Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Texty Jídlo, strava

Sponzorované odkazy:

Zhubla jsem 24kg/6 měs. Ráda poradím jak na to. Klikněte pro více informací.
 

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2
Vodafone

Počet stránek v systému

6656

Jsme na Facebooku

Staňte se fanouškem na facebooku
Denně info o nových článcích tohoto webu na facebooku!

Web běží na serveru:

WEDOS

Jídlo, strava

Piniové ořechy, oříšky - výroba piniového másla a mléka, namáčení pinií

Email
Středa, 29. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 463x   

piniove-orechy-orisky-vyroba-pinioveho-masla-a-mleka-namaceni-piniiDrobounká semínka jsou schována v šiškách borovice pinie a u některých odrůd trvá až tři roky, než semínko dozraje. Pinie jsou měkké a krémové (obsah tuku je tu skoro stejně vysoký jako u makadamových ořechů), proto jsou ideální volbou, když je potřeba semínka ručně nadrtit, tedy např. při výrobě pesta (podobnou měkkost a krémovost mají také konopná semínka).

___

___

Celý článek...
 

Lískové ořechy - výroba mléka, oleje, oleje z lískových ořechů, namáčení lískových ořechů

Email
Úterý, 28. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 473x   

liskove-orechy-vyroba-mleka-oleje-oleje-z-liskovych-orechu-namaceni-liskovych-orechuV našich končinách by se těžko našel někdo, kdo lískové oříšky nezná. Přestože se dnes pěstují hlavně v Turecku, odjakživa patřily do naší krajiny. Dobře fungovaly jako živé ploty a větrolamy, proutí se hodilo k výrobě košíků, nu a pak tu samozřejmě byly oříšky, slaďoučké a výživné. Spolu s mandlemi, kešu, vlašskými a pekanovými ořechy mají nejvíc bílkovin, kolem 15 %.

___

___

Celý článek...
 

Arašídy - výroba arašídového másla a oleje

Email
Pondělí, 27. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 506x   

arasidy-vyroba-arasidoveho-masla-a-olejeArašídy jako takové si zatím cestu do zdravých výživ nenašly, snad s výjimkou nesolených nepražených arašídů, které však vůbec nechutnají jako ořechy, ale jako luštěniny, což také jsou. Pražené arašídy v biokvalitě však existují, což dokazuje široká nabídka bio arašídových másel. Arašídy prozrazují svoji příslušnost k luštěninám tím, že mají významně vyšší obsah bílkovin než ostatní ořechy (25%).

___

___

Celý článek...
 

Tygří ořechy - výroba mléka z tygřích ořechů, namáčení

Email
Pátek, 24. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 658x   

tygri-orechy-vyroba-mleka-z-tygrich-orechu-namaceniRostlina zvaná šáchor jedlý vytváří pod zemí hlízy, které se dají konzumovat čerstvé, vařené i pražené. Přestože nemají s ořechy nic společného, získaly pojmenování tygří ořechy a v posledních letech se začaly objevovat v regálech prodejen zdravé výživy. Pro rybáře to však žádná novinka není, znají tygří ořechy jako návnadu na ryby.

___

___

Celý článek...
 

Para ořechy - výroba mléka, másla z para ořechů, namáčení

Email
Čtvrtek, 23. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 477x   

para-orechy-vyroba-mleka-masla-z-para-orechu-namaceniTyto ořechy jsou opravdovou minerálovou zásobárnou, například selenu je tu tolik, že se tomu žádná jiná potravina nedokáže ani přiblížit. Světová zdravotnická organizace proto dokonce určila maximální doporučenou dávku para ořechů – 14 g denně. Juvie ztepilá, která para ořechy dává, roste především v povodí Amazonky.

___

___

Celý článek...
 

Pekanové ořechy - výroba mléka, másla z pekanových olejů, namáčení

Email
Středa, 22. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 495x   

pekanove-orechy-vyroba-mleka-masla-z-pekanovych-oleju-namaceniBlízcí příbuzní vlašských ořechů, kterým se podobají i vzhledově. Jsou však o něco měkčí a nemají tak hořkou slupku, pro mnoho lidí jsou proto chutnější a stravitelnější. I ony obsahují omega 3 mastné kyseliny, ale je jich tu asi jen desetina toho, co ve vlašských ořeších. Přesto je dobré dávat si pozor na skladování, větší množství pekanů skladujte raději v mrazáku.

___

___

Celý článek...
 

Makadamové ořechy - výroba mléka, oleje, másla z makadamových ořechů, namáčení

Email
Úterý, 21. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 315x   

makadamove-orechy-vyroba-mleka-oleje-masla-z-makadamovych-orechu-namaceniTyhle ořechy pocházejí z Austrálie, kde se nazývaly gyndl. Zbytku světa jsou od poloviny 19. století známy pod jménem, které získaly po skotském chemikovi Johnu Macadamovi. Dnes se tito nováčci na světové ořechové scéně pěstují i v jiných koutech světa, hlavně na Havaji a v jižní Africe. Objemy produkce však zůstávají malé, a ořechy jsou proto vzácné a drahé.

___

___

Celý článek...
 

Vlašáky, vlašské ořechy - výroba mléka, oleje z vlašských ořechů, namáčení vlašáků

Email
Pátek, 17. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 454x   

vlasaky-vlasske-orechy-vyroba-mleka-oleje-z-vlasskych-orechu-namaceni-vlasakuVlašské ořechy vnímáme jako naše místní, ořešáky se tu totiž zabydlely už před tisíciletími, ale původ mají v Íránu. V celosvětové spotřebě jsou mezi ořechy na druhém místě hned po mandlích. Vlašské ořechy jsou jedny z nejzdravějších ořechů vůbec, mají totiž jedno specifikum – jsou bohaté na důležité omega 3 mastné kyseliny, tak důležité pro fungování mozku, kvůli svým protizánětlivým účinkům a schopnosti snižovat škodlivý LDL cholesterol.

___

Celý článek...
 

Kešu ořechy - výroba mléka, másla z kešu ořechů, namáčení

Email
Čtvrtek, 16. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 367x   

kesu-orechy-vyroba-mleka-masla-z-kesu-orechu-namaceniKdo nikdy neviděl, jak vypadá kešu na stromě, bude asi dost překvapen. Na stromě zvaném ledvinovník západní rostou plody, kterým se říká „kešu jablka“ (tvarem se však podobají spíše paprice), zespodu jablka je pak přirostlé cosi, co vypadá jako velká fazole. Ve skutečnosti jde o kešu oříšek uzavřený v tvrdé dvouvrstvé skořápce.

 

___

___

Celý článek...
 

Měkké slupky ořechů - loupat nebo ne? Vliv na zdraví, postup loupání. (mandle, vlašské a lískové ořechy)

Email
Středa, 15. březen 2017 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 535x   

mekke-slupky-orechu-loupat-nebo-ne-vliv-na-zdravi-postup-loupaniTmavá hnědá slupka, kterou některé ořechy mají, je dobrá a špatná věc podle toho, z jaké strany se na to díváte. Většinou je hořká a leckomu tak kazí chuťový prožitek z ořechů, pro někoho také můžou být ořechy se slupkou hůř stravitelné. Na druhou stranu slupka dodává ořechům charakteristickou plnou chuť, navíc se právě v ní koncentruje hodně prospěšných látek, konkrétně různé fenolové látky, které působí jako antioxidanty.

___

Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další > Konec >>

Strana 1 z 15
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny