Dobré ráno, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Potraviny pro mozek, co prospívá našemu myšlení v různém věku - od plodu v děloze po dospělost

potraviny-pro-mozek-co-prospiva-nasemu-mysleni-v-ruznem-veku-od-plodu-v-deloze-po-dospelost

potraviny-pro-mozek-co-prospiva-nasemu-mysleni-v-ruznem-veku-od-plodu-v-deloze-po-dospelost
Náš mozek prošel nejdůležitější fází vývoje v děloze matky, a proto hodně záleželo na tom, z jaké stravy v tomto období těžil. Mozkové funkce lze posilovat výživou i po celý zbytek života. Poradíme vám, které potraviny vám v tom pomohou.

___

___

Stejně jako svaly je potřeba dobře živit i mozek. Za péči v podobě správných potravin se vám odmění stonásobně. 

 

Těhotenství - "jděte na ryby"

Během posledních tří měsíců těhotenství dochází k rychlému vývoji mozku plodu. K tomu ještě nenarozené dítě potřebuje velké dávky omega-3 mastných kyselin, které se podílejí na posílení nervových spojení. Po narození a v průběhu života zlepšují náladu, vyjadřování emocí a koncentraci. Posuňte tedy už během těhotenství svůj jídelní stůl k pomyslnému moři a dopřejte si nejméně dvakrát týdně mořskou rybu. A nejen sobě, ale i celé rodině: budete mít dobrou náladu, zvýší se vaše koncentrace a schopnost pamatovat si. 

Co jíst: lososa, makrelu a další tučné ryby, vejce, vlašské ořechy; co nej častěji používat řepkový a olivový olej.

 

Pro nadějné batole

Pasujte se na rytíře železného řádu: Miminko ve věku okolo půl roku již vyčerpalo své zásoby železa z doby před narozením. Aby vás i nadále překvapovalo svými mentálními výkony, potřebuje jej rychle doplnit z jiných zdrojů. Důležitost železa je třeba mít na paměti i v dalších obdobích života. Výzkum zveřejněný v roce 2006 v časopise Neurology ukázal, že lidem, kteří denně konzumovali dvě a více porcí listové zeleniny bohaté na železo, „omládly“ mentální schopnosti o 5 let.
Co jíst: všechny druhy salátu, špenát, mangold, cereálie obohacené o železo, maso, sojové boby, sojový sýr tofu.

 

Pro chytrého školáka

Bez snídaně ani ránu: Nepouštějte děti do školy bez snídaně. Když do sebe ráno vpraví něco lehkého, leč výživného (pokud možno s nízkým glykemickým indexem a s komplexními sacharidy), přinese vám odpoledne pěkné známky. Snídat je důležité v každém věku a motivem může být třeba konstatování v odborném lékařském časopise British Medical Journal, že ztráta paměti a kognitivních (poznávacích) funkcí nemusí přicházet teprve s důchodem; potíže se mohou objevit už po 45. narozeninách. Takže nakrmme po ránu hladový mozek.
Co jíst: celozrnné lupínky nebo ovesné vločky s mlékem nebo jogurtem, celozrnné tousty vajíčko.

 

Pro úspěšnějšího puberťáka

Jsem anti-oxidant: Puberťáky je třeba více nutit do konzumace ovoce a zeleniny. Pokud do svého jídelníčku častěji zařadí potraviny bohaté na antioxidanty, budou schopni déle udržet pozornost, zlepší se jim paměť a kombinační schopnosti. Jednoduše řečeno - antioxidanty ničí volné radikály a chrání nervové buňky (neurony) před zkázou. Co jíst; čerstvé bobuloviny a další ovoce, žluté a červené papriky, mrkev, rajčata, brambory.

 

Pro výkonnějšího dospěláka

Vodopád myšlenek: Mozek potřebuje zalévat. Voda udržuje vaši paměť bystrou a náladu vyrovnanou. Schopnost myšlení je zostřená. Být žíznivý zkrátka znamená méně přemýšlet. Takže nezapomeňte na svůj pitný režim!
Co jíst: okurky, vodní meloun, jahody salát.

 

 


Kávičkou k lepším výkonům

Fakt, že po kávě vám to začne lépe myslet, jste už možná odhalili sami. Muži se dokonce po šálku kávy proberou dříve než ženy. Zjistili to vědci z Barcelonské univerzity. Výzkum ukázal, že vrchol mentálních schopností přichází u mužů do 10 minut po vypití kávy a setrvá po dobu půl hodiny. Dámy, které si daly své oblíbené ranní espresso, „naskočily“ o půlhodinku později, ale zato fungovaly déle. Dobrovolnice, které se výzkumu zúčastnily, navíc brilantně vyřešily problém i po kávě bez kofeinu.

 

Žvýkačka pomáhá myslet

Výsledky některých výzkumů jsou velmi zajímavé: Vypadá to, že žvýkačka nemusí být určena jen pro znovunastolení rovnováhy v ústech po jídle. Lidé, kteří žvýkali ve chvíli, kdy před sebou měli složitý problém, jej dokázali vyřešit lépe než lidé, kteří nežvýkali.