Nacházíte se: Zbynekmlcoch.cz Medicína Ostatní obory Operace kýly - lékařská poradna

Sponzorované odkazy:

  • Luštitelské časopisy

Slovník - hledej:

lékařský
cizí slova
česko-anglický
anglicko-český

Předpověď počasí

Počasí dnes Počasí zítra Počasí pozítří
Další dny...

Vyzkoušejte:

SMS ZDARMA

T-mobile
Telefonica O2

Počet stránek v systému

7305

Jsme na Facebooku

Staňte se fanouškem na facebooku
Denně info o nových článcích tohoto webu na facebooku!

Web běží na serveru:

WEDOS

Operace kýly - lékařská poradna Email
Čtvrtek, 13. říjen 2016 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4898x

operace-kyly-lekarska-poradnaOperace kýly. Jaké má komplikace, kdy je čas na operaci jít, jaké jsou příznaky a projevy kýly, při jaké hmotnosti není možné kýlu zoperovat, co je příčinou kýly a kdy a jak se používá podpůrná síťka. Stránka také odpoví na otázku, jeslti je možné kýlu vyléčit alternativně - např. cvičením. 

___

___

Na dotazy odpovídá: MUDr. Tomáš Bureš

MS: „Dobrý den pane doktore, můj syn byl ve 2 měsících operován (Hernia scrotalis I.dx. a Hydrocelae testis I.dx) po měsíci rána začala hnisat a musel být operován znovu - absces v jizvě Staphylococcus aureus. Nyní po roce od operace je jizva opět zarudnutá (dostala jsem na jizvu mastičku Fucidin) je možné, že by se zánět mohl znovu vrátit?Musela by následovat další revize? Děkuji za odpověď MM“

 

Lékař: „Dobrý den, pokud je jizva opět zarudlá a před tím již byla klidná, pak je jistě podezření právě na infekci v ráně. Příčinou může být nejčastěji přetrvávající infekce, která se v ráně drží nejčastěji v oblasti šicího materiálu a po čase může dojít opět k vzplanutí infektu. Určitě bych tedy doporučil navštívit odbornou chirurgickou ambulanci, kde by měl lékař jasně vyloučit, že se o infekci nejedná. POkud totiž ano, pak je jistě nutné ránu zrevidovat a řešit stav intenzivněji než jen antibiotickou mastičkou.“

 

ŽA: „Dobrý den, tchán má pupeční kýlu asi už 4-5let. Má ji už opravdu hodně vyklenutou. Na operaci se mu nechce, stále ji odkládá. Můžou nastat nějaké komplikace, jak by jste ho ,,přinutil" k zákroku.Děkuji za odpověď“
Lékař: „DObrý den, jasnou komplikací je uskřinutí kýly, tedy stav, při kterém nelze kýlu vrátit zpět a ta je velmi bolestivá. Často je tento stav doprovázen i nevolností, zvracením a podobně. Při uskřinutí je pak indikace ihned k operačnímu výkonu, jinak dojde k odůmrti obsahu kýly a tento stav přímo ohrožuje pacienta na životě! Při akutní operaci pak ale také většinou nelze spravit kýlu tak, jak je to možné při plánované operaci - zejména většinou nelze použít k operaci síťky, které výrazně snižují riziko recidivy kýly. Proto jistě doporučuji řešit tento stav dříve, než ke komplikaci dojde.“

 

E: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy je vhodná operace pupeční kýly u 16měsíčního syna. Kýla nebyla vrozená, ale způsobena jeho nadměrnou aktivitou. Děkuji za odpověď.“
Lékař: „DObrý den, záleží vždy na velikosti kýly a tom, zda třeba nezpůsobuje pacientovi již nyní komplikace - bolesti, zažívací obtíže a podobně. POkud ne, pak se u dětí doporučuje řešit kýlu nejlépe po 3. roce vě+ku, do té doby poměrně velké procento kýl ustoupí tím, jak se mění napětí svalů břišní stěny.“

 

J: „Dobrý den, prosím o odpověď na dotaz. Jsem rok po porodu. Rodila jsem císařským řezem. A mám dosti vypouklé břicho. Občas mě bolí nad pupikem. Nemůže to být kýla ? ? Jak se projevuje a jak to poznám? Jsem po dvou SC . děkuji“
Lékař: „Dobrý den, kýla je typická kýlní brankou, tedy defektem v břišní stěně. U žen po porodu se často objevuje vyklenutí břišní stěny přímo ve střední čáře, nejčastěji nad pupkem, kdy se ale jedná o oslabení břišní stěny mezi břišními svaly, ale ne přímo o otvor v břišní stěně. Tento stav se nazývá diastáza - rozestup - břišních svalů a není přímo důvodem k operaci. Dá se většinou odstranit jen posílením svalů břišní stěny. Jasnou diagnozu ale musí jistě stanovit chirurg, který jasně diastázu od kýly rozezná.“

 

A: „Dobrý den, je mi 43 let a mám v oblasti solar plexus zvětšující se bulku/bouli, při sono mi bylo sděleno, že se jedná o zeslabenou břišní stěnu a že nemá cenu to operovat - jak to prosím vidíte Vy? Díky! Alex (muž)“
Lékař: „Dobrý den, kýla je definovaná zejména kýlní brankou, tedy otvorem v břišní stěně, kterým sama kýla proniká do podkoží. Ve střední čáře může být skutečně jen oslabená břišní stěna, bez defektu a pak se o kýlu nejedná. Diagnozu by měl stanovit chirurg při objektivním vyšetření, kdy pozná, zda se jedná jen o vyklenutí břišní stěny, nebo skutečně již oo přítomnost kýly. Ultrazvuk není v tomto případě jednoznačně diagnostické vyšetření. Pokud nelze jasně určit, například u pacientů s výraznou nadváhou, pak je indikováno CT vyšetření, které dokáže provést jasnou anatomickou rekonstrukci břišní stěny.“

 

S: „Dobrý den, manžel (38) má brániční kýlu, už tři měsíce ho trápí bolest břicha, hlavně v oblasti "trojuhelníku", jaterní testy má v pořadku.Mohla by tu bolest zpusobovat, právě ta kýla?Moc Vám děkuji za odpově.“
Lékař: „Dobrý den, určitě ano, může se jednat o bolesti způsobené přímo obsahem kýly, nebo často i nedomykavostí jícnového svěrače, kdy dochází k dráždění jícnu žaludečními šťávami. Doporučuji určitě navštívit gastroenterologa, který by měl dále doporučit posstup péče.“

 

M: „Dobrý den, 150cm/130kg, mám pupeční kýlu, prý mám shodit na 80kg a pak přijít, opravdu to tak je?“
Lékař: „DObrý den redukce hmotnosti je vždy vhodná, zejména pro minimalizaci pooperačních komplikací a komplikací spojených s anestezií při operaci, které samozřejmě s nadváhou výrazně rostou. JInak je ale jistě možné takovou kýlu řešit i dříve, než budete vážit 80kg, je ale jistě nutné použít k operaci správnou techniku ataké vhodný materiál a na posílení břišní stěny.“

 

V: „Dobry den p.doktore.Moje mamka 75l. je na warfarinu5,ma spoustu leku na srovnani srdicka,tlaku.Po operaci zlucniku se ji udelala kyla,dnes velikosti sevrene pesti.Na operaci kyly se boji jit,da se prosim nejak jinym zpusobem obejit operaci?dekuji a hezky den“
Lékař: „Dobrý den, pokud z důvodu dalších onemocnění nelze snadno, bez většího rizika operaci provést, pak je jistě indikace k trvalému nošení kýlního pasu, který brání zvětšování kýly. DOporučuji jistě ale navštívit chirurga, který by měl zvážit rizika vlastní kýly i ostatních onemocnění.“

 

A: „lze při jedné operaci řešit kýlu i plastiku břicha? děkuji.“

Lékař: „záleží na typu kýlky, ale většinou ano.“

 

M: „Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké stehy se používají při operaci tříselné kýly? (vstřebatelné?) a jak dlouho trvá rekonvalescence po operaci? (nástup do práce). Děkuji za odpověď.“
Lékař: „K operaci tříselné, ale i většiny ostatních kýl se dnes již řeší s použitím vstřebatelných stehů. Zejména z důvodu hojení a dlouhodobých pooperačních stavů - zejména jde o minimalizaci chronických bolestí, nebo dyskomfortu po operaci. Rekonvalescence záleží vždy na velikosti a vůbec typu kýly, dále pak i na operační metodě a materiálu. POkud se jedná o beznapěťovou plastiku, tedy operaci s použitím síťky, pak doporučujeme omezit fyzickou námahu po dobu 2 týdnů. Běžná zátěž je ale jistě možná prkaticky ihned po operaci.“


EC: „Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda je ještě normální, že mě při tlaku na stolici a třeba při kýchnutí , bodavě píchá v třísle. Vidím i malé vyboulení právě v tom třísle. Je potřeba navštívit lékaře? Děkuji“
Lékař: „DObrý den, potíže, které popisujete jsou právě typické pro vznikající malou kýlu, která se často projevuje právě bolestí v třísle při zvýšeném nitrobřišním tlaku. Nemusí být ani hmatná bulka. Proto doporučuji navštívit chirurgickou ambulanci, kde lékař stanoví diagnozu.“

 

T: „Dobry den, pane doktore, meho syna (5 měsíců) čeká nyni operace kýly. Má hydrokélu a navic střevní kličku v šourku. Jaká jsou prosím rizika výkonu a na co si dat pozor při rekonvalescenci? Dají se řešit oba typy kýly při jednom zákroku? Děkuji“
Lékař: „DObrý den, pokud se jedná o hydrokélu a kýlu na stejné straně, pak bude stav určitě řešen v jedné době. Rizika jsou u každé operace, operace dětské kýly jsou ale na pracovištích dětských chirurgií velmi častou problematikou a péče je vždy velmi kvalitní s minimálním rizikem komplikace. U dětí se naštěstí vše hojí většinou velmi dobře a rychle, takže pooperační omezení u tak malého kojence není nutné.“

 

PP: „Dobrý den pane doktore, mám za sebou 2 porody císařským řezem a po druhém dítěti mi byla diagnostikována pupeční kýla, ale zatím řeším tento problém pouze cvičením. Podařilo se mi shodit více jak 15 kg a rozestup v oblasti břicha se hodně zmenšil, ale je je bohužel stále patrný (1-2 cm). Jakým způsobem probíhá operativní zákrok. Nechá se provádět i laparoskopicky? Syn 3letý má taky náznak pupeční kýly (dle pediatričky) a má povolené břišní svalstvo. Zatím není nijak řešeno. Předem děkuji za informaci, jak by šlo řešit problém pupeční kyly u mě a u syna.“
Lékař: „Dobrý den. Pupeční kýla se cvičením nikdy v podstatě řešit nedá. JIStě se zlepší stav břišní stěny a vymizí často právě vyklenutí, které je nad pupkem ve střední čáře. PUpeční kýla je pak řešitelná jen operací. Dle velikosti stačí jen defekt zašít, což je velmi drobný chirurgický výkon. Pokud se ale jedná o kýlu s brankou větší než 2cm je vždy doporučeno použít k odstranění kýly vhodnou síťku. U dětí je pak většinou postačující jen zašití defektu, který nebývá větší než 1.5cm.“

 

K: „Dobrý den,přítel byl na operaci pupeční kýly před sedmi lety.Laparoskopicky byla vložena síťka.Po návratu domů měl v místě kýly bouli,která tam dříve vůbec nebyla.Boule se stále zvětšuje,co s tím?“
Lékař: „DObrý den, určitě doporučuji vyšetření v odborné chirurgické ambulanci, mohlo by se jistě jewdnat i o přetrvávající kýlu ihned po operaci.“

 

SA: „Prosím, je třeba pomalu se zvetsujici získanou pupeční kýlu o prumeru branky okolo 1cm u 34l.muže operovat co nejdříve a jakym způsobem nejlepe ,nebo je mozno vyčkat a do jake velikosti? Děkuji.“
Lékař: „Dobrý den, pokud již kýlu máte a navíc se zvětšuje, je jistě vhodné ji odstranit - tedy operovat. Čím je kýla menší, tím je navíc operační výkon většinou jednodušší a také vede k rychlejšímu hojení a rekonvalescenci. Není důvod čekat, až se kýla zvětší na nějakou velikost.“

 

K: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla mi po porodu diadnostikována cystokéla, máte s tím nějaké zkušenosti? Jsou i jiné možnosti, než operace? Případně kdy jít na operaci, plánujeme ještě další dítě. Děkuji.“
Lékař: „DObrý den, tento stav lze většinou ovlivnit správným cvičením a posílením svalstva pánevního dna. DOporučil bych jistě konzultovat s gynekologem, nebo pak i urologem, kteří by měli posoudit eventuální indikaci k operaci.“

 

M: „Dobrý den, 5 let po porodu SC se mi objevila pupeční kýla o velikosti cca 1,5×1,5 cm. V blízké době plánuji další těhotenství. Je možné cvičit běžně i břišní svaly,nebo je třeba nějaké omezení,aby se kýla ještě nezhoršila? Děkuji“
Lékař: „DObrý den, v tomto případě bych jistě doporučil kýlu vyřešit před dalším těhotenstvím, protože právě těhotenství je největší zátěž na břišní stěnu a dojde-li právě v graviditě ke komplikaci kýly, pak je samozřejmě akutní operace vždy vysoce riziková. JInak samozřejmě posilování břišní stěny je jistě správné pro prevenci zhoršovéní kýly. Správně napjaté břišní svaly totiž brání k nárůstu tlaku jen v pupku a pomáhají k rozložení napětí do celé břišní stěny.“

 

BT: „Dobrý den pane doktore, syn (3,5) má od narození pupeční kýlu, trochu mu vylézá pupík a nad ním má propadlinku max. 1cm. Kdy je vhodná operace a jakým způsobem? Může se to ještě upravit, event. dá se pomoct cvičením? Děkuji za odpověd, s pozdravem B. Teringlová“
Lékař: „DObrý den. Pokud je kýla takto malá a nezpůsobuje žádné problémy, pak doporučuji naplánovat eventuální operaci do předškolního věku - po domluvě s pediatrem. Jde zejména o minimalizaci vlivu celkové anestezie.“

 

P: „Dobrý den, zajímá mě, jak zjistím, že mám právě kýlu?Problém mám takový, že po druhém porodu mi u pupíku vznikl jakýsi důlek, občas mě břicho pobolívá. Myslíte, že by to mohl být právě příznak kýly? Děkuji“
Lékař: „DObrý den, ke stanovení jasné diagnozy doporučuji určitě odborné chirurgické vyšteření. Vlastní kýla se projevuje většinou vyklenutím v místě pupku, které lze zatlačit prstem zpět do břicha a pak bývá v pupku hmatná i vlastní kýlní branka.“

 

P: „Dobrý den Jsem v 22 týdnu těhotenství a chci se zeptat když mám pupeční kýlu zda můžu rodit spontánně? A po porodu kdy jít na operaci?? Děkuji za Váš čas a odpověď“
Lékař: „Dobrý den, pupeční kýlu má velké množství těhotných žen a jistě můžete rodit spontánně. PO porodu je pak vhodné posilovat břišní svaly a indikaci k operaci zvážit dle stavu s odstupem. Poměrně často dojde posílením svalů opět i k výraznému zmenšení defektu v pupku a tedy k vymizení kýly.“

 

PG: „Dobrý deň pán doktor Bureš , pred rokom mi laparoskopicky operovali prietrž na pravej strane - dodnes pociťujem bolesť pri zohýbaní. Ako dlho to ešte môže trvať alebo aké komplikácie by mi ešte mohli vzniknúť. Ďakujem“
Lékař: „Dobrý den, tyto potíže bývají spojené zejména s hojením po operaci a většinou by právě do roka měly již zcela ustoupit. Mohou přetrvávat pocity jakéhosi zatuhnutí, nebo posílení stěny v místě síťky, ale nemělo by to nijak ovlivňovat vaše fyzické aktivity, nebo pohyb. Pokud jsou tedy potíže stále poměrně výrazné, doporučuji kontaktovat původní pracoviště. Může se jednat i o potíže způsobené zcela jiným problémem - nejčastěji problémy s bederní páteří, nebo o bolesti od svalových úponů. Příčinou ale může být i vlastní síťka, nebo způsob její fixace. Řešením je pak ale většinou jen vhodná rehabilitace, často využíváme také akupunkturu, nebo i lasery. Jen v případě, že problémy trvají a nelze je odstranit se rozhoduje o eventuální operační revizi.“

 

IR: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda podpurné síťky používáte i při operacích tříselné kýly kojenců? Děkuji za odpověď.“
Lékař: „DObrý den, jsou pracoviště, která razí tento postup. Z velkých studií a z vlastní praxe ale osobně implantáty u dětských pacientů určitě nedoporučuji. U dítěte se jedná prakticky vždy jen o jakousi úpravu anatomie břišní stěny, která jakoby nedozrála zcela a zůstal v ní defekt v místě, kde se břišní stěny uzavírala - v třísle po prostupu varlete do šourku. Dalším důvodem je pak velikost síťky, která s růstem dítěte naprosto jistě nebude překrývat danou oblast tak jak je potřeba.“

 

T: „Jakou mám šanci na vyhojení , když jsme po operaci ledviny a třikrát (3 roky po sobě) jsem byla na kýlu operována, která mi pokaždé praskla, mám v již tři síťky. Mohla bych vás požádat o kontakt. případně na konuultaci u Vás?“
Lékař: „DObrý den, záleží vždy na tom, jakou technikou a jaká síťka byla při operaci použita. Naprostá většina kýl je ale dnes skutečně řešitelná. Kontakty doporučuji hledat na webu.“

 

M: „Dobrý den pane doktore, dcera (6 let) byla v lednu na operaci pupeční kýly. Po operaci jí však zůstal "vystrčený" pupík. Myslela jsem, že po operaci, kdy už kýla nebude na pupík tlačit, se pupek srovná. Můžu se tedy zeptat, jak to je? Děkuji předem za odpověď. S pozdravem Marie“
Lékař: „Dobrý den, záleží určitě na tom, jak byl pupek při operaci opět přichycen ke spodině. Doporučuji se obrátit na původní pracoviště, s tímto odstupem od operace se může jednat jen o běžný pooperační stav, kdy se ještě jizva mění a tvar pupku s tím. Zrání jizvy obecně trvá přibližně rok.“

 

RU: „Vážený pane doktore, po dlouholetých potížích s refluxem jícnu mi byla zjištěna ještě fixovaná axiální hiátová hernie. Zvažuji operaci při, které by mi bylo obojí odstraněno. Prosím o vysvětlení fixovaná kýla, je nutné ji operovat? Není možné problém, upravit nebo odstranit posilovacím cvičením? Dále mám obavy z anestezie, moje maminka měla Alzheimrovu nemoc. Bojím se poškození mozku, je mi 60let.. Děkuji za odpověď.“
Lékař: „DObrý den, fixovaná kýla je taková, která je trvale částěčně nad bránicí. NEdochází tedy k jejímu spontánnímu vracení do břicha. Takový stav je řešitelný prakticky vždy jen operací. POkud se ale jedná zejména o potíže s trávením charakteru refluxu, pak se vždy doporučuje nejprve intenzivní konzervativní léčba - kombinace režimových a dietních opatření s medikamentozní léčbou. Vhodnou léčbu by pak měl doporučit gastroenterolog.“

 

MM: „Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli u laparoskopické operace kýly pacienty uspáváte,děkuji.Nashledanou MM“
Lékař: „Dobrý den, ano laparoskopická operace se vždy provádí v celkové anestezii. Při operaci je nutné vyloučení napětí svalů břišní stěny, které bez celkové anestezie není možné.“

 

PG: „Ešte by som chcel doplniť bola to operácia hernie v pravej inguine TAPP,I.dx. V celkovej anesteze - plastika ubilikalnej hernie. Nakoľko som sa pred pol rokom bol s lekárom, ktorý ma operoval poradiť urobili mi USG s negat. výsledkom (bol tam malý hematom). Ale dodnes ma to pobolieva ako som už uviedol. Ďakujem“
Lékař: „Ještě jednou dobrý den, doporučil bych určitě znovu lékaře konzultovat - může se skutečně jednat o bolesti způsobené drážděním nervu v operační krajině, nejčastěji způsobené fixací, tedy přichycením síťky. Zde ja pak vhodné doporučit právě nějakou rehabilitaci, nebo analgetické techniky - biostimulační laser, akupunktura a podobně.“

 

JB: „Dobrý den, Syn po operaci kýly a crohn. Používá biologickou léčbu. Po operaci zvětšená kyla na velikost tenis. miče . Jakou šíťku,případně kde operovat. Jaké jsou alergie na sitky.“
Lékař: „Dobrý den, Z důvodu M. Crohn jistě doporučuji se s problémem obrátit na původní pracoviště, kde byl operován. U těchto pacientů je vždy nutné zvážit aktivitu této nemoci i s ohledem na možnosti použití síťky, kde může být také problém s hojením.“

 

F: „2001 jsem byl na operaci pravé ledviny a byla mně odebrána asi za rok se mi udělala na pravé straně velká kýla. Zatím jsem si ji nenechal operovat, protože mám jenom bouli na pravé straně a žádné problémy. Je mi 73 let tak nevím jestli mám absolvovat operací této kýly. Děkuji za odpověď.“

Lékař: „Dobrý den, u těchto stavů se často jedná spíš o oslabení břišní stěny a ne o vlastní kýlu. Pokud se tedy stav nezhoršuje a nezpůsobuje potíže, pak bych asi doporučil konzervativní postup.“

 

PO: „Dobrý den. mamince (72let) se po operaci nádoru tlustého střeva, vytvořila kýla na břiše a následně se jí neustále tvoří v ráně píštěle, které neustále mokvají a neuzavírají se. Nebo jen na krátkou dobu. Pravidelné denní převazy a výplachy, terenní sestra, a 1x týdně KO na chirurgii. Trvá to přes 5 měsíců. Lze něco dělat jinak? Jak dlouho to může takto trvat? Děkuji“
Lékař: „DObrý den, v tomto případě bych nejspíš doporučil operační revizi rány, nejlépe v celkové anestezii, protože takový stav vždy upomíná na možnost střevní píštěle přímo v oblasti jizvy.“

 

PP: „Dobrý den pan doktore, mám dotaz na rozestup přímých břišních svalů (cca 2 cm v oblasti pupíku a těsně nad ním) po těhotenství. Kvůli tomuto mám vypouklé břicho, ochablejší a lehce bolestivé břišní svaly (především při námaze). Nevím kam se mám obrátit. Zajímalo by mě zda je vhodná operace, o které jste mluvil či nějaké vhodné cvičení. Jak obvodní lékařka tak gynekolog mi k tomu problému nedokázali nic říct. Mockrát děkuji za odpověď.“
Lékař: „Dobrý den, u diastázy doporučuji posílení svalstva břišní stěny, které vede ke změnšení rozestupu, Nejlépe je se obrátit na rehabilitaci nebo často i na trenéra, který doporučí vhodné cvičení.“

 

ZD: „Dobrý den, pane doktore. Můj tatínek byl 2.2.16, na operaci kýly. Drén měl zavedený pouze 2 dny a domů byl propuštěn 3. den po operaci. Týden po operaci mu z ničeho nic začala odtékat z rány nažloutlá tekutina, veliké množství. Lékaři řekli, že je to díky tomu, že je silný a že prý to je tuk. Momentálně je tatínek skoro 4 týdny po operaci, a stále tekutina odtéká, množství je již menší ale stále odtéká. Chci se zeptat, zda je toto normální pooperační průběh a zda nemáme navštívit jiného lékaře? Děkuji moc za odpověď.“
Lékař: „Dobrý den, může se jednat o sekreci tkáňové tekutiny. Stav ale bez objektivního vyšetření nelze zcela objektivně posoudit.“

 

 
Share on Myspace
Chci se zeptat, diskutovat...
Dům bylinek
CHORVATSKO - dovolená za neuvěřitelné ceny
--------------------------------------- BIOPOTRAVINY ESHOP
---------------------------------------
Přidat odkaz
Bezplatná právní poradna

Psychotesty online

Alkoholik

Kuřákova plíce

Moje starosti

Příznaky a projevy nemocí

Bylinky pro všechny