S pozdravem LZ“

 

Hanka: „Mám nízký tlak, 70/50, jsem unavená, mám studené nohy a ruce. Jak se dá zvýšit tlak? Káva mi nepomáhá. Děkuji.“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To je nutno dovysetrit, mohlo by se jednat například o nedostatek enkterých hormonů. Často takto nízký tlak mají lide mladí, či za to mohou i leky na snížení krevního tlaku, kterých se uzívá mnoho. S pozdravem LZ“

 

Danuše: „Dobrý den, od r. 1992 jsem léčena na dilat. KMP, chron. žilní insufienci, varixy obou DK. Jsem objednána na TILT TEST. Nemůže mi toto vyšetření způsobit trombózu? Musím nosit celodenně kompresivní punčochy. Děkuji moc. Danuše“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „nene S pozdravem LZ“

 

Vladimir Kasik: „Milý pane doktore, prosím Vás o radu: jsem po 2. OP srdce, Na Homolce mi lékaři vyměnili podruhé aortální chlopeň - umělou za homograft v 12/2015 v důsledku onemocnění infekční endokarditidou a celkové sepse organismu po stafylokokus aureus. Mám arytmie a stavy silného intenzivního tlukotu a úzkostí srdce, mám 1 měsíc plný inv. důchod. Prosím, jaká má být moje životospráva, co nesmím a co mám, je mi 49 let, pracoval jsem jako manažer a posledních 5 let jsem učil management na SŠ, jak se mám co nejlépe chovat, abych neohrožoval své zdraví po tak kritickém stavu? Děkuji Vám mnohokrát za radu!!! Ing. Vladimír Kasík Tachov“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „ryby, zelenina, ne uzeniny, 3x týdne pohyb, nekourit, viz předchozí odpovedi. S pozdravem LZ“

 

Eva S.: „Dobrý den p. Mudr.Zlatohlávku,je mi 61roků.Chtěla bych se zeptat je možné si nechat vyšetřit srdce(kromě EKG) a cévní systém?Mívám občas slabé chvění srdce.U nás v rodině byla CMP(matka),otec IM. děkuji Eva S.3“

 

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Obratil ybch se na spádového internistu. S pozdravem LZ“

Dotaz: „Co prevence onemocnění srdce může dokázat a co ne?“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Může ovlivnit velké množství množství onemocnění a to nejen onemocnění srdce ale i dalších orgánů, dolních končetin, mozku atd... a ta prevence je nesmírně důležitá, řekl bych až klíčová... S pozdravem LZ“

ANTIMONY: „Podceňuje se prevence onemocnění srdce v ČR?“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, bohužel stále ano. Ono dokud se nás to konkrétně nedotkne, tak si to onemocnění podceňujeme a prevence se nás netýká :-(“

Dagmar: „Dobrý den, prosím zda věnovat pozornost tomu, že na domácím digitálním tlakoměru se mi při naměřené hodnotě téměř vždy zobrazí symbol arytmie a tlak jakob kolísá- v jednom momentu 115/60 o malouch chvíli pozdji 130/85. U nikoho jiného z rodiny se tento symbol, ani rozdíl v tlaku takto neobjevuje. Byla jsem s tímto problémem u obv. lékaře, ta mě ale odbyla s tim, že se na domácím tlakoměru nemám měřit a že nic poslechem nezjistila, tím to uzavřela. Děkuji za odpověď“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „U dělala jste jiste dobře že jste navštívila lékaře. Na tom domácím tonometru to mohou být extrasystoly, které nemusí být škodlivé. Pokud Vás lékařka vyšetřila tak je to v pořádku, jinak rytmus srdce zcela přesně ozřejmí záznam EKG.“

DAYD: „Jaká je nejlepší prevence onemocnění srdce?“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobržovat správnou životosprávu, jíst pravidelně ryby, dostatek zeleniny a ovoce, vynechat uzeniny, nepřejídat se, nekouřit a pravidelně se pohybovat cca 3x týdně po dobu 30 až 45 minut.“

Eva: „Dobry den pane doktore, muj tchan prodelal pred 2 mesici CMP. Ted je v domacim leceni, nicmene jeste neni schopen se sam pohybovat. Jedine s pomoci a v choditku. Sam rika, ze nema jistotu v rovnovaze a boji se, ze spadne. Ted ho ceka dalsi rehabilitace. Ma otazka zni, jaka je pravdepodobnost, ze jeho stav bude stejny nebo podobny, jak pred prihodou. Dekuji“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To bohužel nelze zcela přesně říci, záleží, jak velkou část CMP postihla, jeho regenerační schopnost, ale co je klíčové je ta intenzivní rehabilitace. S pozdravem LZ“

Katka38: „Dobrý den pane doktore, je vyšší tlak rizikem, který může vést k mozkové příhodě? Mám tlak cca 145/60 a velmi nízký tep cca kolem 48-50. Existují léky jen na znížení horního tlaku?“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Určitě, tento krevní tlak zasluhuje terapii, obratte se na svého praktického lékaře, který Vám nastaví vhodnou terapii. jistě nesjte kandidátem terapie léky, které současně se snížením tlaku snižují tepovou frekvecni. S pozdravem LZ“

Alena Žalčíková: „Pane doktore, maminka a bratr zemřeli na mozkovou příhodu, tatínek na srdeční infart. Je mi 71 roků a nikdy jsem nebyla odeslána na odborné vyšetření, je nutné se nějak nechat vyšetřit ? Děkuji za odpověď“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Uričtě ANO, tato rodinná anamnéza je sama riziková a vyžaduje podrobné vyšetření: zjistit hladinu cukru, cholesterolu, krevního tlaku, ....DOUFAM ze nekouříte !!!! S pozdravem LZ“

Jaroslava: „Dobrý den a přeji krásný den všem ve vysílání "Sama doma", mám na obě oči stejné dioptrie 3,75 a cylindr 0,75. Cca před 10ti lety jsem chtěla podstoupit operaci, ovšem mi nebyla doporučena, mám multifokální čočky. Na blízko vidím dobře bez brýlí i malá písmenka. Myslíte, že dnes již bych se mohla zbavit brýlí? Je mi 63 let. Děkuji a zdraví Vaše posluchačka Jarka.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, prosím svou otázku položte očnímu panu doktorovi. S pozdravem LZ“

Karolína: „Dobrý den paní doktorko,je mi 55 let,nemám problémy se srdcem nebyly zjišťěny , ale vzhledem k mému věku mě zajímá,jaký účinný doplněk stravy doporučujete každodenně užívat.Vím,že zdravý životní styl je důležitý.Děkuji za radu a mějte se krásně.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Já osobně nejsem zastáncem doplňků stravy, pokud budete jíst racionálně a zdravě, jíst ryby, dostatek zeleniny a ovoce, nejíst uzeniny, vaše strava bude pestrá a nebudete kouřit tak doplňky stravy nepotřebujete. S pozdravem LZ“

Alena Žalčíková: „Pane doktore, děkuji za odpověď, nekouřím a myslím si, že i celkem dodržuji životosprávu a vycházky. Žalčíková“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To je správné, ale určitě se nechte dovyšetřit (cholesterol, cukr, krevní tlak) S pozdravem LZ“

Marie: „Dobrý den, mám rodinné dispozice k onemocnění srdce. Matka zemřela ve 47 letech na plicní embolii. Otec na infarkt v 68 letech. Mě je 55 let na rentgenu mi zjistili hraniční velikost srdce. Je to nebezpečné. Chtěla bych se nechat někde důkladně vyšetřit Mám kolísavý tlak. Můžete mi prosím doporučit nějakou kliniku, kde si nebudu připadat hloupě , že obtěžuji. Moc děkuji“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, obrátil bych se na Centra preventivní kardiologie, která jsou ve větších městech, nebo na spádového internistu. S pozdravem LZ“

Jaroslav Bidlo: „Moje manželka prodělala v minulosti mozkovou příhodu. Ležela v nemocnici a po magnetické rezonanci ji bylo zjištěno drobné poškození mozku. Minulý měsíc ji postihly obdobné potíže a tak jsme zajeli do menocnice Náchod na neurologickou ambulanci. Tam mají plagáty, které upozorňuji, že každá minuta rozhoduje, ale manželku odmítli vyšetřit a objednali ji až za čtrnáct dní na kontrolu. Kontroly se dožila, ale postup dokrorů je šokující. Jak má tedy člověk se zkušeností s atakem mrtvice postupovat ? Jarosla Bidlo Náchod“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Při další atace bych kontaktoval RZS 155 a myslím, že dnes jezdí v RZS skupiny profesionálů, kteří správně rozhodnou jak psotupovat. A věřím, že podobně stejně rozhodli i v nemocnici. Ony některé změny CNS mohou být staršího data... S pozdravem LZ“

vladimír kořínek: „dobrý den, přibližně před rokem jsem prodělal TIA bez následků a byla mi zjištěna fibrilace síní. po třech měsících se mi TIA v menší míře zopakovala. léčím se Warfarinem na zmenšení srážlivosti krve INR 3. Co dalšího je potřeba udělat, aby se další ataka neopakovala? děkuji za odpověď, Vladimír“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, tato prevence je asi z tech nejdulezitejsich, jedna se o další rizikové faktory, cholesterol, krevní tlak, hladina cukru, nekourit. A to INR udržovat v dostatecnem rozmezí... S pozdravem LZ“

František Zacharník: „Pane doktora, mám dotaz ohledně vhodnosti operace šedého zákalu . Před dvěma lety jsem následkem temporální arteritidy oslepl na jedno oko, druhé mi bylo částečně zachráněno trombolýzou. Nyní se na tomto vidoucím oku objevuje šedý zákal. Lze ho operovat s rizikem, kdyby se operace nepovedla,že bych vůbec neviděl?_ F.Zacharník“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Prosím tuto otázku polozte kolegovi. S pozdravem LZ“

Jarka: „Dobrý den, byla jsem před dvěma lety již potřetí od svých 55 let, odvezena záchrankou do nemocnice pro prudké snížení tlaku, velmi pomalý tep a junkční rytmus. Z JIP mě pro nedostatek místa (rekonstrukce) propustili domů, ale hned následující noc mě záchranka odvážela na neurologii s příšernou bolestí hlavy, kterou se týden snažili diagnostikovat všemi dostupnými vyšetřeními. Konečná diagnoza byla Thunderclap headaches. Když jsem vás dnes poslouchala, napadlo mě, že nikdo neuvažoval o možné souvislosti s předchozími potížemi. Jaký je váš názor? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Pokud se jednalo o pomalý srdecní rytmus a ataka by se opakovala, je nutno toto dovysetrit a nastavit terapii.“

Zdeňka: „Dobrý den, pane doktore, moje kamarádka prodělala před pěti lety (v 55 letech) mozkovou příhodu. Měla zasaženou pravou polovinu těla a bohužel i centrum řeči. Rehabilitací dospěla do stavu, kdy fyzicky se dostala téměř do normálu. Bohužel přes docházení na logopedii má stálé problémy s vyjadřováním, pomalu a těžko hledá slova a velmi by chtěla tento stav zlepšit. Lze předpokládat, že to je ještě možné? Pomohla by ještě intenzivnější pomoc odborníků? Kde? Děkuji za vyjádření, Zdena K.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Dobrý den, ano ta rehabilitace je klíčová, lze predpkládat opetovne zlepšení. S pozdravem LZ“

Jarka: „Dobrý den,pane doktore, před 10 lety jsem prodělala CMP, beru denně Stacyl, musím už do konce života brát léky a tyto zabrání opakování CMP? Mám tři děti, je CMP dědičná ? moje matka na ni zemřela v 63 letech. Děkuji za odpověď.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ano Stacyl je klíčový lék a ten opravdu musíte stále brát. CMP dedicna není ale denicné jsou ty predispozice. VAse deti by si uricite měli enchat zmerit cholesterol cukr tlak... S pozdravem LZ“

Jana: „Dobrý den. Manželův tatítek měl mozkovou příhodu asi v 60, jeho sestra ve 40. Měl by podstoupit nějakou "větší" prohlídku? Obvodní lékař tvrdí, že předpoklady jsou většinou "do kříže", tedy z otce na dceru a z matky na syna.Je to pravda? Děkuji za odpověď. Pavlasová“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Určite, ne velice ohrozen CMP a vysetrit by se nechat mel, cholesterol, cukr, krevní tlak.... S pozdravem LZ“

Marie: „Dobrý den pane doktore, mám familiérně zvýšený " cholesterol" , hodnoty 6,8 ale " hodný " je 2,34, takže mi moje obvodní lékařka říká, že se to vykompenzuje a nenasadila mi žádnou léčbu vysokého cholestetrolu. Je tento postup správný? Děkuji“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „No Je pravda ze HDL je ten protektivní. ALe je třeba zohlednit všechny rizikové faktory, vek, rodinnou anamnézu, atd atd.. event. je možno se obrátit na tzv MEdPeD centra, viz www.athero.cz. S pozdravem LZ“

Lída: „Vážený pane doktore, je mi 58 let, nemám nadváhu (170/62), stravuji se zdravě, přesto mám cholesterol kolem 9,0. Pohyb mám celý den, pečuji o těžce nemocnou maminku. Krevní tlak mám dobrý. Je nutné brát léky na cholesterol nebo stačí přírodní forma léčby, která je k dispozici v lékárnách? Je toto číslo hodnoty chol. nebezpečné? Děkuji Vám za odpověď a přeji krásné podzimní dny.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Tuto hodnotu považuji opravdu za nebezpečnou a vyžaduje podávání leku i vzhledem k veku. Obratte se na centra projektu MEDPED vice na www.athero.cz. S pozdravem LZ“

Renata Strnadova: „Pane doktore, preslechla jsem, kde je akce DEN SRDCE, dekuji“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „hlavní nádraží v Praze 20.10. S pozdravem LZ“

Milena: „Dobrý den pane doktore, s manželem si pravidelně měříme tlak a já si většinou naměřím kolem 120 - 135 na 85. 90 někdy i 95. Je hodnota přes devadesát nebezpečná? Dějuji Vám za odpověď . Divačka Milena z Českých Budějovic“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ano i zvýšený diastolický krevní tlak je nebezpečný a je třeba jej léčit i když klíčový je systolický TK. S pozdravem LZ“

Jarka: „Ráda bych se zeptala, zda je vyšší nebezpečí vzniku mozkové příhody po vysazení Warfarinu. Mám 50 let,vysoký tlak, prodělala jsem hlubokou žilní trombózu dolní konćetiny s následnou oboustrannou embólií plic.Velmi se obávám, že po vysazení Warfarinu ( mám ho půl roku ) se mi může něco takového stát. Děkuji a hezký den Jarka“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ne to jsou 2 onemocnění která spolu nesouvisí. S pozdravem LZ“

Svobodova: „Dobry den pane doktore, je zvysene riziko mrtvice ci infarktu v pripade, ze mam sinove a komorove extrasystoly, ktere nejsou nijak leceny? Mela bych se obratit na jineho specialistu? Delsi nepravidelne stahy srdce mivam, ale nybyly zachyceny na ekg holteru.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „extrasystoly nevadí, jen je třeba je sledovta, rpotoze později ve vyssím věku "mohou" prejit do fibrilace, zejména při poruše minerálů, excesu alkoholu. S pozdravem LZ“

Petra: „Dobrý den, pane Doktore manžel si již asi 2x stěžoval na bolest levé pulky tváře, chtěla jsem mu volat záchranku, ale on odmítl, žádné jiné příznaky neměl. Mohlo by to být něco vážného ? Předem děkuji za odpověd.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Muze to být obrna licního enrvu anpř z jízdy v aute s otevreným okénkem, ale rpsite bych volal. S pozdravem LZ“

Daniel: „Dobrý den. Někdy mám pocit krátkodobého bušení srdce, pak se to uklidní. Je to arytmie srdce?“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Velice ano by mohla být....“

Miloš: „Před měsícem jsem byl na ablaci srdce.Prášky Rivocor jsem přestal užívat.Srdeční puls mám 80-85 za minutu.Je to v pořádku.Děkuji za odpověď“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To musí urcit Váš lékař....S pozdravem LZ“

hela: „Dobrý den, je mi 48, sportuji, zdravě se stravuji, jsem štíhlá. Mám hypoterozu - beru Euthyrox. Před rokem mi byl naměřen chol. 8,4. Během roku se mi je podařilo snížit na nynějších 6,9,hdl:1,44, ldl:5,1. Praktická lékařka mi chce předepsat statiny. Pokud by se mi chol. podařilo ještě snížit, jsou nezbytné? Je opravdu prokázáno, že statiny prodlužují život? (ne pouze snižuji hladinu cholesterolu) Děkuji a přeji krásný den H.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Ano statiny opravdu prodluzuji život a při těchto hodnotách s pani doktorkou zcela souhalsim... S pozdravem LZ“

Daniela Zlatohlavkova: „Dobrý den pane doktore, jak se chránite Vy před onemocněním srdce. Děkuji za odpověď. Daniela Zlatohlavkova“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Já mám skvělou manželku, která o me pecuje. S pozdravem LZ“

Hanka: „Mám nízký tlak, 70/50, jsem unavená, mám studené nohy a ruce. Jak se dá zvýšit tlak? Káva mi nepomáhá. Děkuji.“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „To je nutno dovysetrit, mohlo by se jednat například o nedostatek enkterých hormonů. Často takto nízký tlak mají lide mladí, či za to mohou i leky na snížení krevního tlaku, kterých se uzívá mnoho. S pozdravem LZ“

Danuše: „Dobrý den, od r. 1992 jsem léčena na dilat. KMP, chron. žilní insufienci, varixy obou DK. Jsem objednána na TILT TEST. Nemůže mi toto vyšetření způsobit trombózu? Musím nosit celodenně kompresivní punčochy. Děkuji moc. Danuše“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „nene S pozdravem LZ“

Vladimir Kasik: „Milý pane doktore, prosím Vás o radu: jsem po 2. OP srdce, Na Homolce mi lékaři vyměnili podruhé aortální chlopeň - umělou za homograft v 12/2015 v důsledku onemocnění infekční endokarditidou a celkové sepse organismu po stafylokokus aureus. Mám arytmie a stavy silného intenzivního tlukotu a úzkostí srdce, mám 1 měsíc plný inv. důchod. Prosím, jaká má být moje životospráva, co nesmím a co mám, je mi 49 let, pracoval jsem jako manažer a posledních 5 let jsem učil management na SŠ, jak se mám co nejlépe chovat, abych neohrožoval své zdraví po tak kritickém stavu? Děkuji Vám mnohokrát za radu!!! Ing. Vladimír Kasík Tachov“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „ryby, zelenina, ne uzeniny, 3x týdne pohyb, nekourit, viz předchozí odpovedi. S pozdravem LZ“

Eva S.: „Dobrý den p. Mudr.Zlatohlávku,je mi 61roků.Chtěla bych se zeptat je možné si nechat vyšetřit srdce(kromě EKG) a cévní systém?Mívám občas slabé chvění srdce.U nás v rodině byla CMP(matka),otec IM. děkuji Eva S.3“

MUDr. Lukáš Zlatohlávek: „Obratil ybch se na spádového internistu. S pozdravem LZ“

 

Poradna dětského zubaře

Email
Neděle, 30. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 695x   

 

Jana: „Dobrý den,je ještě v pořádku že dítě v 9 letech má z druhých zubů teprve jedničky a jednu horní dvojku?Je pravda že i ty jedničky mu vypadly později než jeho spolužákům,ale ti už mají narostlé i dvojky a jemu teprve roste první horní dvojka,přitom mu horní mléčné dvojky vypadly před cca půlrokem.Děkuji“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Určitě je na místě zpozornět a ujistit se u svého praktického lékaře, zda na rentgenovém snímku jsou všechny stálé zuby na svém místě a v blízkém čase opravdu prořežou. Může se opravdu stát, že zuby díky úrazu v raném dětství nemohou prořezat. Každopádně praktický lékař by měl zhotovit přehledový rentgenový snímek a vše objasnit.“

Kristýna: „Dobrý den, synovi bude v lednu sedm. V současnosti mu vypadl (s naší jemnou pomocí) první mléčný zub, spodní jednička. Druhá spodní jednička se kýve, rovněž i obě horní jedničky. Ty ale ještě docela málo. Máme zoubky nějak víc rozkývávat nebo je nechat vlastnímu osudu? Dále by mě zajímalo, zda kaz na mléčných horních jedničkách může nějak ovlivnit trvalé zuby. Syn má kaz mezi zoubky už nějaký čas, zubařka nám řekla, že pokud zuby nebolí, nechat to být. Já se ale trochu obávám, aby ten kaz nepoškodil budoucí trvalé zuby. Pokud byste mi nestihla odpovědět během vysílání, byla bych vám vděčná za odpověď na email Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Děkuji a moc zdravím. Kristýna“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den paní Kristýno. V sedmi letech je tento stav zcela přirozený a i bez Vaší dopomoci by měly zuby sami vypadnout. Ohledně kazů - U svých malých pacientů opravujeme všechny kazy na mléčných zubech a to nejen kvůli riziku poškození zubů stálých, ale i z důvodu přísunu patogenní mikroflóry, jež z kazivého ložiska zubu do dutiny ústní a slin, proudí. Ale jistě chápete, že bez shlédnutí klinické situace se nemohu zcela jednoznačně vyjádřit. Přeji Vám krásný den.Velebilová“

Valerie Balážová: „Dobrý den paní doktorko, ráda bych se informovala o růstu dospělých zubů u mé 5 leté dcery. Za spodními dvěma mléčnými zuby začaly postupně vyrůstat zuby nové , aniž by samy vypadly. Musela jsem jí je vytrhnout. A díky tomu jeden zub vyrostl nakřivo. Je zde možnost, že se zub sám srovná? Jak v budoucnu postupovat, přece ji nemůžu vytrhávat zuby dopředu, aby zuby nové měly prostor pro růst. Děkuji za Váš názor. Balážová“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den paní Balážová. Není třeba se znepokojovat - stálé zuby jsou širší než zuby mléčné a při prořezávání jsou vždy mírně rotované. Ale příroda je moudrá a je na to připravena a doprovází prořezávání zubů i růstem čelisti. Mnoho zprvu dramatických stavů se tedy do půl roku srovná. Každopádně není chybou navštívit dceřina praktického lékaře a poprosit o názor a eventuálně poprosit o kontakt na ortodontického specialistu. O eliminaci mléčných zubů se také není třeba bát. U dolních jedniček se pravděpodobně jednalo o ojedinělou situaci a příští stálý zub už prořeže zcela samostatně.“

Adéla Fišerová: „Dobrý den. Synovi jsou dva roky a stále se nechce vzdát dudlíku na spinkání. Mám pocit, že se mu lehce křiví zoubky. Může mít dudlík vliv i na správný růst zoubků druhých? Děkuji za odpověď“

MDDr. Hana Velebilová: „Ano. Dudlík může mít vliv nejen na růst zubů mléčných a následně stálých, ale co je závažnější, může způsobovat deformace patra a celého tvaru dosud vyvíjející se čelisti. Rozhodně bych doporučovala postupně dudlík eliminovat.“

Jana: „Dobrý den, syn 6 let má zatím všechny mléčné zuby, jen 2 čtyřky se mu zkazily a zlomily. Je dobré zbytky zkaženého zubu ponechat? Paní zubařka nám doporučila je tam nechat, aby se mezera nezmenšila než mu vyrostou druhé. Děkuji za odpověď.“

MDDr. Hana Velebilová: „Ponechávat mrtvé zuby je srovnatelné se stavem, kdy si ponecháme jinde na těle mrtvou tkáň. Postupně se začne vyvíjet chronický zánět, nekróza nebo dokonce gangréna a dochází k neustálému proudění bakterií skrze ponechaný kořen až do kosti. Sama tedy naznáte, že to není ideální stav věci. Chronický zánět v těle rozhodně nestojí za to, že nám kořínek tvoří mezerník v chrupu. Existují i jiná, vhodnější řešení.“

Lucie M., Pardubice: „Dobrý den, dcerce 6,5 roku se začal za dolní jedničkou prořezávat druhý zub. Zdá se mi, že je poměrně daleko za mléčným zubem, ktrý se jen lehce kýve. Dotaz zní: Dostane se druhý zub sám do původní řady mléčných zubů, nebo je třeba navštívit stomatologa, aby mléčný zub odstranil? A ještě jeden dotaz je možné, aby při růstu druhých zubů mělo dítě průjem (podobně tak jak je tomu, když začínají dětem růst první zuby)? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Lucie M. Pardubice“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Průvodní reakce jako průjem jsou velice nepravděpodobné. K Vašemu dotazu na dolní jedničky - Je vhodné mléčné jedničky vytrhnout a dovolit prořezávajícím se stálým zubům aby se přirozeně zařadily. Dokáží to zcela hravě :-)“

Lucie: „Dobrý den. Synovi je jeden rok a stále si strká při spinkání paleček do pusy. Dudlík odmítá. Lehce se mu dělá mezerka mezi horníma jedničkami. Může to ovlivnit správný růst druhých zoubků?“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Mezera mezi mléčnými zuby je zcela přirozený jev, není třeba se znepokojovat. Co se cumlání palečku týče, není to vhodné kvůli formování čelisti a tvaru čelisti v tomto období.“

Gibalová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud má dítě vykažené dětské stoličky, zda tyto kazy mohou ovlivnit zuby stálé, které vyrostou, děkuji a přeji hezký zbytek podzimního dne Gibalová“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den paní Gibalová. Ano - vykažené mléčné zuby mohou naprosto kauzálně ovlivnit ovlivnit vzhled zubů stálých a také tvořit neustálý přísun bakterií do dutiny ústní a tím škodit i ostatním, právě prořezaným zubům.“

Martina Tkadlecová: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se řeší když stálé zuby rostou křivě. Mám namysli třeba hned 1. a 2. vyměněný zub. Je nutné hned dávat rovnátka? Děkuji a přeji hezký den. Martina Tkadlecová“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den, paní Tkadlecová. Rotované stálé zuby těsně po prořezání, je věc přirozená. S růstem čelisti se toto stěsnání a směr růstu napraví.“

InnerS: „Má nějaký negativní psychický vliv pro děti - jejich výměna zubů - mléčné za stálé?“

MDDr. Hana Velebilová: „Přirozeně určitě nikoliv.“

ANTIMONY: „Stává se že stálé zuby jsou méně kvalitní než mléčné?“

MDDr. Hana Velebilová: „Ano. Existují vrozené nemoci či získaná onemocnění, které nemusí postihovat zuby mléčné ale naopak se projeví až na vzhledu nebo kvalitě zubů stálých.“

Ilona Buková: „Dobrý den paní doktorko, mám jeden dotaz. Synovi ( 7 let) začínají růst druhé zuby. Každý nový druhý zub je hned od počátku pokryt velkým množstvím zubního kamene. Jak je to možné?Je nějaký způsob, jak tomu předcházet? Chodíme na pravidelné prohlídky, zoubky si syn také čistí poctivě. Děkuji S pozdravem Ilona Buková“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den paní Buková. Určitě je nezbytné navštívit Vašeho, respektive synova lékaře a situaci s ním zkonzultovat. Každopádně bych ale ráda upozornila na to, že v sedmi letech ještě není v silách dítěte a jeho manuálních schopnostech a možnostech, si zuby dostatečně vyčistit. Ideálně by rodiče měly svému dítěti zuby čistit až do 13ti let a to zejména i v mezizubních prostorech. Přeji krásný den.“

Kateřina: „Syn bude mít za měsíc 7 let a má stále všechny mléčné zoubky. Je to normální? Máme se znepokojovat? Elektrický kartáček ANO či NE (proč?). Od kterého věku ANO? Děkuji“

MDDr. Hana Velebilová: „V sedmi letech ještě může být tato situace přirození, pokud bylo opožděné i prořezávání mléčných zubů. Každopádně je nezbytné navštívit Vašeho lékaře a zhotovit přehledový snímek , kde se lékař i Vy ujistíte, že všechny stálé zuby jsou přítomny a jsou na svém místě. Elektrický kartáček nedoporučuji. Respektive je vhodný pouze pro manuálně hendikepované pacienty a manuální kartáček je vždy mnohem efektivnější a šetrnější. Ale upozorňuji, že hlavní čištění musíte provádět vždy Vy a to až do 12-13 let. Do tohoto věku ještě dítě nemá schopnosti manuální a mnohdy ani vůli tento proces kloudně provádět samo.“

G.Brestovanská: „Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, že synovi je 14 měsíců a mezi dolními jedničkami, které má velmi těsně vedle sebe, se udělal zubní kámen. Přestože zoubky čistíme 2x denně od té doby, co se začaly prořezávat, ale mezizubí nečistíme. Na prevenci jsme objednaní na leden. Mohou se zoubky v mezizubí už teď kazit? a lze předpokládat, že zubní kámen se bude hodně tvořit i u druhých zubů? A můžeme nějak ovlivnit stravou tvorbu zubního kamene? Na pití stále používám kojeneckou vodu. Děkuji za odpověď. Brestovanská“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Určitě se svým lékařem zkonzultujte styl čištění zubů. Doporučuji velmi jemný kartáček se štětinkami stejně dlouhými, který běžně užívají i dospělí. Zuby je nezbytné čistit i v mezizubním prostoru. Pokud se bude čistit řádně, nemusí se zubní kámen u stálých zubů vytvořit vůbec.“

Monika: „Dobrý den, ovlivní kvalitu mléčných a potom stálých zubů dlouhodobé kojení? Dceru jsem kojila přes 2 roky a hlavně v noci. Přední zoubky má jakoby vydrolené, v noci zubama neskřípe. Děkuji!“

MDDr. Hana Velebilová: „Ano. Kojení samo o sobě je báječná věc pro imunitu, ale po každém kojení je nezbytné zuby vyčistit nebo alespoň otřít hadříkem/plýnou. V případě Vaší dcerky se pak bohužel projevil negativní vliv opakovaného ulpívání mléka na zubech a došlo k poškození skloviny.“

Dagmar: „Dobrý den, dcera bude mít v únoru 6 let. U zubaře jsme poslední dobou každý měsíc. Ikdyž si dcera zuby řádně čistí a dávám pozor na sladkosti, stále dokola se jí kazí hlavně mléčné stoličky, které má všechny již několikrát od paní doktorky spravené. O spodní 4 stoličku dokonce před měsícem i přišla, z důvodu zánětu a velkého otoku tváře jí ji paní doktorka vytrhla a půjdeme na kontrolu na Ontodoncii. Je možné, že i několikrát vrtaný a opravená stolička stále bolí? V akutnějších fázích i odmítá i jíst a musím jí dávat léky na bolest. Když jsem poslouchala váš vstup o růstu stálých stoliček, napadlo mě, zda můžou také tak bolet, že bych zaměnila bolest od zkaženého zubu s růstem? Zubní RTG zatím nemáme, takže netuším, zda už je založeno na nové zuby. Už si nevíme rady. Existují třeba nějaké vitamíny na zuby nebo jak jí pomoci? Obávám se, aby stejné potíže neměla v budoucnu i se stálými zuby. Děkuji za Váš čas“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Jednoznačně doporučuji zkonzultovat s jiným praktickým lékařem! Otok nebo dokonce bolest zubů je věc naprosto nepatřičná k tak nízkém věku Vaší dcerky a určitě je nezbytné ji ulevit aby si v jejím věku užívala radostí prvních školních let. I opakovaně spravovaný zub může bolet, pokud není spraven dobře. Dále bych chtěla poznamenat , že v šesti letech věku je nezbytné dítěti zhotovit velký rentgenový snímek. Přeji Vám krásný den a držím palce“

Jaroslava: „Dobrý den.Mám dotaz-vnouček 6let má zkažený zub-6dole.Lékař zub vyvrtal a nechal otevřený-zub ho bolí,má problémy s kousáním.Není lepší zub vytrhnout.Dělá se mu na dásni váček-co s tím?Děkuji“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Pokud se opravdu jedná o "šestku" dolní, jak píšete ( pokud jsem to dobře pochopila), pak se jedná o závažnou záležitost, protože se jedná o nesmírně důležitý zub - stálou stoličku. Pokud je ponechán takto otevřený do dutiny ústní představuje ložisko chronické infekce v těle a doporučuji vyhledat lékaře, jež dokáže zub plnohodnotně ošetřit či zub opravdu vytrhnout. přeji Vám krásný den.“

Petra: „Dobrý den, syn ve 2,5letech po prodělání salmonelozy přišel o vrchní mléčné zuby (postupně mu zmizely až k dásni), syn normálně kouše, nic ho nebolí.. Spodní zuby má zničené pouze částečně. Dle zubařky se to stalo ztrátou minerálů v těle. Bude mít druhé zuby v pořádku??? Děkuji“

MDDr. Hana Velebilová: „Velmi pravděpodobně toto poškození stálé zuby neovlivní. Ve dvou letech věku už by mléčné zuby měly být založeny a v uloženy v kosti.“

Věra: „Dobrý den, Vaše téma mi zrovna teď přišlo vhod. Má pětiletá dcera má problémy s kazivostí mléčných zubů a již jí rostou zuby stálé. Dentista, u kterého je registrovaná ( na pojišťovnu ), řeší problémy se zuby až když dceru ten konkrétní zub bolí. Na jaře už mě naštvalo, že jí nedokázal vytrhnout dva přední mléčné zuby "za kterými" rostly zuby stálé. Neustále docházelo k nějakému odkládání termínu. Naštvala jsem se a vzala dceru k jiné dentistce, která jí zuby vytrhla "na počkání". Tu jsem pak poprosila o přeregistrování dcery do její ordinace. Bohužel jí odmítla a důvodem bylo, že se jí dětský pacient nevyplatí. Že bych se spolu s dcerou musela přeregistrovat také, jinak že dceři u ní budeme muset hradit vše. Rozhodla jsem se tedy, že si zkrátka zaplatíme u této paní všechny úkony ( ikdyž tedy má s "naší"pojišťovnou smlouvu ). Takže minulý týden jsem zaplatila za trhání zubu plnou částku - netuším, jak je to právně, ale asi když jsem to připustila, je paní doktorka z obliga. ....Ale na co bych se chtěla zeptat. Je normální, když jsou mléčné zuby zkažené, že s nimi nic dentisté nechtějí dělat ( prakticky oba dva lékaři to tak nechali ) a čekají až vypadnou? Mám strach o zuby stálé. Sice je "floridujeme" - nanášíme GC pastu, ale nelíbí se mi to. Ještě bych chtěla "vyzkoušet" jiného dentistu. Děkuji za odpověď Věra“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den paní Věro. Péče o zuby mléčné je paradoxně pro lékaře náročnější materiálově i znalostí a zkušeností. Proto lékař, jež chce své dětské pacienty ošetřovat nejlepšími způsoby a postupy tak, aby v pozdějším věku netrpěli žádnými traumaty ani zdravotními důsledky, je nucen stanovit ceny stejné jako za ošetřování dospělých pacientů, někdy i dražší. Na naší klinice se řídíme tím, že zuby stálé by měly prořezávat do prostředí čistého a zdravého a jedině pak po nich můžeme požadovat plnou funkci i krásný vzhled. Spravujeme tedy kazíky i na mléčných zubech a spolupracujeme i s ortodontistou. Přeji krásný den.Velebilová“

Lenka: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké instituce mohou provádět operace zubů pod narkozou u 4letých dětí? Jsme objednaní na zákrok s dcerkou, musí být nakonec pod narkózou, jelikož vůbec nespolupracuje a má obrovský strach z vrtání a lékařů. Jelikož má 2 zadní stoličky již zcela zkažené - mrtvé, musejí se zuby vytrhnout. Má tam již nějakou dobu bolestivé váčky a začaly se jí kazit další 2 zoubky, které tedy za půl roku bude mít kaz min.dvojnásobný (odhaduji podle dosavadní zkušenosti). Na zákrok jsme v nemocnici dostaly termín ale až za půl roku. Zajímalo by mne tedy, jestli tyto zákroky musejí být prováděny jen v nemocnicích nebo jestli je mohou provádět nějaké soukromé zařízení? Přinutili jsme ji konečně začít používat pastu a chtěla bych se zeptat, zda tedy elmex gel může pomoci při užití 1x týdně? Doufáme, že se tímto zoubky snad trošku posílí. Obáváme se toho, že tedy stále zoubky mohou být postižené tímto dlouhým trpěním daných problémů - můžeme udělat ještě něco, krom čištění? Ještě jsem našla homeopatika Mercurius solubis 9ch, které by mohly pomoci na ty váčky? Děkuji předem za reakci.“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Ošetření za asistence anesteziologa a pod narkózou je možné provádět i na soukromém pracovišti. Bohužel čekací doba v nemocnicích je vždy dalekosáhle delší. Dle Vašeho popisu dceřiných problémů se bohužel domnívám, že bez extrakce nebo ošetření kazů zubů, se váčky u zubů nevyřeší i když Váš homeopatický přípravek je velice zajímavý:-) Na naší klinice máme dobré zkušenosti i s ošetřování dětí ve věku 3 let a to bez nutnosti hospitalizace. Pokud je zde nějaký problém v rámci nekvalitní skladby zubů či skloviny, lze v rámci ošetření vyřešit i tento problém. Přeji Vám krásný den“

Hana V.: „Dobrý den paní/slečno Velebilová, mám dotaz ohledně toho, zda nabíráte nové pacienty? Dcerce je 8 měsíců a již se jí prořezali dvě dolní jedničky, je to již vhodné pro první návštěvu v zubní ordinaci? A jak tyto první zoubky čistit abychom předešli problémům s kazivostí?“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Na naší klinice máme specialistku na dětskou péči a ráda se Vám bude věnovat a vysvětlí jak se k prvním zoubkům chovat a jak je čistit. Přeji Vám krásný den.Velebilová“

Markéta: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je škodlivé když mé tříleté dítě občas používá zubní pastu pro dospělé? Moc ráda si čistí zuby a ráda střídá různé dětské zubní pasty, ale když si čistíme zuby zároveň tak chce použít stejnou zubní pastu jako rodiče. Jinak dělá scény... Děkuji za odpověď Markéta“

MDDr. Hana Velebilová: „Pokud zubní pastu nepolyká "po lžících" tak se nejedná o nic škodlivého :-) Naopak jsem ráda, že s nadšením napodobuje Vaše hygienické návyky a těším se, že stejně tak bude iniciativní i v pozdějším věku s mezizubními pomůckami:-)“

Hana M.: „Dobrý den paní doktorko. Jsem zoufalá, jelikož můj šestiletý syn, který má již jeden mléčný zoubek vypadlý, NESNESE při čištění zoubků PASTU. Zkoušeli jsme několik dětských zubních past, ale synovi pasty nevoní a zuby si čistí, či ode mě nechá čistit jedině bez pasty. Když dáme pastu, musím se s ním vyloženě rvát, smeká se mi, brečí, odstrkuje mi ruce s kartáčkem...atd. Vždy je to s pláčem a křikem. Mám už strach, aby to na něm nezanechalo spíše psychické problémy ten náš vzájemný každodenní boj při čištění zoubků. Můj dotaz tedy zní: "Je pasta opravdu nepostradatelná při čištění zoubků? Nestačí jen správná technika čištění???" Děkuji moc za odpověď. Hana M.“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Zubní pasta je pouze kosmetický artikl a není vůbec potřeba. Na kvalitě čištění nemá žádný vliv. Proto s klidným vědomím vynechejte zubní pastu u syna a klidně i u sebe. Svou roli hraje pouze technika čištění zubů. Doufám, že tímto Vám nastaly klidné večery bez zápasení a křiku. S pozdravem Velebilová Hana“

Katka: „Dobrý deň, rada by som sa Vás spýtala ohľadom mojho 5 – ročného syna, který má zatiaľ mliečne zuby. Sú mliečné zuby horšie opraviteľné a výplně držia menej, než u zubov trvacích? Syn má kaz medzi 2 zubami a výplne mu z daného miesta vypadli 4x. Je to mliečnami zubami, alebo kvalitou materiálu a šikovnosťou pani doktorky? Ďakujem Vám za odpoveď a prajem pekný deň!“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Pravdivá je druhá varianta - roli hraje technika a způsob ošetření. Samozřejmě ale i spolupráce pacienta. Každopádně mléčné zuby mají stejný předpoklad pro to aby se na nich udržely výplně, jako stálé zuby.“

Miluška: „Dobrý den, známí včera přišel s tím, že byl s dcerkou u zubařky a dala jí něco, teď nevím co, na zadní zuby a prý se jí do 14let nebudou kazit :-) je toto možné?? :-) děkuji a přeji pěkný den :-)“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Také netuším co je to za zázračný materiál, ale chci ho!:-) Doufám, že nám dáte vědět v jejích 14ti letech, jak to dopadlo:_)Přeji slunečný den.“

Johana: „Dobrý den, mám měsíční dceru. Jak správně pečovat o ústní dutinu? Díky za odpověď“

MDDr. Hana Velebilová: „Ideálně jednou denně ale pořádně. Většinou si klienti najdou dostatek času a klidu až večer, ale preference nechám na nich. Ale rozhodující roli hrade kvalita a nikoliv kvantita.“

Eva: „Dobrý den, dcerce je nyní 7 let. Problém nastal cca ve třech letech, kdy se jí vrchní zoubky hromadně zkazily cca během půl roku. Předesílám, že ani jako batole nemívala dudlík, nekomzumovala sladkosti... zoubky jsem poctivě čistila už prstovým kartáčkem... Chybí nám cca 4 zoubky, které bylo třeba vytrhnout, protože se pod nimi tvořil už zánět. Nyní máme 2 stoličky nahoře nové, 2 dole a jedničky dole. Dále se nic nemění, Vrchní zoubky, jedničky i dvojky ubývají na hmotě, ale nekývají se. Naší paní zubařku navštěvujeme pravidelně, nicméně stále nevím, zda jsme někde něco nezanedbali... Děkuji vám za váš názor.“

MDDr. Hana Velebilová: „Dobrý den. Je nezbytné zhotovit přehledový snímek a ujistit se, že všechny stálé zuby jsou založené a připravené prořezat.Každopádně v sedmi letech tento stav ještě není tak dramatický a pokud jsou všechny zárodky stálých zubů v pořádku, doporučuji vyčkat.“

Ivana: „Dobrý den, je kvalita zubů dědičná?“

MDDr. Hana Velebilová: „Velice ojediněle. Jedná se o ojedinělá dědičná onemocnění jež většinou jsou přesně diagnostikována i u rodičů.“

Pavla zouharova: „Dobrý den,dcera ve 2 letech měla úraz,zarazila si téměř celé zuby- jedničku a dvojku. Po 3 měsících téměř celé zase klesly dolů.jak hodně úraz ovlivní druhé zuby? Rtg zatím neproveden. Dekuju“

MDDr. Hana Velebilová: „Je zde malá možnost, že stálé zuby budou mít malý defekt skloviny. Ale spíše bych si troufla odhadnout, že takto brzký úraz ještě neměl na stálé zuby jakýkoli negativní vliv.“

anonym: „Dobrý den paní doktorko, na začátku těhotenství jsem užívala antibiotika. Synovi je 2,5 roku, také již antibiotika musel užívat. Zoubky má dost kazivé, již jsme museli i trhat. Májí antibiotika významný vliv na zoubky?Děkuji“

MDDr. Hana Velebilová: „Vliv mají ale ne významný. Mnohem větší dopad má skladba stravy a zejména udržování pravidelné hygieny. Každopádně mohou být zubní potíže Vašeho synka antibiotiky ovlivněna.“

 

 

Zdravé hubnutí - 9 rad jak zdravě zhodit kila a přitom mít radost ze života

Email
Neděle, 30. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 656x   

 

Jak zdravě zhubnout. nezničit si přitom metabolismus a vyhnout se jojo efektu? Hubněte pomalu, jezte pestrou stravu, hýbejte se, jezte málo  a často, nevynechávejte snídani, nejezte před spaním, pijte vodu, nepijte alkohol a nebojte se exotické stravy a bylinek.

___

___

Celý článek...
 

Alergik zahradníkem - jak snížit počet alergenů na zahradě

Email
Neděle, 30. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 539x   

 

Nejvíc pylů létá venku - a hlavně tam , kde všechno kvete... Naštěstí to neznamená, že pokud máte alergii, už nesmíte na svou zahradu. Lidí, kteří trpí pylovou alergií, stále přibývá. Kromě léků obvykle dostanou i doporučení, aby se vyhýbali zdrojům pylu. Znamená to snad, že pokud vás trápí senná rýma, můžete se od jara do podzimu na svou zahradu dívat jen z okna? Naštěstí ne: bude ale dobré, když svůj zelený ostrůvek trochu upravíte.

___

___

Celý článek...
 

Jak chránit oči u počítače

Email
Pondělí, 24. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 662x   

 

Problém je, že se oči skoro nepohnou

Máte často suché oči, nepříjemně vás pálí, nebo vidíte rozostřeně? Pokud pracujete s počítačem, není se čemu divit. Tyto problémy způsobuje soustředění očí na monitor.

Co je rozzáří
Prevenci můžete začít třeba tím, že do jídelníčku přidáte potraviny, které unavené oči znovu „rozzáří". Patří sem hlavně zelenina, vejce, ořechy, mořské ryby, sója nebo olivový olej.

Snažte se sledovat celou obrazovku
Oči vysychají, protože nemrkáme. Normálně mrkneme asi jednou za 5 vteřin. Při práci s počítačem se však soustředíme na obrazovku a mrkáme přibližně pětkrát méně. Oči se také skoro nehýbají (když třeba celé dvě hodiny upřeně hledíme na monitor). Snažte se proto čas od času pohybovat očima a sledovat celou obrazovku. Nebo se na pár vteřin zadívejte na nějaký vzdálenější předmět (minimálně 5 metrů od vašeho stolu), třeba na strom za oknem. Po každé hodině je rovněž vhodné si na chvíli odpočinout a trochu si zacvičit (říká se tomu oční gymnastika).

Cvičení pro zlepšení zraku
Pohybujte očima za zavřenými víčky nahoru a dolů a následně i doleva a doprava. Na závěr provádějte krouživé pohyby jedním i druhým směrem. Totéž udělejte s otevřenýma očima. Každé cvičení zopakujte minimálně desetkrát.

Nastavte si jinou barvu pozadí a písma
Pokud při práci hodně čtete nebo píšete, nastavte si vhodné barevné pozadí a barvu textu. Standardní černá na bílé není špatná, ale jsou i lepší kombinace. Vyzkoušejte zelenou na bílé, černou na žluté, nebo bílou na modré.

Při práci v noci snižte jas na monitoru
Pracujete na počítači také v noci? V tom případě snižte jas na monitoru. To je pravidlo číslo jedna. Uvědomte si, že tma je všude kolem vás a pro oči to znamená velkou zátěž, když si musí střídavě zvykat na tmu a ostré světlo - podle toho, jestli se zrovna kouknete do monitoru nebo do tmy v okolním prostoru.

 

 

Jak zlikvidovat slimáky

Email
Neděle, 23. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 679x   

 

Mírná zima může způsobit přežití mnoha škůdců našich zahrad. K těm nejnepříjemnějším patří slimáci a plzáci. Ještě než začaly růst první rostlinky, z vajíček se vylíhli slimáčci a rovnou si to na ně namířili.
Mají hlad, a s láskou opečovávaná zahrádka je tak jejich skvěle zásobená jídelna. Vždyť dospělý slimák je schopen za sezónu sníst téměř kilogram zelené hmoty. Co dělat, aby se záhonky nestaly místem řádění těchto slizkých škůdců?
1. Slimáci milují pivo. Zapusťte kelímek od jogurtu nebo dno pet láhve a nalijte do něj pivo - slimák se v něm utopí.
2. Posypte slimáky solí. Je to možná drastické, ale účinné.
3. Použijte proti slimákům ovesné vločky! Když jim je rozsypete po záhonu, sežerou je, nabobtnají a pojdou.
4. Kolem záhonků nasypte piliny a polijte je kávou i s lógrem nebo kolovým nápojem. Kofein je pro plže smrtelným nervovým jedem.
5. Na místa nejčastějšího výskytu slimáku nasypte rozdrcený tuhý podpalovač nebo suchý líh, slimáci ho sežerou a pojdou.
6. Sbírejte (ideálně po dešti) slimáky do kelímku nebo pet lahví a polijte je pak vařící vodou.
7. Jestli se vám neosvědčily žádné babské rady, kupte si některý chemický prostředek proti slimákům (Ferramol, Mesurol, Biolit nebo Vanisch). Hubí slimáky spolehlivě.

 

 

Diagnostika metabolických chorob před narozením (prenatálně) a po narození (postnatálně)

Email
Neděle, 23. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 697x   

 

MUDr. Veronika Frisová
Prenatální testy zdraví plodu

Záznam chatu z úterý 9. ledna
Iva K.: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je ,,nejšetrnější" metoda, při které se neriskuje zdraví matky ani plodu? Je hrazená nebo si ji hradí matka sama? Děkuji! Iva K.“

MUDr. Veronika Frisová: „Nejšetrnější a základní metodou vzšetření vývoje plodu je ultrazvukové vyšetření případně v kombinacemi s krevním testy z krve budoucí maminky“

Dana: „Co vše dokážou odhalit prenatální texty zdraví plodu?“

MUDr. Veronika Frisová: „Dokáží odhalit většinu genetických onemocnění plodu a poruchz vývoje jeho orgánů a systémů (vady srdce, rozštěpz atd.).“

SK: „Měli by být prenatální testy zdraví plodu povinné?“

MUDr. Veronika Frisová: „Prentální testy je vhodné podstoupit v každém případě, protože pokud plod trpí nejakou vadou, dá se také velká část vad jeho orgánů léčit. Informace o výskytu vady v těhotenství umožní zahájení časné a optimální léčbz a zlepšní šance na přežití a kvaltiní život.“

Yvona K.: „Hezké odpoledne! Zajímalo by mě, jaká jsou rizika zjištění odběrem plodové vody? Je to povinné - např. od nějakého věku rodičky? Zdraví Yvona“

MUDr. Veronika Frisová: „Odběr plodové vody zvyšuje o cca. 0,5% riziko odtoku plodové vody, potratu a tím ztráty těhotenství. Není povinný a rozhodně by věk budoucí maminkz neměl být rozhodujícím faktorem pro určení jeho vhodnosti“

Vendula Stará: „Dobrý den, je mi 37 let, mám zvýšené riziko Downova syndromu z prvotrimestrálního testu a normální UZ nález. Uvažuji o NIPT testu Panorama, zdá se mi dle dostupných informací nejlepší. Jaký je Váš názor? S pozdravem, Vendula“

MUDr. Veronika Frisová: „Pokud je normální ultrazvukový nález, je NIPT test Panorama jistě optimálním řešením, vyloučí totiž postižení plodi DOwnovým syndromem, trizomií 18 a 13 s téměř 100% jistotou.“

Romana: „Dobrý den, Na ultrazuku byl zjištěn u srdička echogenni fokus v LK. Mám se něčeho obávat? Jak se to vyskytuje často? Nyní jsem v 34tt a tento týden jdu zase na kontrolu. Děkuji za odpověď.“

MUDr. Veronika Frisová: „Echogenní fokus není vrozenou vadou srdce, není důvodem k operaci a léčbě. Pokud by nebyl zjištěn ultrazvukem v těhotenství či dospělosti, vůbec by se o něm u dospělého jedince nevědělo. Daný člověk je totiž co se týče fuknce srdce naprosto zdraví. Patří v těhotenství ke znakům Downova syndromu, ale pokud je přítomen samostaně, riziko Downova syndromu nezvyšuje.“

Andy: „Co vše nedokážou odhalit prenatální testy zdraví plodu?“

MUDr. Veronika Frisová: „Nedovedou odhalit duševní choroby , u kterých není znám důvod duševní poruchy. Také nedovedou odhalit např. pozdější výskyt cukorovky, vysokého tlaku apod. u budocího dítěte. Ačkoliv dovedou vyloučit velkou část genetických onemocnění, jsou i genetické vady, které vyloučit nelze.“

Barbora Kmeťková: „Dobrý den je třeba podstupovat prvotrimestrální test ikdyz jsem byla s partnerem na genetických testech a ty vyšly v poradku.?“

MUDr. Veronika Frisová: „Ano, jistě, i v naprosto zdravé rodině se může stát, že se může narodit dítě s genetickým onemocněním“

ANTI: „Můžou prenatální testy zdraví plodu odhalit i duševní nemoci?“

MUDr. Veronika Frisová: „Pokud u nich není genetický podklad, pak ne.“

Helena B.: „Dobrý den, chtěla bych od Vás poradit, který neinvazivní prenatální test byste mi poradila. Testy jsou dost drahé, chtěla bych tedy vybrat ten nejlepší. Děkuji.“

MUDr. Veronika Frisová: „Považuji za nejlepší test PAnorama, který používá nejmodernější technologii analýzy a je proto velmi přesný nejen na vyšetření Downova syndromu, ale i další časté chromozomální vady - trizomii 18, 13 a Turnerův syndrom. Dovede i velmi přesně určit pohlaví plodu.“

Karolína Nováková: „Dobrý den paní doktorko, nahrazují prenatální testy vyšetření ultrazvukem?“

MUDr. Veronika Frisová: „POkud myslíte prenatální neinvazivní cfDNA testy jako je Panorama, Harmony apod. , tak ne. Neumožní totiž ropoznat vadz srdce, mozku, rozštěpy apod. a ani méně časté genetické vady. Vždy by proto měly být doplněny ultrazvukovým vyšetřením“

Ivana, Slovensko: „Mam 37 rokov a som tehotna, ake vsetky testy odporucate vykonat? Rada by som bola co najistejsia zdravim dietatka.“

MUDr. Veronika Frisová: „Měla byste podstoupit prvotrimestrální screening Downova syndromu (a dalších vad) plodu ve 12.-14. týdnu těhotenství a genetický ultrazvuk ve 20.-22. týdnu těhotenství. POkud chcete maximální jistotu, že plod není postižen Downovým syndromem, je vhodné připojit neinvazivní prenatální test z Vaší krve testující přímo DNA plodu, respektive placenty, ve VAší krvi. Ve 30.-32. týdnu bz se znovu ultrazvukem měl zkontrolovat růst a vývoj orgánů plodu.“

Marie: „Dobrý den, jsem nyní v 8.tt - druhé těhotenství. Lékař mi nabídl prvotrimestrální screening s tím, že v rodině je riziko Downova syndromu, teta z otcovy strany má Downův syndrom. Lékařka u prvního těhotenství toto vůbec neřešila, a riziko považovala za zanedbatelné, takže jsem prodělala genetický screening placený pojišťovnou v 16.tt a vše bylo vpořádku. Je nyní u druhého těhotenství riziko genetických vad nějak zvýšené než u prvního těhotenství? Těhotenství probíhá zatím dobře, bez velkých příznaků, nevolností apod. Děkuji.“

MUDr. Veronika Frisová: „Postižení u tety nezvyšuje riziko Downova syndromu u Vašeho těhotenství. Vzšší je pro Vás v dalším těhotenství riziko pouze proto, že jste nyní starší. Krevní test okolo 16. týdne (triple test) je mnohem méně přesný než prvotrimestrální screening. Triple test umožní odhalit jen okolo 65% postižení plodu Dowonvým syndromem, oproti tomu prvotrimestrální screening 90-98%. Navíc protože součástí prvotrimestrálního screeningu je ultrazvukové vyšetření, lze při něm rozpoznat velmi časně i závažné strukturální vady (vada mozku, srdce apod.). Proto je v současné době krevní test v 16. týdnu považován za zastaralou a neoptimální metodu screeningu Downova syndromu.“

Nicola: „Dobrý den, paní doktorko, chci se zeptat ohledně výsledku prvotrimestrálního screeningu. Výsledek Růstová retardace plodu před 37.týd. nám vyšla 1:103. Co můžeme udělat proto, abychom předešly tomuto problému? Děkuji moc. Nicola“

MUDr. Veronika Frisová: „Záleží na stáří těhotenství. Pokud jste v maximálně 14. týdnu těhotenství, užívejte 150mg Aspirinu na noc denně do 36. týdne. Navíc by měl být růst plodu zkontrolován ultrazvukem okolo 26, 30. a 34.týdne těhotenství. Pokud jste již v 15. a vyšším týdnu, není již vhodné začínat užívat Aspirin- neměl by již efekt. Měla byste ale určitě podstoupit opakované ultazvukové kontroly růstu plodu.“

Kristina Z.: „Dobrý den, paní doktorko. Ráda bych Vám jen poděkovala za Vaši péči a přístup. Docházeli jsme k Vám na screeningy. Dnes (05.06.2018) již máme 5 měsíců krásnou holčičku. Přejeme mnoho úspěchů do budoucna.“

MUDr. Veronika Frisová: „děkuji :-)“

Sarka: „Dobrý den, Je mi 36 let a gynekolozka me poslala na genetiku, jsem ve 13.týdnů . Na genetice kam jsem se objednavala (v Plzni), mi řekli ze, vyšetření se platí 1000 Kč, prý to pojišťovna nehradi, jsem u vzp. Tak ted po tom co jsem Vas slyšela v TV teda nevim....děkuji za odpověď.“

MUDr. Veronika Frisová: „Pojišťovna jej nehardí lékaři, ale kdzž do ní Vz přinesete účtenku, proplatí Vám 500-1000Kcz :-)“

Sestricky: „Profemaaaaaa, jste nej!“

MUDr. Veronika Frisová: „Děkuji :-)“

Eli: „Dobrý den Kvůli nedostatečné funkci placenty jsem byla na vyvolání porodu-syn se narodil v 38.týdnu, měl 2150g a 44cm, jinak je ale zdravý. Je zvýšené riziko, že by se tento problém v případě dalšího těhotenství opakoval?“

MUDr. Veronika Frisová: „Ano, riziko je u Vás v dalším těhotenství zvýšené, měla byste podstoupit screening poruchy růstu plodu (růstové restrikce) a preeklampsie v 12.-14. týdnu a dle výsledku postupovat. je možné, že při velmi dobrých výsledcích krevních testů a ultrazvuku bude nakonec riziko nízké. Ale je vzšší pravděpodbnost, že bz mohlo vyjít zvýšené.“

Nicola: „Děkuji moc za odpověď. Jsem teprve ve 13. týdnu. Mám však hematom a beru utrogestan 0-0-2, je tedy možné kombinovat (aspirin)oba léky? Je toto riziko 1:103 velké? Děkuji moc. Nicola“

MUDr. Veronika Frisová: „Nebylo prokázáno, že by Aspirin zvyšoval riziko krvácení a odloučení placenty. Nicméně, počkejte do 14 + 0 a pak začněte aspirin užívat.“

Michaela Jiruskova: „Dobrý den paní doktorko, zdravíme Vás, chodili jsme k Vám na screeningy i jsme absolvovali CVS. Je velmi příjemné Vás vidět v TV a rádi bychom Vás touto cestou chtěli pozdravit a ještě jednou poděkovat za Váš perfektní a profesionální přístup. Fandíme Vám a přejeme mnoho spokojených pacientek. Míša a 3M Jiřík“

MUDr. Veronika Frisová: „děkuji :-)“

Eva: „Dobrý den paní doktorko, zachytí neinvazivní prenatální DNA testy jako je Panorama test i vady ve vývoji jednotlivých orgánů, např. ledvin? Může se pozitivní výsledek na trizomie 13. a 18. chromozomu z prvního screeningu ve 12. týdnu projevit pouze na určité struktuře a ne na celém plodu? Děkuji za odpověď“

MUDr. Veronika Frisová: „DObrý den, nezachytí. Vady ledvin a orgánů se hledají ultrazvukem. Ohledně druhé části otázky - pokud je u plodu ve 12. týdnu zjištěn rozštěp břišní stěny (omfalokéla) nebo velký močový měchýř, stoupá riziko postižení plodu trizomií 18 či 13 na 25%, tzn. je opravdu významně zvýšené“

Markéta: „Dobrý den, paní doktorko, ráda Vás vidím. Před 4 lety jste nám velice pomohla, když nám v Hradci Králové ne příliš vybíravě sdělili, že naše miminko má pravděpodobně Downův syndrom. Narodila se nám zdravá holčička. Váš přístup, ochotu pomoci a laskavé jednání by se od Vás měli všichni učit. Moc děkujeme. Víchovi“

MUDr. Veronika Frisová: „děkuji :-)“

Lucie Šipošová: „Dobrý den, paní doktorko! Nemám dotaz, ale jen jedno velké poděkování. Jen díky Vám jsme obě těhotenství prožívali s manželem v klidu! Moc děkujeme a pokud bychom ještě měli třetí miminko, opět bychom zvolili Vás! Jste anděl! Manželé Šipošovi.“

MUDr. Veronika Frisová: „děkuji :-)“

Veronika Vacková: „Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda a kdy se dá s jistotou určit poškození(vývojová vada) mozku u plodu.“

MUDr. Veronika Frisová: „Záleží na detailnosti ultrazvukového vyšetření, při detailním vyšetření zkušeným lékařem s více než 90 jistotou (mozek plodu se vyvíjí až do dvou let po narození a může být navíc poškozen třeba hzpoxií (přidušením plodu) při porodu, proto nelza vadz mozku vyloučit úplně 100%“

Martina: „Dobrý den paní doktorko jsem v 16 tt.a moje gynekolozka mě informovala o očkování v 20 tt. Není toto očkování pro plod nebezpečné doporučujete ho? Děkuji“

MUDr. Veronika Frisová: „Dobrý den, optejte se lépe mého kolegz v chatu :-)“

Jana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Nestihla jsem screening v 1 trimestru a teď jsem měla odběry v 16 týdnů a podle výsledků je tam riziko vady velmi malé ale mam se rozmyslet jestli chci ještě podstoupit pro jistotu odběr plodové vody. Je mi 35. Moc se mi do toho nechce. Zajímal by mě Váš názor jestli podstoupit nebo ne. Je to mé 4 těhotenství. Děkuji“

MUDr. Veronika Frisová: „Dobrý den, určitě nedoporučuji odběr plodové vody, není nerizikový- zvyšuje riziko potratu o 0.5%. Měla byste spíše podstoupit detailní genetický ultrazvuk na specializovaném pracovišti a dle jeho výsledku se rozhodnout o vhodnosti amniocentézy. Můžete samozřejmě podstoupit navíc neinvazivní prenatálné test z Vaší krv, ten je nejpřesnějším naprosto bezpečným testem na vyšetření Downova syndromu u plodum,ale stojí 12-26tisíc korun. Proto většina maminek spíše preferuje genetický ultrazvuk“

Jana: „Dobrý den, paní doktorko, je spojitost mezi níže položenou placentou a nedostatečnou funkcí placenty? Děkuji“

MUDr. Veronika Frisová: „Dobrý den, není.“

Martina Kubesová: „Dobry den, pani doktorko, chtela bych se zeptat, mam za sebou dve tehotenstvi, druhe dite se narodilo bohuzel s Pierre Robinovou sekvenci, nejem tehu nezjisteno, v 1. trimestru probehla dvoudenni chripka, jinak cele tehu v poradku, stejne tak i veskere screeningy. Nyni jsem znovu tehotna 20tt, mela bych projit nejakym dalsim vysetrenim nez jen nt test, screening ve 21tt a 30tt? Je sance odhalit rozstep patra a zapadlou bradu z krve? dle screeningu na to neprisli. Predem dekuji za odpoved, s pozdravem a pranim pekneho dne, Kubesová“

MUDr. Veronika Frisová: „Dobrý den, malou bradičku plodu a s ní kominovaný výskzt rozštěpu patra lze rozpoznat při ultrazvukovém vyšeteření. Záleží ale na kvalitě ultrazvukového přístroje a zkušenosti lékaře, doporučuji Vám detailní vyšetření ve specializovaném centru zkušeným lékařem.“

Veronika: „První těhotenství v 34 letech jsem měla screening z krve 1:1500 (syn) a teď, ač starší v 37 letech byl screening 1:50000 (dcera). Myslela jsem si, že číslo je nižší, čím je rodička starší. Co všechno to číslo ovlivňuje prosím? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Veronika Frisová: „Dobrý den, ale věk budoucí maminky určuje pouze výchoyí riziko, které hodně klesne, pokud jsou normální výsledky testu z Vaší krve a případně ultrazvuku :-) Zkrátka první krevní testy nedopadly tak dobře jako druhé.“

Barbora: „Dobrý den, paní doktorko, během prvního těhotenství mi byla na UZ až ve 36. týdnu zjištěna růstová retardace plodu. dcera se narodila císařským řezem ve 37. týdnu a vážila 2000 gr. Nyní jsem v 15. týdnu těhotenství, gynekoložka mi preventivně od 12. týdne nasadila lék Stacyl 100 mg (1,5 tablety denně). Screening poruchy růstu plodu jsem nepodstoupila, prvotrimestrální screening je v pořádku. Mohu tento lék dále bez obav užívat? Děkuji za odpověď!!!“

MUDr. Veronika Frisová: „DObrý den, ano, můžete, nemá špatný vliv na těhotenství a snižuje riziko předchozí komplikace na polovinu :-) Spíše si zvyšte dávku na 150mg a berte ji před ulehnutím ke spánku do 36. týdne“

andrea s.: „mohu mít zdravé dítě když užívám tyto léky quetijapin , rivotril , lamotrigin , zypsilan ???? děkuji“

MUDr. Veronika Frisová: „měla byste se proadit s lékařem, co Vám léky předepsal, případně jej požádat o úpravu léků kvůli plánovanému těhotenství“

Michaela: „Dobrý den, paní doktorko, v 8tt jsem prodělala laparoskopicky odstranění slepého střeva. Teď po nt screeningu riziko DS 1:98, ultrazvuk v pořádku, hodnota Papp 0,32 MoM, Hcg 1,57 MoM. Je mi 35 let, 3. těhotenství, předchozí v pořádku. Mohla mít operace vliv na výsledky? Na konzultaci jdu až v 16 tt. Doporučila byste další vyšetření anebo tím že je UZ v pořádku, tak je to důležitější než výsledek Papp? Děkuji a příjemný den Michael“

MUDr. Veronika Frisová: „Dobrý den, operace nemá vliv na výsledky krevního testu. Pokud jste méně 14týdnů a O dní těhotná, měla byste podstoupit rozšířený prvotrimestrální screening s ultrazvukovým vyšetřením nejen NT, ale i nosní kůstky, trojcípé chlopně a cévy s názvem ductus venosus - riziko tím lze upřesnit. Bude-li vše v pořádku, hodně klesne. Případně můžete podstoupit neinvazivní prenatální cfDNA test. Pokud jste již více než 14. týdnů těhotná, můžete za účelem upřesnění rizika DOwnova syndromu podstoupit genetický ultrazvuk v 16. týdnu a dle jeho výsledku se rozhodnout o vhodnosti amniocentézy“

Lenka: „Dobrý den. Jsem objednaná v 16.tt na odběr krve. Co se tímto odběrem zjišťuje a dělá se i ultrazvukové vyšetření? Prvotrimestrální screening jsem absolvovala ve 12.tt a dopadl dobře.Děkuji za odpověď.“

MUDr. Veronika Frisová: „Krevní test v 16. týdnu se při správně provedeném prvotrimestrálním screeningu certifikovaným lékařem nedoručuje provádět - není totiž tak přesný jako provtrimestrální screening.“

Jana Štěpánková: „Dobrý den paní doktorko, držím palce Vám i vašemu centru Profema.“

MUDr. Veronika Frisová: „děkuji:-)“

Daniela: „Dobrý den, jsem po druhé těhotná 8tt, doktor mi nabídl dna panorama test (spíše ze je to teď novinka). Přijde mi dost drahý, první těhotenství bylo bez komplikací. Kolik zen jej postoupilo a kolika zenam nevyšel dobre, v jakém případě jej doporučujete? Lze jej udělat až po prvním screeningu, když nevyjde podle predstav? Děkuji za váš názor.“

MUDr. Veronika Frisová: „Považuji za optimální postup podstoupit kvalitní prvotrimestrální screening certifikovaným lékařem a s ním podle výsledků posoudit potřebu neinvazivního prenatálního testu. Jinak neinvativní prenatální test je opravdu nejpřesnějším a beypečným testem ohledně testování postižení plodu Downovým syndromem. Záleží, zda pro Vás bude zpřesnění důležité a iza cenu vysoké ceny, či Vám budou postačovat výsledky prvotrimestrálního screeningu“

Kateřina: „Dobry den,pri prvnim těhotenství jsem prodelala preeklampsii a help syndrom.Dite narozeno predcasne ve 29.tydnu,je zdravé.Co byste prosim doporučila za vyšetření v pripade druheho těhotenství a kde?Jsem z Prahy.Dekuji.“

MUDr. Veronika Frisová: „Měla byste podstoupit prvotrimestrální screening včetně screeningu rizika rozvoje preeklampsie a poruchy růstu plodu v prvním trimestru na certifikovaném pracovišti. Při zvýšeném riziku byste měla yačít užívat aspirin 150mg na noc a být častěji kontrolována“

Petra: „Dobrý den, na protrimestrialním screeningu mi vyšel u plodu jeden efogení fokus v levé komoře ( svítivé ložisko ) na druhém už byly dva echogení fokusy v levé komoře, kromě toho mi vyšel i výsledek růstové retardace plodu před 37.týdnem 1:141, jinak všechno je v naprostém pořádku, mužů se zeptat co přesně znamená ten echogení fokus, zda se může něco stát když jsou tam dva. Paní doktorka mě uklidnivala že pokud nejsou jiné známky tak achogení fokus není nic závažného. Jaký názor mate na to vy ? Děkuji“

MUDr. Veronika Frisová: „Nezáleží na počtu echogenních fokusů, nejsou při jinak normálních výsledcích závažným nálezem a vadou - neléčí se, neoperují se a nijak narozenému dítěti v životě nevadí.“

Zuzana: „Dobrý den, paní doktorko, mám za sebou čtyři těhotenství. První zamlklo v 8tt, násedoval porod zdravé holčičky. Třetí opět zamlklo tektokrát ve 12tt a následoval opět porod zdravé holčičky. Jaké příčiny mohly vést k předešlým zamlklým těhotenství? Je možných příčin více...například i vazba k nemožnosti donošení chlapečka? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Zuzana“

MUDr. Veronika Frisová: „Většinou nebývá zjištěna vazba. Bohužel obecně okolo 25-30% těhotenství velmi časně zanikne, důvodem je obvykle špatné uhnízdění těhotenství v děloze či genetický vada oplozeného vajíčka.“

Proužková: „Dobrý den. Pokud jsem absolvovala screening v I. i II. trimestru a všechno vyšlo dobře, je třeba jít ještě s partnerem na genetické vyšetření ? Děkuji.“

MUDr. Veronika Frisová: „Nevím, proč byste měla jít na genetiku.“

 

 

Řezání obkladů vodním paprskem

Email
Čtvrtek, 20. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 607x   

 

Díky technologii řezání vodním paprskem se dá vytvořit prakticky jakýkoliv tvar. Navíc nejsou zapotřebí žádné šablony. Počítač vyřeže žádané tvary v absolutní kvalitě, bez zbytečných ztrát a s minimálním prořezem materiálu, stačí předložit grafický návrh. Technologii lze využít pro nepříliš tvrdé materiály, jako jsou různé materiály pěnové, izolační apod. U tvrdých a odolných materiálů se pak používá abrazivo, tzn., že do vysokotlakého vodního paprskuje ve směšovací komůrce přidáván abrazivní materiál podle toho, jaký materiál je řezán, protože každé abrazivo má v různých materiálech jiné řezné účinky. Lze řezat takové materiály, jako je například mramor, žula, pískovec, sklo, dlažba či obklady, a dále celou řadu kovových materiálů. Řezání vodním paprskem probíhá bez dotyku nástroje a materiálu, nedochází k tepelnému namáhání materiálu a ke vzniku vnitřního pnutí. Řezy je možné provádět v těsné blízkosti hran, a minimalizovat tak odpad, nedochází ke vzniku polétavého prachu. Jedinou větší nevýhodou je nevyhnutelný kontakt řezaného materiálu s vodou.
Víčko na sklenici, například u zavařeniny nebo kompotu, lehce uvolníme, pokud na ně položíme hadřík namočený do horké vody. Teplota plechové víčko zahřeje, to se roztáhne a pak můžeme sklenici již celkem lehce otevřít.
Semišové boty lehce vyčistíme směsí 200 ml vody a 25 ml jablečného octa. Vše smícháme, dáme do rozprašovače a boty zbavené hrubých nečistot tímto roztokem postříkáme. Necháme zaschnout a kartáčkem na semiš vykartáčujeme. Mastné skvrny se dají odstranit obyčejnou pryží, kterou používají naše děti ve škole na vymazání tužky.
Přípravky na odstraňování vodního kamene v pračce jsou příliš drahé. Můžeme si vypomoci, když po 10-12 pracích cyklech spustíme pračku bez prádla a do nádržky na prášek nalijeme 0,5 litru jablečného nebo ovocného octa. Po vypuštění vody vždy vyčistíme filtrační sítko pračky.
Pokud nechceme některé potraviny v kuchyni stále převažovat, postačí si zapamatovat jejich váhu na jedné polévkové lžíci. Například vrchovatá lžíce mouky váží 20 g, zatímco zarovnaná pouhých 15 gramů.
Zrcadla, lampičky, zasklené obrazy jsou vystaveny mouchám a objevují se na nich mušince. Abychom mouchy přelstili, musíme vědět, že moucha nesnáší česnek. Omyjeme sklo vodou, ve které bylo několik dní namočeno pár stroužků česneku. Rovněž se osvědčil způsob, kdy umyjeme skla hadříkem namočeným do lihu nebo do octa.
Doslova „pohlcovačem" vodního kamene je kefír, který jsme jinak neupotřebili nebo má již prošlou lhůtu spotřeby. Naneseme jej na příslušná místa na vaně nebo toaletě a necháme působit minimálně 10 minut. Pak místa důkladně pročistíme hadříkem - výsledek je předem zaručen.

 

 

Proč se vyplatí srovnávat půjčky online?

Email
Úterý, 18. září 2018 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 545x   

proc-se-vyplati-srovnavat-pujcky-onlineKdyž se chystáte kupovat novou pračku, chytrý telefon, auto nebo jakýkoli dražší produkt, nejspíš budete postupovat tak, že si vyberete pár favoritů, porovnáte je a na základě toho vyberete variantu, která nejvíce vyhovuje vašim požadavkům a možnostem. Při výběru půjčky byste měli být stejně tak obezřetní, protože pokud se jedná o větší obnos peněz, může vás v životě doprovázet mnohem déle než kterýkoli jiný produkt.

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 3 z 178
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny