Dobré odpoledne, dnes je sobota 20.4.2024, svátek slaví Marcela, zítra Alexandra.

Eroze zubní skloviny - faktory, příčina, informace, pH nápojů

eroze-zubni-skloviny-faktory-pricina-informace-ph-napoju
eroze-zubni-skloviny-faktory-pricina-informace-ph-napoju
Zuby a zubní sklovina jsou nejtvrdší tkáň lidského těla. Jejich kvalita je člověku do určité míry dána geneticky, přesto ale platí, že stav zubů můžeme v mnohém ovlivnit sami. Základem zdravého chrupu je právě zdravá zubní sklovina. Na této stránce se dozvíte, co ji ohrožuje nejvíce a jak o ni máme správně pečovat.
___
___


Co je to zubní sklovina

  • Zubní sklovina je velmi tvrdá tkáň, která pokrývá zub v místě nad dásní, tedy od krčku výše po celé ploše zubní korunky. Jejím úkolem je chránit vnitřní část zubu nazývanou zubovina (detin) před vnějšími vlivy, jako je působení bakterií a negativní účinky cukrů a kyselin, jež jsou součástí potravy.

  • Sklovina vzniká díky speicálním buňkám - ameloblastům. Při vývoji zubů se nejprve vytváří na vrcholcích zubů a odtud pak postupně pokrývá celý zub až ke krčkům.

  • Nejtenčí vrstava skloviny je v okolí zubních krčků, toto místo je proto velmi nchylné ke zvýšené citolivosti a ke vzniku zubního kazu.

  • Zdravá zubní sklovina je pevná, tvrdá, celivstvá a hadká jako sklo.


Dnešní životní styl doporučuje konzumaci co největšího množství ovoce, zeleniny a přírodních džusů z nich vyrobených. Z hlediska zdravé výživy jde o věc velmi prospěšnou, ovoce i zelenina obsahují mnoho potřebné vlákniny nutné pro správnou funkci trávicí soustavy i vitaminy a minerály důležité pro chod organismu. Na co ale většina z nás zapomíná, je, že kromě vitaminů a minerálů ovoce a ovocné šťávy obsahují i velké množství ovocných kyselin, které naleptávají zubní sklovinu. Pokud k tomu dochází dlouhodobě a opakovaně, nastává poškození skloviny a vznikají eroze zubní skloviny.

Popíjení štáv je rizikové Výzkumy ukázaly, že nejnebezpečnější z hlediska porušení zubní skloviny a následně vzniku zubního kazu je dlouhodobý a opakovaný kontakt ovocných kyselin se sklovinou. Světové studie dokonce uvádějí, že bezpečná doba vystavení zubní skloviny ovocným kyselinám je zhruba pět minut, poté již začíná být narušována. K tomu dochází především u malých dětí, kterým rodiče dávají pít koncentrované ovocné šťávy, konzumenty džusů jsou však i dospívající a dospělí. Tento problém se dá částečně redukovat tím, že k pití používáme brčko. Tekutina tak neprochází přes zuby.


Ovocné šťávy

jsou pro zuby velmi nebezpečné. Nejen, že naleptáváním likvidují zubní sklovinu, ale vzhledem k obsahu přírodních, zkvasitelných cukrů nejvice ohrožují zuby, jsou-li podávány dětem na noc nebo v noci.
Zmínit je třeba i zahánění žízně v noci, kdy je pití jakýchkoli ovocných a slazených nápojů pro chrup velmi škodlivé.

Vliv ovoce na erozi zubní skloviny

Stejný efekt jako ovocné koncentráty má i samotné čerstvé ovoce. Všichni asi znají trnutí zubů po snědení většího množství kyselých jablek nebo cucání citronů. A to je právě známka kyselinami narušené a oslabené zubní skloviny. Při konzumaci ovoce je nutné dbát dvou zásad

  • nejíst ovoce na noc a
  • nechodit si hned po jeho snědení vyčistit zuby.

Obojí totiž sklovině nesmírně škodí. Je opravdu důležité, aby si lidé bezprostředně po konzumaci kyselých potravin a nápojů nečistili zuby, protože ztráta tvrdých zubních tkání se tak zbytečně urychluje. S čištěním chrupu doporučuji vyčkat alespoň 30 minut, aby se mohl uplatnit neutralizační vliv slin. Pokud je ovoce - zejména u dětí - posledním jídlem před spánkem a čištěním zubů, je třeba vyrovnání kyselosti v ústech trochu pomoci. Neutralizaci je možné urychlit tím, že si po "kyselém útoku" na naše zuby vypláchneme ústa neutrální tekutinou, například vodou. Výhodná může být i žvýkačka bez cukru, protože podporuje sekreci sliny do dutiny ústní a tím neutralizaci urychluje.


pH a kyseliny ovlivňující erozi zubní skloviny

Ovocné kyseliny, které dokáží oslabit zubní sklovinu, jsou obsaženy nejen v ovoci a ovocných šťávách, ale i v řadě nápojů. V následujím textu je uveden přehled jednotlivých druhů nápojů podle jejich pH. Čímje pH nižší, tím větší riziko existuje pro narušení zubní skloviny.


Hodnota pH u nápojů

  • Schweppes pH 2,5
  • Coca-Cola pH 2,6
  • Sprite pH 2,64
  • Fanta orange pH 2,9
  • Grapefruitový džus pH 3,2
  • Bílé víno pH 3,4
  • Červené víno pH 3,7
  • Jablečný džus pH 3,4
  • Pomerančový džus pH 3,7
  • Voda pH 7 (neutrální)
  • Mléko pH 7 (neutrální)


Barbora Neubergerová
odborná spolupráce: MUDr. Ladislav Korábek, CSc.