Příjemnou noc, dnes je středa 24.4.2024, svátek slaví Jiří, zítra Marek.

Odpovědnost lékaře - neodpovídá za výsledek jen za správnost postupu při diagnostice a léčbě

 

odpovednost-lekare-neodpovida-za-vysledek-jen-za-spravnost-postupu-pri-diagnostice-a-lecbeLékař neodpovídá za výsledek, jen za odborně chybný postup. Nešťastná vyjádření některých lékařů o právu pacienta na odškodnění. Poskytovatel zdravotní služby neodpovídá za výsledek, ale pouze za postup non lege artis. Každý zákrok má svá rizika a poškozený sám nese následky náhody, která jej postihla. Sami lékaři někdy nesmyslně doporučují odškodnění v případech, kdy pro to není právní důvod.

___

___

Kvíz o lidském těle - zkuste si své znalosti

kviz-o-lidskem-tele-zkuste-si-sve-znalostiVíte kolik váží lidský mozek, kolik lidský mozek spotřebuje energie, kolik nervových buněk (neuronů) v mozku je, kolik měří lidské srdce a váží, kolik údarů udělá denně lidské srdce, kolik obratlů má hrudní páteř, o kolik kostí více má novorozenec, kolik váží kůže, kolik svalů máme v těle nebo který chemický prvek je nejvíce zastoupen v lidském těle? Otestujte se. 

___

___

Panenská blána, hymen - obrázek, fotografie, umístění, anatomie, tvar

panenska-blana-hymen-obrazek-fotografie-umisteni-anatomie-tvarPanenská blána neboli hymen je slitniční řasa, která u ženy zcela nebo částečně překrývá otvor do vaginy (pochvy). Pojem hymen pochází z Řecka - v překladu znamená membránu nebo blánu. Protržení panenské blány se nazývá odborně deflorace a dochází k ní většinou při prvním pohlavním styku nebo při manipulaci (nejčastěji při manipulaci s tamponem, též při cvičení - typicky při aerobiku - a dále při masturbaci prsty nebo umělým penisem - robertkem).

___
___

Ucho - anatomie, jak funguje lidské ucho, sluch

ucho-anatomie-obrazek-funkce-popisSluch a ucho je hned po zraku druhý nejdůležitější senzorický orgán. Ucho je složeno s vnějšího boltce a zvukovodu, ze středního ucha s převodovými kůstkami (kladívko, kovadlinka a třmínek) a vnitřního ucha - labyrintu. Střední ucho je s nosohltanem propojeno Eustachovou trubicí (tuba auditiva Eustachi). Stránka zjednodušeně popisuje jak funguje ucho a lidský sluch

___

___

Vulva, pochva, vagina - anatomie, obrázek, fotografie

vulva-pochva-vagina-anatomie-obrazek-fotografieVulva je zevní část ženského pohlavního ústrojí, resp. zevních rodidel, lůno. Zahrnuje velké a malé stydké pysky (labia majora a labia minora), poštěváček (klitoris), ústí pochvy (vaginy) a močové trubice a lubrikační žlázky.  Pochva, vagina je pohlavní orgán ženy sloužící k pohlavnímu styku (koitu), ochraně vyšších etáží pohlavního ústrojí a jako porodní kanál. Je uložena mezi močovým měchýřem a močovou trubicí vpředu a konečníkem vzadu. Trubicový svalový orgán. V horní části se do ní vyklenuje děložní hrdlo jako portio vaginalis - čípek, okolo něhož je poševní klenba fornix vaginae. 

___
___