Dobré odpoledne, dnes je úterý 23.4.2024, svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří.

Grepy a zdraví - zdroj vitaminů a enzymů, typy grapefruitů a působení na organismus

grapefruit_a_zdravi_zdroj_vitaminu_enzymu_ucinek_na_organismus.jpgSice lehce nahořklé ovoce, zato však zásobárna vitaminu C a dalších prvků, které skvěle nahodí náš organismus po ránu. Toto oblíbené jižní ovoce pochází ze subtropů Střední Ameriky, má různé odrůdy - jsou žlutomasé, červené nebo růžové a lisuje se z nich šťáva plná vitaminů a účinných látek.

 

grapefruit

Jde zejména o vitamin C, který posiluje imunitní systém, hořký glykosid naringin podporující trávení a enzymy povzbuzující látkovou výměnu. Grapefruit je také bohatý na bioflavonoidy, což jsou rostlinné ochranné látky, které až dvacetinásobně zvyšují účinnost vitaminu C. Cenný je i obsah vitaminů skupiny B a kyseliny listové.

Účinky grapefruitu na organismus

  • podporuje produkci hormonů
  • posiluje obranyschopnost a imunitu
  • je prevencí nachlazení a infekcí
  • čistí střeva
  • posiluje střevní flóru
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • pomáhá při snižování váhy
  • podporuje růst buněk

Grapefruity mají velký obsah vody, proto se velmi hodí k odšťavňování. Tím se sice ztratí část bioflavonoidů, ale vitaminy zůstávají. Kromě šťávy k přímé spotřebě mají další využití, hodí se do ovocných salátů, kompotů, dezertů, k dochucení masa. Požití velkého množství této šťávy však může u alergiků vyvolat pálení žáhy.
Tak jako u dalších citrusovým plodů je jeho nevýhoda v chemickém ošetření. Do velkoobchodů se dodávají nezralé a v dozrávárnách je za pomoci etylenu urychleno jejich dozrávání, proto jim pak chybí přirozená sladkost a chemické insekticidy mohou pronikat slupkou až do dužniny.