Dobré odpoledne, dnes je úterý 16.4.2024, svátek slaví Irena, zítra Rudolf.

Rakovina slinivky břišní a spálené grilované maso

rakovina_slinivky_brisni_a_spalene_maso.jpgMaso upravované při vysokých teplotách našemu zdraví neprospívá. Minnesotští lékaři použili data více než 60.000 lidí, kteří v různých dotaznících odpovídali, kolik jedí masa a jak je upravují. Výsledky velké studie hovoří jasně - čím více sníte masa upraveného smažením, pečením a grilováním při vysokých teplotách, tím více vás ohrožuje rakovina slinivky.

 

___

Vliv připáleného masa na rakovinu slinivky břišní

U největších milovníků tmavých steaků je toto riziko až o 70% vyšší než u těch, kteří maso s kůrčičkou nejedí skoro nikdy. Vědci nevědí, jaká cesta vede od připáleného masa k nádorům slinivky, rozhodně však doporučují snížit teplotu při smažení a grilování. Maso je také možné tepelně upravit ještě před grilováním, aby se délka opékání snížila. Stejně tak není vhodné vystavovat vysokým teplotám grilovací omáčky a nálevy, protože na mase vytvářejí připálené vrstvy.

 


Zdroj: časopis Rodina a zdraví, 05/2009