Dobrý podvečer, dnes je úterý 23.4.2024, svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří.

Jak se zbavit stresu a být rychle v pohodě - 14 tipů

jak-se-zbavit-stresu-a-byt-rychle-v-pohode-14-tipu

jak-se-zbavit-stresu-a-byt-rychle-v-pohode-14-tipu
Způsoby jak se zbavit stresu jsou různé a jsou různě účinné. Každopádně bychom se měli s napětím umět pracovat a vědět jak se ho zbavit. Pomoci může např. něco dobrého na zub, masáž, horká vana, přemístění věcí v domácnosti, aromaterapie, tanec. Pomoci může třeba i ibiškový čaj, mnutí rukou, běh po schodech nebo úklid v domácnosti.

___

___

Aby se člověk cítil šťastný a byl schopen plnit svá přání, měl by nepochybně vědět, jak nakládat se stresem a napětím. Nabízíme vám čtrnáct způsobů likvidace stresu a uvolnění napětí. Účinek těchto jednoduchých postupů byste možná ani neočekávali.

 

1. Pročesávání vlasů.

Během dne stráveného před počítačem je mimické svalstvo vystaveno takovému napětí, že hlava těžkne a začíná bolet. Jednou z cest, jak čelit stresu, je pomalé pročesávání vlasů po dobu 10-15 minut. „Rozproudí“ vám to krev a uvolní svaly.

 

2. Zmrzlina.

Dobré jídlo je velmi efektivním antistresovým prostředkem. Zachovat si dobrou náladu a zbavit se stresu vám pomůže kupříkladu nějaká tučná ryba, jejíž tuk má vysoký obsah Omega-3 kyselin. Ty jsou nervovému systému velmi užitečné. Pokud nemáte rádi ryby, dejte si zmrzlinu anebo banán. Tyto potraviny nepůsobí o nic hůře než antidepresiva.

 

3. Masáž.

Pro zahování energie je dobré masírovat půl minuty body pod nosem, mezi obočím, pod spodním rtem a uprostřed dlaní.

 

4. Mnutí rukou.

Další prostý způsob, jak se zbavit nervového napětí a odolat stresu. Ze všech sil třete dlaně jednu o druhou, dokud nebudou horké. Užitečné je rovněž dobře promasírovat uši. Obnovíte tak svou čilost a znovu se dokážete soustředit na práci.

 

5. Spláchnutí konfliktů i stresu.

Vypořádat se s emocionální negativitou vám pomůže patnáctiminutová sprcha. Postavte se pod teplé proudy vody a nechte si jimi masírovat hlavu a ramena. Brzy pocítíte, že voda s sebou odnáší všechno, co vám vadí.

 

6. 27 předmětů.

Orientální praktiky radí: „Chceš-li se zbavit smutku, přemísti v domě sedmadvacet předmětů“. Má se za to, že se tím uvolní prostor pro energii, která tak může bez překážek proudit správným směrem. Vyzkoušejte to a přesvědčte se sami, zda vám tato metoda pomůže tak říkajíc přepnout mozek, zapomenout na problémy a odpočinout si.

 

7. Schodiště.

Půlminutový běh nahoru a dolů posílí příliv kyslíku k mozkovým buňkám, odpovědným za řízení emocionálního stresu.

 

8. Barvy.

Psychologové zjistili, že dvou až tříminutové vybarvování obrázků ve chvílích zvýšeného stresu pětkrát zvyšuje pravděpodobnost včasného ukončení práce. Takže možná nejen zvládnete stres, ale navíc ještě vytvoříte nějaký výtvarný klenot.

 

9. Ibiškový čaj.

Nahromadí-li se v organismu volné radikály, pociťuje člověk až panický neklid – charakteristický příznak stresu. Ibišek koncentraci volných radikálů brání . Pomáhá tak čelit stresu, zároveň však nepůsobí ospalost či zemdlenost.

 

10. Cvičení rukama.

U mnoha lidí je projevem stresu stažení a ztráta pružnosti ramenních, šíjových a křížových svalů. Odtud bolesti hlavy a zad. Vhodnou pomocí jsou v těchto případech masáže a plavání. Doma i v práci můžete provádět jednoduchá uvolňovací cvičení: kruhové pohyby rukama, jejich pokrčení a protažení do různých stran. Stejné cviky provádějte nohama.

 

11. Úklid.

Ukládání věcí na svá místa pomáhá uspořádat myšlenky a soustředit se. Krom toho spořádaný vzhled poliček, zásuvek a skříní přináší svérázný psychologický efekt – vnější lad a uspořádanost člověk bezděky přenáší do vlastního života.

 

12. Minuta přemýšlení.

Najděte si možnost pobýt doma sami, abyste si srovnali myšlenky. Pusťte si oblíbenou hudbu, vytáhněte z ledničky nějakou dobrůtku a uvelebte se s ní v pohodlném křesle. Promyslete si, co byste si nejvíce přáli a zapište si to. Vědomí přesného plánu vám pomůže uspořádat své myšlení i jednání.

 

13. Aromaterapie.

Vůně jsou silně propojeny s emocionální pamětí. Je dobré mít po ruce vůni, která je pro vás asociací prožitého štěstí, nadšení a blaženosti. Nadechněte se jí častěji, pomáhá to uchovat si dobrou náladu.

 

14. Tanec.

Určitě si doma tančete! Rytmické pohyby při hudbě skvěle uvolňují stres. Navíc je tanec na rozdíl od tvrdého cvičení ve fitku pohybem a zároveň zábavou.