Dobré dopoledne, dnes je sobota 20.4.2024, svátek slaví Marcela, zítra Alexandra.

Eutanázie - otázka spíše filozofická než medicínská

eutanazie-otazka-spise-filozoficka-nez-medicinskaPřes výše uvedené konstatování je dobře, že si lékaři ujasňují svůj postoj k tzv. milosrdné smrti. Své protichůdné názory na eutanázii vyjádřili MUDr. Bohdan Babinec, CSc., a MUDr. Petr Pudil v TM 6/2018 a 9/2018. Víceméně pravidelně se tématu věnují veřejnoprávní média. Domnívám se, že v nich jde zčásti o tzv. módní téma. Od 70. let minulého století do roku 2000 jsem pracovala jako praktická lékařka.

__

Zamyšlení nad původním zněním Hippokratovy přísahy vůči dnešní době a ke vztahu k eutanázii - úvaha medicínsko-filozofická (prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.)

eutanazie-a-hippokratova-prisaha-uvaha-medicinsko-filozoficka-prof-MUDr-Pavel-Pafko-DrScKolega Babinec popisuje v Tempus medicorum 06/2018, str. 43, jak v televizním pořadu 104letý australský profesor botaniky psychicky naprosto v pořádku, bohužel imobilní, ležel ve zdravotnickém zařízení, cítil se jako ve vězení a rozhodl se ukončit svůj život. Zorganizoval sbírku a našel zřejmě dostatek sponzorů, kteří vnímali jeho přání a opatřili mu prostředky na cestu do Švýcarska, kde požádal o eutanázii a zemřel.

__

Očkování 2018 - změny, úhrada zdravotní pojišťovnou

 

ockovani-2018-zmeny-uhrada-zdravotni-pojistovnouRok 2018 s sebou přináší celou řadu změn. Jedna z nich se týká např. očkovacího kalendáře. Děti se budou očkovat méně, seniorům zase stát zaplatí i šetrnější vakcínu proti pneumokokům. Očkovací kalendář prochází změnou, jaká už tu dlouho nebyla. Mění se například počet dávek hexavakcíny, která chrání děti proti šesti různým nemocem.

__

__

Mladí lékaři a jejich sny spojené s prací v nemocnici - co by si přáli?

 

mladi-lekari-a-jejich-sny-spojene-s-praci-v-nemocnici-co-by-si-praliV rámci našeho nově připravovaného projektu Férové pracoviště jsme oslovili několik mladých lékařů a absolventů, jak by vypadal jejich sen, který by prožili v zaměstnání. Zde máme některé odpovědi, které se nám líbily nejvíce.

___

___

Zdravotnictví v Indii - problémy a výzvy

zdravotnictvi-v-indii-problemy-a-vyzvyPlán na zkvalitnění zdravotní péče v Indii představil 1. února 2017 při projednávání rozpočtu ministr financí Arun Jaitley. Iniciativa zahrnuje jak konkrétní kroky pro eliminaci některých infekčních onemocnění, tak systémové změny. Mezi ně patří nové zákony a regulační opatření s cílem snížit náklady na léky i lékařské přístroje a snaha uvést indické zdravotnictví do souladu s mezinárodními standardy.

___

___