Dobrý večer, dnes je úterý 16.4.2024, svátek slaví Irena, zítra Rudolf.

4 tipy, jak ze zahrady odstranit pařezy

4 tipy jak ze zahrady odstranit parezyStaré nebo nemocné stromy je potřeba pokácet. Nejspíš vám po nich ale v zahradě zůstanou nevzhledné pařezy, kterých se budete muset zbavit. Záleží na jejich velikosti a množství, ale v zásadě máte čtyři možnosti. Použít můžete speciální techniku, lidskou sílu, chemické prostředky nebo dřevokazné houby. Jak postupovat a které řešení je pro vás nejvhodnější?

Jak zlikvidovat slimáky

 

Mírná zima může způsobit přežití mnoha škůdců našich zahrad. K těm nejnepříjemnějším patří slimáci a plzáci. Ještě než začaly růst první rostlinky, z vajíček se vylíhli slimáčci a rovnou si to na ně namířili.
Mají hlad, a s láskou opečovávaná zahrádka je tak jejich skvěle zásobená jídelna. Vždyť dospělý slimák je schopen za sezónu sníst téměř kilogram zelené hmoty. Co dělat, aby se záhonky nestaly místem řádění těchto slizkých škůdců?
1. Slimáci milují pivo. Zapusťte kelímek od jogurtu nebo dno pet láhve a nalijte do něj pivo - slimák se v něm utopí.
2. Posypte slimáky solí. Je to možná drastické, ale účinné.
3. Použijte proti slimákům ovesné vločky! Když jim je rozsypete po záhonu, sežerou je, nabobtnají a pojdou.
4. Kolem záhonků nasypte piliny a polijte je kávou i s lógrem nebo kolovým nápojem. Kofein je pro plže smrtelným nervovým jedem.
5. Na místa nejčastějšího výskytu slimáku nasypte rozdrcený tuhý podpalovač nebo suchý líh, slimáci ho sežerou a pojdou.
6. Sbírejte (ideálně po dešti) slimáky do kelímku nebo pet lahví a polijte je pak vařící vodou.
7. Jestli se vám neosvědčily žádné babské rady, kupte si některý chemický prostředek proti slimákům (Ferramol, Mesurol, Biolit nebo Vanisch). Hubí slimáky spolehlivě.

 

Řezání obkladů vodním paprskem

 

Díky technologii řezání vodním paprskem se dá vytvořit prakticky jakýkoliv tvar. Navíc nejsou zapotřebí žádné šablony. Počítač vyřeže žádané tvary v absolutní kvalitě, bez zbytečných ztrát a s minimálním prořezem materiálu, stačí předložit grafický návrh. Technologii lze využít pro nepříliš tvrdé materiály, jako jsou různé materiály pěnové, izolační apod. U tvrdých a odolných materiálů se pak používá abrazivo, tzn., že do vysokotlakého vodního paprskuje ve směšovací komůrce přidáván abrazivní materiál podle toho, jaký materiál je řezán, protože každé abrazivo má v různých materiálech jiné řezné účinky. Lze řezat takové materiály, jako je například mramor, žula, pískovec, sklo, dlažba či obklady, a dále celou řadu kovových materiálů. Řezání vodním paprskem probíhá bez dotyku nástroje a materiálu, nedochází k tepelnému namáhání materiálu a ke vzniku vnitřního pnutí. Řezy je možné provádět v těsné blízkosti hran, a minimalizovat tak odpad, nedochází ke vzniku polétavého prachu. Jedinou větší nevýhodou je nevyhnutelný kontakt řezaného materiálu s vodou.
Víčko na sklenici, například u zavařeniny nebo kompotu, lehce uvolníme, pokud na ně položíme hadřík namočený do horké vody. Teplota plechové víčko zahřeje, to se roztáhne a pak můžeme sklenici již celkem lehce otevřít.
Semišové boty lehce vyčistíme směsí 200 ml vody a 25 ml jablečného octa. Vše smícháme, dáme do rozprašovače a boty zbavené hrubých nečistot tímto roztokem postříkáme. Necháme zaschnout a kartáčkem na semiš vykartáčujeme. Mastné skvrny se dají odstranit obyčejnou pryží, kterou používají naše děti ve škole na vymazání tužky.
Přípravky na odstraňování vodního kamene v pračce jsou příliš drahé. Můžeme si vypomoci, když po 10-12 pracích cyklech spustíme pračku bez prádla a do nádržky na prášek nalijeme 0,5 litru jablečného nebo ovocného octa. Po vypuštění vody vždy vyčistíme filtrační sítko pračky.
Pokud nechceme některé potraviny v kuchyni stále převažovat, postačí si zapamatovat jejich váhu na jedné polévkové lžíci. Například vrchovatá lžíce mouky váží 20 g, zatímco zarovnaná pouhých 15 gramů.
Zrcadla, lampičky, zasklené obrazy jsou vystaveny mouchám a objevují se na nich mušince. Abychom mouchy přelstili, musíme vědět, že moucha nesnáší česnek. Omyjeme sklo vodou, ve které bylo několik dní namočeno pár stroužků česneku. Rovněž se osvědčil způsob, kdy umyjeme skla hadříkem namočeným do lihu nebo do octa.
Doslova „pohlcovačem" vodního kamene je kefír, který jsme jinak neupotřebili nebo má již prošlou lhůtu spotřeby. Naneseme jej na příslušná místa na vaně nebo toaletě a necháme působit minimálně 10 minut. Pak místa důkladně pročistíme hadříkem - výsledek je předem zaručen.

 

Modrá orchidej, jak obarvit orchidej aby byla modrá

modra-orchidej-jak-obarvit-orchidej-aby-byla-modra

Každý z nás si jistě v květinářství všimne nádherné modré orchideje, která nás upoutá svým netradičním zářivě modrým vzhledem. Nejedná se však o žádný nový druh ani křížence, je to naše stará známá Phalaenopsis, jejíž barva není přírodní a po odkvetení již nikdy modře oslňovat nebude.

___

___

Jak mít doma čistý vzduch - čističky, rostliny, matrace, nátěry stěn, úklid, větrání

jak-mit-doma-cisty-vzduch-cisticky-rostliny-matrace-natery-sten-uklid-vetraniTo, co nás doma ze vzduchu nejvíc ohrožuje, je prach. Ke vzniku prachových částic přispívají svými výkaly domácí roztoči, jimž se daří zejména v bytovém textilu. Klima uvnitř budov ale poškozují také další nečistoty, jako jsou výpary z umělohmotného nábytku, chemických osvěžovačů vzduchu, spory plísní a všudypřítomné viry a bakterie. Naštěstí se jim můžete velmi účinně bránit.

___

___