Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Potraviny nejvíce poškozující zuby - led, alkohol, energy drinky, sušené ovoce, limonády, kombucha, citrony. Vadí zvracení

potraviny-nejvice-poskozujici-zuby-led-alkohol-energy-drinky-susene-ovoce-limonady-kombucha-citrony-vadi-zvraceni

potraviny-nejvice-poskozujici-zuby-led-alkohol-energy-drinky-susene-ovoce-limonady-kombucha-citrony-vadi-zvraceni

Návštěva u zubaře pravidelně patří k nejhorším zážitkům většiny Čechů. Kvůli špatné hygieně totiž trpíme zubními kazy a dalšími neduhy v dutině ústní, takže taková návštěva pak většinou skončí nějakým zákrokem, který bolí, i když zubař tvrdí, že to v žádném případě bolet nemůže.

___

___

Péče o zuby je důležitá, včetně používání zubní nitě nebo kartáčku na mezizubní prostory. Ale co je možná ještě důležitější, to je správná výživa. Zubům škodí velké množství cukrů, tuků i chemických přísad, které se do potravin přidávají. Překvapivě jsou však pro stav chrupu škodlivější kyselé potraviny než ty sladké. Čtěte dál a dozvíte se 10 potravin, které napáchají na zubech největší škody a proč.

 

 

"Zpracované sacharidy" - moučné výrobky

Sacharidy jsou cukry, i když nemusí být sladké. Takže je to například bílý chleba. „Sliny obsahují enzym zvaný slinná amyláza, který spouští proces trávení potravin v ústech tím, že přeměňují komplexní sacharidy na cukr. Pokud tedy chroupete přes den krekry, máte v ústech vlastně neustále cukr. Ten sám o sobě by však zubům nevadil. Problém ale je, že bakterie v ústech se cukrem živí a produkují kyselinu. A v kyselém prostředí roste plak, který pak zuby poškozuje. 

 

Alkohol

Sliny jsou v první linii v boji proti plaku a kyselinám, které narušují zubní sklovinu. Mají také antibakteriální vlastnosti. Cokoliv, co ústa vysušuje, je špatné, a lidé, kteří pijí hodně alkoholu, mají velmi sucho v puse. Pokud vás sucho v ústech trápí pravidelně, měli byste se vyhýbat konzumaci většího množství alkoholu i z těchto důvodů.

 

Kousání ledu

Žvýkání ledu není dobrý nápad, led je tvrdý. Jednou či dvakrát do roka děláme korunku pro někoho, kdo kousl do ledu. Je to jako kousání do kamene. Pokud máte velké staré výplně, můžete si snadno zlomit zub. Chlad také způsobuje, že jsou vaše zuby křehčí. Je to věc fyzikálních zákonů. V ústech je teplo. Dáte-li do nich něco studeného a kousnete do toho, nemusí to dopadnout dobře.

 

Sušené ovoce

Sušené ovoce je mezi lidmi velmi oblíbené, hodně konzumentů si ale neuvědomuje skrytá rizika. Sušené ovoce obsahuje stejně cukru jako to nesušené. Kvůli jeho velikosti ho však sníte daleko víc, což je problém nejen v případě, že si hlídáte štíhlou postavu, ale není to dobré ani pro vaše zuby. Sušené ovoce je totiž navíc lepkavé a tato hmota snadno zůstává mezi zuby. Pokud ho tedy budete ujídat v průběhu celého dne a nevyčistíte si zuby, brzy se objeví problémy.

 

Kyselé bonbóny

Kyselé bonbóny jsou ještě horší než ty sladké, protože mají stejně cukru a navíc se do nich obvykle přidává ještě kyselina citronová. A ještě k tomu jsou lepkavé, takže se škodliviny udrží na zubech déle. 

 

Sladké limonády

Dáte si rádi k obědu nějakou „limču“? Tak si představte, že kromě velkého množství cukru obsahují tyto nápoje také kyselinu fosforečnou a citronovou. A cukry navíc podporují bakterie, které produkují další kyseliny. Popíjením sladkých limonád udržujete ve svých ústech neustále nízké pH. Pokud se tedy nemůžete limonád vzdát úplně, je lepší se napít jednorázově a pak limonádu vyměnit za vodu než popíjet sladké nápoje po celý den.

 

Energetické nápoje

Tyto nápoje jsou pro zuby opravdu špatné, protože obsahují více škodlivých kyselin než sladké limonády. Sportovní nápoje jich obsahují nejvíce, energetické nápoje obsadily druhé místo a limonády skončily až na třetím místě. Záleží samozřejmě na typu sportovních nápojů, některé mají více kyseliny citronové než ostatní. Navíc tyto drinky obsahují i vysoké množství cukru. Voda je stále to nejlepší, co můžete pít. Prospěje vaší postavě, ale i zubům, pokud je fluorizovaná.

 

Kombucha

Tento přírodní probiotický nápoj napomáhá zažívání, protože umožňuje ve střevech růst těm správným bakteriím. Na druhou stranu příliš nesvědčí zubům, protože je velmi kyselý. Cokoliv, co má nižší pH než 7, zubům příliš nesvědčí, a kombucha má 2,5! Podobně jsou na tom například citrony, ty mají pH 2. Pokud pijete kombuchu každý den, zejména v případě, že máte problémy s kazy, zaděláváte si na problém.

 

Citrony a limetky

Jak už jsme napsali výše, pH citronů je 2. Pokud sajete šťávu z citronů, narušujete si sklovinu na zubech, zejména na těch předních. Může dojít ke změně barvy a zuby budou citlivější.

 

Zvracení

Nejhorší, co svým zubům můžete udělat, je pravidelně zvracet nebo trpět vracením žaludečních šťáv. Každá bulimička má špatné zuby. Žaludeční šťávy narušují zubní sklovinu a velmi zuby oslabují. V podstatě totiž dochází k omývání zubů kyselinou a to rozhodně musí zanechat stopy.