Dobré dopoledne, dnes je středa 24.4.2024, svátek slaví Jiří, zítra Marek.

Fámy o škodlivosti očkování - původcem je Rusko a ruští trollové, Moskva to neřeší a je jí to jedno, dopad to má ale na všechny lidi

famy-o-skodlivosti-ockovani-puvodcem-je-rusko-a-rusti-trollove-moskva-to-neresi-a-je-ji-to-jednoBezpečnost očkování je v posledních letech tématem mnoha vášnivých debat. Ale nebývalo tomu tak, lidé dříve očkování vítali jako svoji ochranu. Proč je teď jeho zpochybňování tolik v kurzu? Ukázalo se, že to je také vlivem ruské dezinformační války proti Západu a USA.

__

__

Interakce léků - ročně zemře 230 lidí a 3400 skončí v nemocnici právě kvůli reakcím léků mezi sebou

interakce-leku-rocne-zemre-230-lidi-a-3400-skonci-v-nemocnici-prave-kvuli-reakcim-leku-mezi-sebouKvůli nežádoucímu vzájemnému působení léků, které pacienti užívají, končí každý rok v českých nemocnicích 3400 lidí. Zhruba 230 jich zemře. Většině těchto případů se dá zabránit. Vyplývá to z odhadů Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), které novinářům představili její zástupci. Léková interakce je vzájemné působení buď několika léků, nebo také léků a potravin, doplňků stravy či kouření. Některé kombinace ovlivňují účinnost léků, kterou mohou tlumit, ale i zvyšovat tak, že mohou pacientovi způsobit zdravotní komplikace.

__

Potratová pilulka - princip, účinná látka mifepriston RU 486, historie

 

potratova-pilulka-princip-ucinna-latka-mifepriston-ru-486-historie-2Takzvanou potratovou pilulku jedni vynášejí do nebes, jiní zatracují. Pravdou však je, že je to jen jiná metoda k ukončení těhotenství. Přitom nejde ani o novinku, ani o zázrak. Účinná látka pilulky, mifepriston (neboli RU 486) byl vyvinut ve Francii v 80. letech minulého století při výzkumu kortikoidů a jako „potratová pilulka" se tam smí používat od roku 1988.

__

__

Očkování proti rakovině děložního čípku pro chlapce 2018 - informace, prevence rakoviny penisu, konečníku

 

ockovani-proti-rakovine-delozniho-cipku-pro-chlapce-2018-informace-prevence-rakoviny-penisu-konecnikuOd 1. ledna 2018 dojde k několika zásadním změnám v očkování. Pojišťovny budou nově hradit vybraná očkování u dětí, seniorů či jiných rizikových skupin. Podívejte se, jaké změny nás od nového roku čekají. Nově budou pojišťovny hradit očkování proti papilomaviru i pro chlapce ve věku 13 let. Dívky mají tuto vakcinu hrazenou již od roku 2012. Virus může u dívek vést k rakovině děložního čípku, u chlapců pak mimo jiné i k rakovině penisu nebo konečníku.

__

__

Egiramlon a vysoký krevní tlak (hypertenze) - výhody kombinace ramiprilu a amlodipinu

 

egiramlon-a-vysoky-krevni-tlak-hypertenze-vyhody-kombinace-ramiprilu-a-amlodipinuHypertenzi v dnešní době řadíme mezi nejvýznamnější rizikové faktory při rozvoji všech klinických forem aterosklerózy a při vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Prevalence hypertenze v populaci je asi 40 %, se stoupajícím věkem se však významně zvyšuje. Incidence hypertenze ve věku mezi 60. a 70. rokem života činí zhruba 4 – 8 %.

___

___