Dobré ráno, dnes je čtvrtek 18.4.2024, svátek slaví Valérie, zítra Rostislav.

Chrom a cukrovka, diabetes 2. typu - vliv chromu na cukrovku, diabetes (chrom pikolinát, chlorid chromitý)

Cukrovka diabetes chrom kvasnice

Cukrovka diabetes chrom kvasnice
Diabetes mellitus je onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou krevního cukru (hyperglykemií). Tak lze tuto poruchu stručně vystihnout. Na regulaci krevního cukru se rozhodující měrou podílí hormon inzulín. Bez inzulínu buňky nedokážou využít cukr z lidského těla. Inzulín umožňuje, aby cukr z krve vstoupil do buněk, kde je využit jako zdroj energie.

__

__

Inzulín pracuje efektivně pouze tehdy, je-li hladina krevního cukru vyrovnaná a nekolísá.

Pokud inzulín na receptorech buněk funguje špatně, nazýváme tento stav inzulínovou rezistencí. V důsledku inzulinové rezistence slinivka pokračuje v produkci inzulínu, který ovšem nedokáže fungovat správně a cukr zůstává v krevním řečišti, místo aby vstoupil do buněk. Z dlouhodobějšího hlediska může inzulínová rezistence vést k diabetů 2. typu. Po určité době dojde k vyčerpání schopnosti slinivky břišní inzulín vyrábět.

Je třeba si uvědomit, že vyšší hladina inzulínu způsobuje větší chuť k jídlu, což následně vede k většímu příjmu potravy a uspíšení vzniku obezity.

 

Studie o vlivu chromu na cukrovku

Aby inzulín pracoval správně, buňky potřebují pravidelnou dodávku chrómu. Jeho hlavní funkcí je ovlivňování látkové přeměny sacharidů. Jak? „Odemyká" buňky zevnitř, což vede k tomu, že inzulín může dopravit více cukru do buněk. Vědecké studie dokonce uvádějí, že u pacientů, u kterých již byl diagnostikován diabetes 2. typu a užívali z tohoto důvodu léky, se stav zlepšil v souvislosti s užíváním chrómu organicky vázaného na kvasnicích. Studie z Univerzity Karlovy v Plzni uvádí, že diabetikům 2. typu, kteří byli léčeni chrómem obohacenými kvasnicemi (100 mikrogramů/den), se dařilo podstatně lépe než těm, kteří užívali placebo bez efektu.

U pacientů užívání chrómu vedlo k několika zlepšením v různých směrech, měli nižší a stabilnější hladinu krevního cukru a byli schopni pokračovat v léčbě s nižší medikací než původně.

 

Hubnutí (redukce hmotnosti) může být snazší

Jakmile se podaří udržovat krevní cukr na úrovni, kterou nazýváme „normální hladina", sladké potraviny přestávají být tak velkým lákadlem. Vysvětlením je, že vaše tělo odpovídá správně na inzulínovou produkci a glukóza je dopravena z krevního řečiště do buněk. S normální hladinou krevního cukru mizí symptomy, které se pojí s nestabilní hladinou krevního cukru, jako je únava, podrážděnost, nervozita, tenze atd. Mnoho lidí užívá chrómem obohacené kvasnice jakožto „redukční formuli".

Mnoho zajímavých informací lze čerpat z knížky s názvem Jak si hlídat hladinu krevního cukru a svoji váhu. Na webových stránkách www.zdraviaveda.cz ji lze objednat zdarma.

 

Nový a lepší chrom - s kvasnicemi

Donedávna obvykle doplňky obsahovaly synteticky vyrobený chrom, jako je chrom pikolinát či chlorid chromitý, které jsou známy svojí nízkou vstřebatelností. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal prohlášení, že nová a vylepšená organická vazba chrómu na kvasnicích má až 10x lepší vstřebatelnost, a je tedy ideální základní složkou pro doplňky stravy.