Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Kontakt Veřejná návštěvní kniha / dotazy

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7307

Dvojité vidění, brnění poloviny těla a snížená citlivost kůže končetin a trupu - vyšetření, příčina, léčba

Dotazy z oblasti právní problematiky prosím vkládejte
do Bezplatné právní poradny online. Děkuji za pochopení.

Dvojité vidění, brnění poloviny těla a snížená citlivost kůže končetin a trupu - vyšetření, příčina, léčba

Sobota, 28. červenec 2012 (19:14) Otevřeno: 379x
Dobrý den,
2010-2012 mám nejasnou diagnózu - pravděpodobně roztroušenou sklerozu mozkomíšní RS, ale potvrzenou ji nemám. Ráda bych znala Váš názor.
Objektivní výsledky vyšetření:
MR - dvě ložiska supratemprorálně vlevo s náznakem sycení poskontrastně.
Lumbální punkce 2010 negativní a znovu ji odmítám. Mám ji za sebou dvakrát, protože poprvé se nepovedl odebrat vzorek a protože trpím migrénami, vždycky jsem měla postpunkční syndromu 4 týdny. Můj lékař tohle moje rozhodnutí respektuje. V dané nemocnici totiž nedělají LP atraumatickou jehlou. Z jakého důvodu, to nevím :upset

Poslední vyšetření:
MN: diplopie při pohledu na všechny strany vyjma dolů a do dálky, ost. nález na MN norm. Lhermitte negat., HKK: síla difúzně slabší, rr. C5/8 sym + pJZ 0 PJI neg taxe správně, taktilní hypestézie vlevo od C5-6 distálně, DKK: těžká paresa LDK, pokles v ming vlevo okamžitě, vpravo 20 sec. udrží, taxe zprava norm., zleva interferuje paresa, chůze o 2 FH jen pár kroků, z rehabilitace napsán už i invalidní vozík, omez. stabilní.

FS: motorický 5 mozeček 0 kmen 2 sfinktery 2 cerebrální 3, senzitivní 3, vizus 0 Neurologické postižení s těžkým fčním postižením na úrovni EDSS 6,5 bodu.

Subjektivně jsem se asi ještě na začátku srpna 2012 cítila přesně tak, jak popsal pan doktor. Brněla mi celá levá půlka těla včetně necitlivostí končetin i trupu.
Tohle zhoršení nastalo zhruba před třemi měsíci a asi před třemi týdny jsem začala pozorovat zlepšení. Před tím jsem levou nohou téměř nemohla sama hýbat, teď můžu skoro normálně. Stále chodím s FH, ale je to podstatně lepší. Brnění také ustoupilo a cítím ho více méně už jenom po klidu - např. ráno po probuzení, nebo po dlouhém sezení, nebo naopak po námaze, což je třeba i tohle psaní, už mi brní ruce, nebo po rozčilení, vzrušení a podobně, ale ne v kuse pořád, jak jsem to měla před tím.
Předevčírem jsem byla na EMG a na rozdíl od předchozího EMG dopadlo dobře, vše mám v normě. Je to možné? I když stále mám místa, které mám výrazně méně citlivá, než zbytek těla?
V každém případě moje otázka zní, můžou moje problémy pramenit z roztroušené sklerózy, nebo tuhle nemoc vůbec nemám a v tom případě, co by to tedy mohlo být? Ještě jsem zapomněla dodat, že mám pozitivní protilátky proti gangliosidům (možná jsem to napsala špatně :-O, ale tak nějak podobně...., omlouvám se).
Ještě k léčbě. Nově mám nasazené infúze IVIG a je možné, že i ty mají vliv na zlepšení, které jsem popisovala. I když tohle kolísání se mi běžně stává, jen bych řekla, že pokud mám RS a tohle byla tedy ataka, tak byla nejhorší, jakou jsem kdy měla.
Děkuji mockrát za Váš čas a za odpověď a přeji krásný víkend.
Admin Comment:  Reakce Zbyňka Mlčocha:
Dobrý den.
Je velká škoda, že jste neuvedla svůj věk. Diagnostice by to mohlo pomoci (některé nemoci jsou typické pro nízký věk, některé pro vyšší, nevím jestli je Vám 20 nebo 80 let). Zlepšení EMG nálezu považuji za poněkud neobvyklé, nicméně ne nemožné. Málokdo se stává, že by se EMG nález zlepšil proti minulosti, mohlo dojít k chybě měření (obzvl. pokud Vás měřila 2 různá pracoviště).
Stran diagnostiky skutečně může jít o degenerativní demyelinizační onemocnění, stejně jako jiné. Doporučil bych zopakovat lumbální punkci na výskyt oligoklonálních pásů (zvolte nemocnici, kde se dělá atraumatická lumbální punkce, dělají ji i malé nemocnice) a též doporučuji zoapkovat magnetickou rezistenci. Váš stav kolísá (zlepšení, zhoršení), což by mohlo do jisté míry diagnostiku RS potvzovat. Léčba IVIG se používá u syndromu Guillain-Barré (viz tento web), takže pokud Vám léčba pomohla, diagnostika směřuje tímto směrem (autoimunitní onemocnění, což je i RS). Definitivní diagnostiku bych ponechal na Vašem neurologovi, který musí vyhodnotit všechny symptomy a nálezy v čase. Nicméně to došetření (atraumatická lumbálka a zopakování MR) by mohlo vést k posunu v diagnostice.
Děkuji za Váš dotaz a projevenou důvěru.

Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny