Nová témata diskuze

Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307

Jídlo, strava

Vlašáky, vlašské ořechy - výroba mléka, oleje z vlašských ořechů, namáčení vlašáků

Email
Čtvrtek, 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1897x   

vlasaky-vlasske-orechy-vyroba-mleka-oleje-z-vlasskych-orechu-namaceni-vlasakuVlašské ořechy vnímáme jako naše místní, ořešáky se tu totiž zabydlely už před tisíciletími, ale původ mají v Íránu. V celosvětové spotřebě jsou mezi ořechy na druhém místě hned po mandlích. Vlašské ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů vůbec, mají totiž jedno specifikum – jsou bohaté na důležité omega 3 mastné kyseliny, tak důležité pro fungování mozku, kvůli svým protizánětlivým účinkům a schopnosti snižovat škodlivý LDL cholesterol.

___

Celý článek...
 

Kešu ořechy - výroba mléka, másla z kešu ořechů, namáčení

Email
Středa, 15. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1468x   

kesu-orechy-vyroba-mleka-masla-z-kesu-orechu-namaceniKdo nikdy neviděl, jak vypadá kešu na stromě, bude asi dost překvapen. Na stromě zvaném ledvinovník západní rostou plody, kterým se říká „kešu jablka“ (tvarem se však podobají spíše paprice), zespodu jablka je pak přirostlé cosi, co vypadá jako velká fazole. Ve skutečnosti jde o kešu oříšek uzavřený v tvrdé dvouvrstvé skořápce.

 

___

___

Celý článek...
 

Měkké slupky ořechů - loupat nebo ne? Vliv na zdraví, postup loupání. (mandle, vlašské a lískové ořechy)

Email
Úterý, 14. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5240x   

mekke-slupky-orechu-loupat-nebo-ne-vliv-na-zdravi-postup-loupaniTmavá hnědá slupka, kterou některé ořechy mají, je dobrá a špatná věc podle toho, z jaké strany se na to díváte. Většinou je hořká a leckomu tak kazí chuťový prožitek z ořechů, pro někoho také můžou být ořechy se slupkou hůř stravitelné. Na druhou stranu slupka dodává ořechům charakteristickou plnou chuť, navíc se právě v ní koncentruje hodně prospěšných látek, konkrétně různé fenolové látky, které působí jako antioxidanty.

___

Celý článek...
 

Kouřový bod rostlinných olejů, bod přepálení - při jaké teplotě se olej přepálí a je nezdravý? (slunečnicový, řepkový, olivový, rýžový, kokosový)

Email
Úterý, 14. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1766x   

 

kourovy-bod-rostlinnych-oleju-bod-prepaleni-pri-jake-teplote-se-olej-prepali-a-je-nezdravy-slunecnicovy-repkovy-olivovy-ryzovy-kokosovy-2Už jste slyšeli pojmy jako kouřový bod oleje nebo bod přepálení oleje? Značí to chvíli, kdy se olej začne přeměňovat na zdraví poškozující působky. Nad tuto teplotu by se olej neměl nikdy dostat. Jaké jsou teploty u různých olejů?

___

___

Celý článek...
 

Nejlepší káva do práce? PŘEKAPÁVANÁ z čerstvě pomleté kávy. Na instantní a kapsle zapomeňte.

Email
Úterý, 14. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1585x   

nejlepsi-kava-do-prace-prekapavana-z-cerstve-pomlete-kavy-na-instantni-a-kapsle-zapomentePřekapávač do kanceláře. Je to geniální vynález – pokud samozřejmě koupíte kvalitní, který udrží po celou dobu přípravy kávy správnou teplotu a nemá tu spodní ploténku, kvůli které káva v klasických překapávačích rychle ztrácí na své kvalitě. Příprava kávy je jednoduchá a tuhle technologii totiž zvládne ovládat úplně každý

___

___

Celý článek...
 

Použití a využití ořechů - mlsání, moučníky, pomazánky, pesto, raw pudinky, ořechové máslo a mléko

Email
Sobota, 11. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 1344x   

poziti-a-vyuziti-orechu-mlsani-moucniky-pomazanky-pesto-raw-pudinky-orechove-maslo-a-mlekoOříšky můžete využít na mnoho způsobů. Jen tak na mlsání nebo na náplně, sypání, drobenku či na cheescake. Dále třeba do smoothie, do pomazánek, sladkých krémů, na pečení, do palačinek, burgery, do sekané, do pesta, na raw pudink, granolu, na zahuštění nebo na ořechová másla a mléka. 

___

___

Celý článek...
 

Zpracování ořechů - ořechová mouka, mléko, máslo, pražení ořechů

Email
Pátek, 10. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 2727x   

zpracovani-orechu-orechova-mouka-mleko-maslo-prazeni-orechu-prazeni-orechuOřechy se dají zpracovávat nejrůznějšími způsobem - namáčení, ořechové mléko, máslo, oříšková mouka nebo pražením. Jak na to? Většinou na tom není nic složitého, takže nehledat vědu a zkusit to. Postupy jsou uvedené v této stránce. 

___

___

Celý článek...
 

Jak správně zavařovat - zavařovací desatero

Email
Úterý, 11. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3398x   

jak-spravne-zavarovat-zavarovaci-desatero

Ať už jste v zavařování úplný “neználek“, nebo jste v předešlých letech nějaké sklenky naplnila, máme pro vás tipy, jak dobře, jednoduše, spolehlivě a s minimálním rizikem ztrát zavařovat, abyste byla v zimě zásobená, nebo mohla věnovat přítelkyni, rodině nějaký svůj konzervovaný poklad.

___

___

Celý článek...
 

Fazole a zdraví - jaké vitamíny a minerály obsahují a jejich účinky na lidské zdraví

Email
Čtvrtek, 29. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3381x   

fazole-a-zdravi-jake-vitaminy-a-mineraly-obsahuji-a-jejich-ucinky-na-lidske-zdraviFazole - fazol je rod rostlin z čeledi bobovitých a do Evropy je přivezli španělští kolonizátoři. V současné době se jich ve světě pěstuje zhruba 50 odrůd. Fazole obsahují až 30% kvalitních rostlinných bílkovin, a proto se jim také říká maso chudých. Mají nízký glykemický index a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Proto by je měli co nejčastěji vyhledávat především diabetici.

___

___

Celý článek...
 

Chilli papričky, kapsaicin a cukrovka, cholesterol, žaludeční vředy, hubnutí, zánět dutin, rakovina prostaty

Email
Pondělí, 26. září 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3269x   

chilli-papricky-kapsaicin-a-cukrovka-cholesterol-zaludecni-vredy-hubnuti-zanet-dutin-rakovina-prostatyKryštof Kolumbus chtěl ušetřit. Nahradil drahý pepř chilli papričkami a nevědomky způsobil revoluci v oboru chilli papričky a zdraví. Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která dává papričkám jejich charakteristický mírně až intenzivně pálivý výraz. Je libo extra pálivá chilli paprička pro zdraví? Vyberte si tu, která má sytější barvu, protože ta obsahuje více kapsaicinu.

___

___

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 2 z 15
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny