Dobré odpoledne, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Jak se nenachladit, prevence nachlazení - 8 tipů co jíst nebo užívat z vašeho špajzu

jak-se-nenachladit-prevence-nachlazeni-8-tipu-co-jist-nebo-uzivat-z-vaseho-spajzu

jak-se-nenachladit-prevence-nachlazeni-8-tipu-co-jist-nebo-uzivat-z-vaseho-spajzu
Existují recepty našich babiček či předků, které pomáhají předcházet nachlazení. Patří mezi ně využití kysaného zelí, dýňových semínek, teplé vody s citronem, samozřejmě česnek a cibule. Pomoci může také koňaková očista, odvar z hřebíčku. Velké spory se v poslední době vedou o vyplachování úst rostlinným olejem.

___

___

1. Miska kysaného zelí

Každý den si dejte aspoň 100-200 g kysaného zelí, nejlépe toho bez konzervantů. Obsahuje velké množství vlákniny, spoustu vitaminů (hlavně beta-karoten a „céčko"), minerálů (draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík, síra), enzymy a látky, jež fungují jako přírodní antibiotikum. Kysané zelí byste ve zvýšené míře měli zařadit do jídelníčku vždy v období od září do března.

 

2. Dýňová semínka

Každý den snězte 2 lžíce dýňových semínek (a velmi důkladně je rozžvýkejte). Ukrývají látky, které pomáhají likvidovat nejrůznější parazity.

 

3. Teplá voda s citronem

Hned po probuzení vypijte sklenici teplé vody (3-4 dcl) s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou. Vypijte nejdřív 1,5 dcl, potom proveďte několik kroužení tělem, pár předklonů a třeba i dřepů (5-10). „Díky těmto pohybům a teplé vodě se zvýší peristaLtika trávicího traktu a podpoříte tak vylučování. Cviky je nejlepší provádět mezi pátou a sedmou hodinou ranni a mezi sedmnáctou až devatenáctou hodinou večerní, kdy tlusté střevo pracuje na maximum," radí odborník.

 

4. Cibule a česnek

Naši předkové si od září až do jara dopřávali hodně česneku a cibule, které v sobě mají látky posilující imunitu. Tady je vyzkoušený recept: rozkrojte cibuli na čtvrtiny, česnek pomačkejte, vložte do 1/4 l vroucí vody a vařte 3 minuty. Vodu slejte a nechte vychladnout. Vývar můžete popíjet, nebo si ho při rýmě vetřít přímo do nosu.

 

5. Koňaková očista

Naši předkové používali tuto metodu každého půl roku. Vzhledem k ingrediencím byla určena výhradně pro dospělé. Ráno vypil člověk nalačno půl deci kvalitního koňaku a do pěti minut ještě stejné množství ricinového oleje. Tento rituál je nejlepší provádět o víkendu, kdy nejste stresovaní a můžete v klidu relaxovat. Pro dosažení co nejlepšího efektu je třeba zopakovat tento postup nejméně třikrát po sobě a potom ještě jednou po deseti dnech.

 

6. Odvar ze hřebíčku

Dezinfikuje dýchací cesty a ničí střevní parazity. 5-6 kusů hřebíčku spařte 2 deci vody a nechte vařit 8 minut.Pak odvar slijte a přichuťte citronem a medem.

 

7. Výplach úst olejem

Ještě předtím, než si vyčistíte zuby, si dejte do úst 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje a převalujte ji v puse zhruba po dobu 5 minut (pokud to zvládnete i déle, tím lépe). Olej do sebe natáhne spoustu škodlivých bakterií. Nezapomeňte ale na jedno důležité pravidlo: olej nikdy nesmíte polknout!

 

8. Ovoce místo sladkostí

Pokud chcete odolat všem bacilům, vyhněte se cukrovinkám a slazeným nápojům. Při trávení jednoduchých cukrů spotřebovává organismus vitaminy, minerály a další cenné látky, které jsou pro imunitu hodně důležité. Navíc zatěžujete slinivku břišní, zvětšujete si tukovou vrstvu, zaděláváte si na cukrovku 2. typu a podporujete rozvoj plísní. Dopřejte si radši ovoce.