Příjemnou noc, dnes je pátek 19.4.2024, svátek slaví Rostislav, zítra Marcela.

Lískové ořechy - výroba mléka, oleje, oleje z lískových ořechů, namáčení lískových ořechů

liskove-orechy-vyroba-mleka-oleje-oleje-z-liskovych-orechu-namaceni-liskovych-orechu

liskove-orechy-vyroba-mleka-oleje-oleje-z-liskovych-orechu-namaceni-liskovych-orechu
V našich končinách by se těžko našel někdo, kdo lískové oříšky nezná. Přestože se dnes pěstují hlavně v Turecku, odjakživa patřily do naší krajiny. Dobře fungovaly jako živé ploty a větrolamy, proutí se hodilo k výrobě košíků, nu a pak tu samozřejmě byly oříšky, slaďoučké a výživné. Spolu s mandlemi, kešu, vlašskými a pekanovými ořechy mají nejvíc bílkovin, kolem 15 %.

___

___

Podobně jako mandle obsahují hodně vitaminu E a také hodně hořčíku. Specifické a příjemné aroma lískových oříšků způsobuje látka filbertin, jejíž množství se ještě 800× zvýší, když se oříšky tepelně upraví. Proto jsou tak dobré opražené nebo v pečených dezertech. Nikoho asi moc nepřekvapí, kdo je největším odběratelem lískových ořechů na světě – firma Ferrero na svojí nutellu a Ferrero Rocher každý rok spotřebuje čtvrtinu celosvětové produkce.

  • Namáčení lískáčů: 6 hodin, lískovým oříškům namáčení hodně prospívá, chutnají pak jako čerstvě vyloupané.
  • Mléko z lískových ořechů: příjemně voní a chutná po lískových oříšcích, má krémovou barvu a smetanovou chuť, není hořké. Opět existuje i hotové od Ecomilu.
  • Máslo z lískových ořechů: nejlepší je z pražených lískových ořechů. Přidáním dalších surovin připravíte návykové pochoutky (viz Tipy).
  • Olej z lískových ořechů: tento krásně vonící olej je výborný do salátů a k přípravě dezertů. Uplatní se dobře i v kosmetice – je výborný jak na vlasové zábaly, tak na ošetření pleti místo krému. Na trhu je lískooříškový olej od Emile Noël, který má certifikaci bio i fair trade.