Dobrý večer, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Psychický blok vůči sobě a okolí aneb když se cítíte blbě - jak z toho ven?

psychicky-blok-vuci-sobe-a-okoli-aneb-kdyz-se-citite-blbe-jak-z-toho-ven

psychicky-blok-vuci-sobe-a-okoli-aneb-kdyz-se-citite-blbe-jak-z-toho-ven
Uzavřeli jste se sami do sebe. Pocit nepohodlí, pocit že nejste ve své kůži, sídlí daleko hlouběji, než se domníváte. Je pro vás těžké dopustit se jakékoli aktivity. Dokonce si i jenom číst nebo se dívat na film. Zdá se vám, že jste opravdu k smrti unaveni… dovolená je však za dveřmi. Jenomže po ní znovu „zhasnete“ a snažíte se vyhnout všemu, čemu se vyhnout dá.

___

___

Často se vracíte do minulosti

Přemíláte v hlavě různá řešení, pokoušíte se najít někde ve složitém vzorci svého života chybu, nějaký zádrhel. Každý den usínáte s myšlenkou, že se všechno záhy změní.

 

Ustavičně se pokoušíte začít všechno znovu, s čistým stolem

A v pondělí rovnou ranním během. Jenže vám to nevychází. Uvízli jste příliš hluboko ve starých návycích a vymanit se zpod příjemně teplé peřiny každodennosti je pro vás neobyčejně obtížné. Výsledkem je pocit stálé fyzické i duševní únavy, neodbytného trpkého stesku a tísně.

 

Vy+lidé kolem vás

Je pro vás těžké komunikovat

Nechce se vám nikomu odpovídat na zavolání. Vůbec. Každý den si říkáte, že zavoláte mamince nebo kamarádům, ale nějak nestíháte. Ignorujete SMS i emaily a tváříte se, že na to nemáte čas.

Je těžké s vámi komunikovat

Jste podvědomě přidrzlí a cestou „hledání hnid“ se pokoušíte rozhádat se všemi. Agresí se snažíte zabránit jakýmkoli pokusům o pozornost či péči o vás. Opravdu vás rozzuří, když si lidé kolem vás začínají dělat starosti.

Všechno děláte o samotě

Obědvat s knížkou v ruce až potom, co všichni už jedli. Snažit se za každou cenu vyhnout společnému hodnocení dovolených s kolegy. Jít do kina sám, nikoho s sebou nebrat. Nechodit na sociální síť. Nečekat na partnera, když jdete spát. Chápete, o čem je řeč?

Začali jste závidět

Kdo má vyšší výplatu? Kdo líp bydlí a jaký iPhone má v kapse? „Proč někdo prostě vrazí fotku na Instagram a vydělává na tom prachy a já celý den makám jako šroub a…“. Chcete se zaštítit ode všech. Jste přesvědčeni, že vás stejně nepochopí. Nikdy.

 

Vy+kariéra

Najednou je vám všechno jedno

Ve vašem jednání si lze všimnout nepřesností. Neověřujete si věci, nad kterými byste ještě před měsícem usilovně dumali. Chodíte pozdě a někdy jdete schválně pomalu, protože přidat, to pro vás znamená mučení. Každý nový den je pro vás dnem zlomu. Z práce odcházíte dříve.

Nesledujete přehled volných míst a kariérních možností

Nebo to děláte s krajním odporem a přemáháte přitom nevolnost. Říkáte si: „Jakýpak rozdíl, všude je to stejné…“

Nevíte, co byste vlastně chtěli dělat

Nějaké další vzdělání? Nebo snad nějaký kurs? Nebo jet na cestu kolem světa? Chcete večer být úspěšným podnikatelem a ráno spíš potulným básníkem? To se stává. Tak to bývá. Zmatenost a apatie jsou vyvolány tím, že nesměřujete nikam.

 

Kdo za to může a co dělat?

KROK 1

Snažte se odpovědět si na otázku: co je teď pro mě ze všeho nejdůležitější? Může to být kariéra, rodina, stabilita, děti, cokoli, co se vám zdá být sloupem, na kterém drží váš život. A váš stav.

KROK 2

Teď si zkuste ujasnit, co chcete udělat pro to, aby ta hlavní hodnota, kterou jste si právě určili, vzkvétala, aby se jí dařilo? Jaký je kýžený výsledek, jaký má být ideální stav vaší harmonie s touto hodnotou? A konec konců, o jaký pro ni usilujete CÍL?

KROK 3

Udělejte si tabulku. Ukáže vám, jak se k cíli dostat dnes (04.10.2018), jak za 5 let, za 10 atd. Možná, že byste teď měli absolvovat nějaký vzdělávací kurs, zjistit, jak funguje to, o co usilujete a projevit pak nějakou iniciativu…? Ať to zní sebevíc fantasticky, tohle vás zneklidňovat nemusí. To, co musíte, je pochopit, že dosáhnout lze jakéhokoli cíle. Hlavní je si UJASNIT, co je to za CÍL!

KROK 4

Teď tedy víte, že jakási cesta k vaší harmonické existenci existuje. Tak se se do toho pusťte, udělejte něco pro svou cestu za štěstím! Pocítíte velký příliv energie. Vyberte si nějaký kurs, nebo knížku, zavolejte kamarádovi nebo třeba polibte toho, koho máte rádi. Udělejte NĚCO, abyste svému poněkud zabrzděnému mozku dokázali, že jste opravdový bojovník.

KROK 5

Promyslete si plán. Každý den udělejte jeden nebo pár malých kroků. I když vám do hlavy stále polezou staré pochyby (a to určitě polezou), dívejte se na svůj plán, držte se ho, přizpůsobujte ho a neúnavně se snažte najít to, co je pro vás to pravé (to se vám nepodaří hned). Rodina? Kariéra? Finanční dostatek? Svoboda? Nezastavujte se, neustrňte, měňte svůj plán a jděte svou cestou. Pište, konkretizujte, vizualizujte si své životní plány. Je jedno, že se jim „pánbu zasměje“, umožní vám to orientovat se ve vlastním životě a zpřesňovat si svou „mapu“ budoucnosti.

 

Jít nesprávnou cestou je možné a stává se to. Hlavní je umět včas na správném místě změnit směr.